Özkan YILDIRIM

İlk olarak söz alan Bursa Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Recep Çam yaptığı konuşmada şunları söyledi:  “Osmangazi ilçesinde Bursa’nın en kalabalık kantinci üyemiz olduğu için biz bazı sorunların başınıza geleceğini bildiğimizden testi kırılmadan sizi bilgilendirmek istiyoruz. Kadir Bey de  geliyor bizleri bilgilendiriyor,  kendisine çok teşekkür ediyorum bütün sıkıntıları birlikte aşmaya çalışıyoruz. Ondan sonra da öbür işlerle ilgili de ne yapabiliriz  falan diye… Bursa olarak şanslıyız , şanslıyız ama kantinci arkadaşlarımız ne kadar şanslı o tartışılır. Benim üslubum biraz sert oluyor belki ,  kızıyor da olabilirsiniz, fakat benim canım yanıyor arkadaşlar, neden canım yanıyor? Ben gece gündüz koşturuyorum, sizlerin saçınızın teline zarar gelmesin, bir şey olmasın diye, onun  için mücadele veriyorum. Ceza yememeniz için sizleri bilgilendiriyoruz. Arkadaşlar yanlış anlamayın bizlerin hepimizin gittiği yol aynı yol, hepimiz ekmek parası peşinde koşuyoruz, bizim okul müdürü olmak gibi bir şansımız yok, bizim mesleğimiz kantincilik mesleğimizi iyi yapmak zorundayız, biz bununla ilgili her tür konuda bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz, tamam işler kötü  bu sene gerçekten sıkıntılı ben bu sıkıntının kendi okulumda olmasa bile şuradan anlıyorum, bütün arkadaşlar aynı sorunla karşı karşıya  kapılar sıkıntılı, geçen seneki ciroyu yakalama şansımız maalesef yok. Arkadaşlar işimize sahip çıkalım, tam yapalım. Okullarda iyi hizmet ederseniz iyisinizdir. Biz hizmet sektöründeyiz iyi hizmet etmemiz lazım. 
AL-SAT'TA PARA KAZANMA ŞANSI KALMADI 
Hazır makarna vesaire hazır ürünleri almayın kendiniz yapın, al-sat'ta para kazanma şansı kalmadı maalesef. Herkes kurnaz. Merdiven altı mallara dikkat edin, biz her şeyi sizlere göstermiyoruz. Bazı okullarımızda zehirlenme vakaları oluyor. Biz bunlara hemen müdahale etmeye çalışıyoruz. Bu gün toplantı var basın duymuş geldi gizli saklı bir şeyimiz var mı? Yok. Onun için arkadaşlar mesleğinize sahip çıkın ,işinizi iyi yapın ağız tadıyla para kazanalım. Yoksa işimiz sıkıntılı, sene sonunu getirebilirsek çok şükür Allah’a diyeceğiz. Yani burada Türkçesi çok fazla açılmadan kendi işlerimizi kendi karlılığımızı daha fazla arttırmaya çalışacağız. 
LÜTFEN KATILIM SAĞLAYALIM
Birde mümkün olduğunca odayla ilgili toplantı olabilir vesaire   olabilir iştirak edin lütfen. O kadar zor mu? Bakın işte bakın 70 kişi gelmiş, diğerleri nerede gerek yok ki arkadaşlar işi biliyor zaten, oda başkanı gelmiş, şube başkanı gelmiş ne fark eder. Ne zaman arayacak ne zaman başına bir olay gelirse o zaman gelecek.  Arkadaşlar biz gücümüz nispetinde Bursa olarak işimizi yapmaya çalışıyoruz. Bizim Bursa olarak hiç bir sıkıntımız yok. Kurallara tam uyuyoruz. Bizim bu toplantılarla ilgili amacımızda sizi birebir şube müdürüyle buluşturmak dertlerinizi anlatmanız. Bilgi almanızdır. Bilgilenmenizdir. Ayrıca bizleri hiç bir zaman yalnız bırakmayan Kadir Bey’e tekrardan teşekkür etmek istiyorum.

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

ÇÖZÜM ODAKLI BULUŞMA
Bursa Osmangazi İlçe Milli Eğitim  Şube Müdürü Kadir Yıkılmaz ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: ’’Burada sizlerin sorunlarını dinleyip daha fazla çözüm nasıl buluruz diye toplandık konuşmama başlamadan önce katılan kantinci arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Sözü fazla uzatmayacağım kantinlerimizde gerek yiyecek satışları gerekse alınan ücretler konusu çok önem arz ediyor diye düşünüyorum. Kantinci arkadaşlarım kantinde organik gıdalar yapabilirler tabii ki kurallar var mesela aşçılık belgesi alan arkadaşımız rahatça yemekler yapıp sağlıklı bir şekilde öğrencilerimize satabilirler. Bu uygulama kesinlikle belge olmadan yapılmaz. Gelelim sizlerin dikkat etmesi gereken kurallara…  Nedir bu kurallar 

KURALLARA  UYALIM, BAŞIMIZ AĞRIMASIN
Okul idarelerince yapılması gereken aylık kantin denetim ve kontrol formunun dikkatle incelenerek eksikliklerin giderilmesi, ürünlerin saklandığı soğuk hava ünitelerinde (buzdolabı, derin dondurucu vs.) satışa sunulacak ürünler haricinde şahsi ürünlerin bulunmaması gerekmektedir, etiketsiz ve faturasız hiçbir ürününün satılmaması gerekir. Faturaların ise muhafazası gerekmektedir. Elde yapılan ürünler ile ilgili aldığınız firmaların mutlaka gıda üretim izin belgelerini isteyip muhafaza ediniz. Soğuk hava ünitelerinizin sıcaklık göstergeleri çalışır durumda ve aylık kontrol çizelgelerinin olmasına dikkat ediniz.
 Kalibrasyon ayarlarını periyodik olarak yaptırınız. Haşere mücadelesi yaptırdığınız firmanın yetkili olmasına ve uygulamaya gelen kişinin yeterlilik belgesinin olmasına dikkat ediniz.
İlaçlama yapıldığına dair evrakta imzası  bulunan kişinin yeterlilik belgesinin bir fotokopisini isteyerek dosyanızda muhafaza ediniz.
Kantinde çalıştırdığınız tüm kişilerin gıda hijyen belgesi ve  ayrıca okul kantinlerinde çalışanlara yönelik özel hijyen yönetmeliğine dair eğitime katılım belgesinin olmasına dikkat ediniz .Tüm resmi evrakların birer örneklerini göstermek üzere bir dosyada muhafaza ediniz.
Kantine evinde kendin bir şey üretiyorsan, Tarım Müdürlüğünden  gıda üretim belgesi alınması gerekiyor.
FAHİŞ FİYATLARDAN KAÇINALIM
Kantinde satılan ürünlerin fiyatlarının büyük panoya asılı olması gerekir, şişe sularını 1,5 tl’den satan yerler var. Bu fiyat gerçekten fahiş, su fiyatları en fazla 1-1,25 tl civarından satışa sunulmalı. Ayrıca ayran fiyatlarının da mutlaka uygun olmasına özen gösterelim.
Şube Müdürünün söz vermesi üzerine  Kantincilerden bazıları  başkan ve müdürü dinledikten sonra sırayla söz aldılar.
Demirtaşpaşa İlköğretim okulu kantin işletmecisi sorunlarını şöyle dile getirdi: ’’Öncelikle başkanım ve müdürüm sizlere böyle bir toplantıyı düzenlemiş olduğunuz için çok teşekkür ediyorum. Benim Demirtaşpaşa İlköğretim okulu ile ilgili sorunum var, sorun şu kantinimin kapısı yok, müdürler hocalar kantine geldiğinde tüm ürünlerim dışarda oluyor. Öğrenciler   bunları görüyor. Uzun yıllardır buradayım bana neden anahtar verilmiyor diye sorduğumda Okul  Müdürüm  hırsızlık ihtimalini göz önünde bulundurmalıyız demesi benim çok zoruma gitti. Bana   bu konuda nasıl yardımcı olursunuz” diye sorduğu, soruya cevap veren Şube Müdürü Kadir Bey:” Bu konuyla ilgili ben müdür beyle irtibata geçeceğim ve size en kısa zamanda olumlu bir şekilde döneceğim” dedi.
Diğer bir kantin  yöneticisi uzun yıllar bu okulda hizmet ettiğini çok temiz  hizmet ettiğinden okul müdürü başta olmak üzere öğretmenlerden çok güzel telkinler geldiğini böyle olmasına ve denetimlerden geçmesine rağmen Beyaz Bayrağı hala  alamadığını belirtti. Ayrıca yüksek oranda kesilen cezaların birçok kantinci arkadaşı  zor durumda bıraktığını bunlarla  ilgili bu sorunların okul müdürleri ile iletişime geçerek çözülmesi gerektiği ile ilgili soruya şube müdürü Kadir Bey bunlarla da ilgili girişimler olduğunu nasıl cezaların verilebildiği gibi ödüllerinde verilmesinin adaleti sağlayacağını, çok doğru olduğunu ve bunu hak eden kişilere hak eden kantincilere verilmesi ile ilgili girişimlerde bulunduklarını bundan sonrada bulunacaklarını söyledi.
YERLİ MALLARI HAFTASI ÇOK UZUN SÜRÜYOR
Bir diğer okul kantin yöneticisi ise yerli malları haftasının 1 ay kadar sürdüğünü ve bu yüzden kantinde iş yapamadıklarını, hatta kantinin kirasını bile çıkaramadığı ile ilgili başkan ve şube müdürü ne sorusu ile birlikte şikayetini de iletti. Şube Müdürlüğü Kadir Bey bu konu ile ilgili her sene sıkıntılar yaşandığını ama mutlaka  bu tür özel günlerin günlük, haftalık, aylık olması gerektiğini yerli malı haftasının da en fazla 1 haftayı geçmemesi ile ilgili girişimlerde bulunacaklarını söyleyerek  soru sahibi kantinciyi  bilgilendirdi.
AŞÇILIK BELGESİ ÇOK ÖNEMLİ
Bir bayan kantin işletmecisi evde makarna gibi, soslu poğaçalar  gibi basit  yiyecekler  yaptıklarını bunun bir sıkıntı olup olmadığı ile ilgili Oda Başkanına sormuş olduğu soruya Başkan Recep Bey  bunlarla ilgili mutlaka Aşçılık belgesi alınması gerektiğini aşçılık  belgesi alınmamış ise herhangi bir şikayetin olmaması durumunda bir şey olmadığını, mutlaka aşçılık belgesinin alınmasının  kantinciler için çok olumlu olacağını , zaten  aşçılık belgesini almak ile ilgili müracaatların bir kaç ayda bir yapıldığını bu süreçlerle ilgili bilgilerin  üyelerle  paylaşıldığını da ekledi. Bu  bilgilendirmelerin ileriki süreçte de devam edeceğini  ekledi.