Mutluluğun genellikle belirli kurallara bağlı kalmaksızın olanaksız olduğu söylenir. Bu tarz bir yaklaşım bizim bilincimiz üzerinde etkili olur ve kimi batıl inançlara kapılırız. İşte mutluluğu gölgeleyen bu batıl inançlardan en çok bilinenler:

1- Para insanı mutlu eder

Paranın kısa dönemde insanı çok mutlu edebileceği inkar edilemez olsa da etkisini çabuk kaybetmeye meyillidir. Para asla tek başına mutluluğun anahtarı değildir. Para ailenizin, arkadaşlarınızın ya da hobilerinizin yerini alamaz. Ne kadar zengin olursanız olun, eğer kendinizi sefil hissederseniz mutlu olamazsınız. Mutluluğunuzu kanıtlayan tek şey, yüzünüzdeki samimi gülümsemedir.

2- Mutluluk kafanızda/zihninizde

Mutluluk nedir? Gerçekten var mıdır? Bazı insanlar mutluluğun geçici bir durum olduğunu düşünürken bazıları da var olmanın bir şekli kabul ederler. Uzmanlara göre ise mutluluk, en az depresyon kadar güçlü bir histir.

3- Ödün vermeyin

Bazı insanlar ödün vermeyi bir çeşit kayıp ve mutluluğun önünde bir engel olarak görüyor. Mutlu insanlar daha az sinirlidir ve sık sık küçük tavizler vermekten kaçınmazlar. Kavga etmek sadece sinirleri öldürür. Sabit fikirli ve katı karakterli insanların mutlu olması daha zordur.

4- Fazla mutlu olmayın

Bu efsane oldukça çelişkilidir. Duygularınızı, hele de olumlu duygular iseler etrafınızdakilerle paylaşmanız oldukça normal bir tutumdur. Mutluluğun kesin bir tanımı yoktur ve mutlu olmak için mutsuz kalmak kulağa oldukça saçma geliyor.

5- İlerlemeye dayanır

Neredeyse herkes mutluluğun bir hedefe bağlı olduğunu kabul eder. Kendimize bir şey sonucunda mutlu olma vaadinde bulunuruz ve bu da o hedefe varana kadar kendimizi kötü hissetmemize sebep olur. Dahası, hedefimiz doğrultusunda başarısız olursak kendimizi daha çok suçlar ve daha da mutsuz oluruz. Halbuki kendinizi iyi ve mutlu hissederseniz başarıya çok daha kolay kavuşursunuz.

Yeşim, cinsiyet eşitliği alanında en yüksek seviyede Yeşim, cinsiyet eşitliği alanında en yüksek seviyede

 

6- Mutluluk herkes için değildir

Bir insanın sıklıkla aksilikler yaşaması onun bir kaybeden olduğunu göstermez. Ama bir insan kendisinin mutluluğu hak etmediğini düşünüyor ve mutluluğun herkes için olmadığını kabul ediyorsa onun daha sık mutsuzluk yaşaması da normaldir. Pozitif olun ki talihiniz size gülümsesin.

7- İyilik mutlu eder

Elbette iyi şeyler yapmak ve iyi bir ruh hali gününüzü güzelleştirir ama sürekli başkalarını düşünmek kendinizi ihmal etmenize sebep olabilir. Kendini ihmal eden bir insan sizce ne kadar mutlu olabilir?

8- Horoskop

İnsanların büyük bir bölümü için burçlar ve yıldızlar büyük önem taşıyor. Burç yorumlarının etkileri iyi olabileceği kadar kötü de olabilir. Hiçbir şeyin etkisinde bu kadar kalmamalısınız. Yıldızlar ilginizi çekiyor olabilir ama onlara göre yaşamak çok da akıllıca değil.

 

9- Mükemmeliyetçilik

Birçok kişi mükemmelliğin, mutluluğun vazgeçilmez bir parçası olduğuna inanıyor. Hatalar yaptığımız ve bazen başarısız olduğumuzda bu yüzden mutlu olmayı hak etmediğimize inanırız. Mutluluğunuzu mükemmeliyetçilik üzerine kurmak, başarıya giden yolda umudu kaybetmek için hızlı bir yoldur. Sadece kendiniz olun ve hata yapmaktan korkmayın.