Mehmet ÇETİNKAYA

Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek Mahallesi dünyaya nam salan turşular, aynı zamanda virüse karşı da şifa kaynağı oluyor. Üreticiler, turşunun sadece koronavirüse değil, her türlü virüse karşı koruduğunu ifade ettiler.

Asrın illeti yeni tip koronavirüs sebebiyle dünya zor günlerden geçmeye devam ediyor.

Dünyayı derinden saran, sarsan ve kavurup yakan yeni tip virüs malum her şeyi alt üst etti.

Asrın illeti yeni tip koronavirüs sebebiyle dünyada olağanüstü gelişmeler yaşanırken, birçok sektör de ekonomik anlamda olumsuz etkilendi. Orhangazi’ye bağlı, turşusu ile ünlü mahallesi, Gedelek de süreçten en çok etkilenen yerler arasında yerini aldı.

KORONAVİRÜS TURŞU STOKLARINI ERİTTİ

Turşularıyla Türkiye’nin üretim anlamında en iyi konumunda olan Gedelek’te üreticiler bu yıl sadece koronavirüsle değil ikliminin de mağduru olmuşlar. Gedelek Mahallesi Muhtarı Mehmet Dönmez, bu yıl sebzelere kırağı yağmamasının kendileri açısından sıkıntı yaşattığını ifade ederken, koronavirüs salgınının turşu açısından büyük işletmeleri büyük ölçüde olumsuz etkilediğini ama küçük esnafın olağanüstü para kazandığını ifade etti.

BU ÜRÜNDE BAKTERİ BARINMAZ

Gedelek turşusu koronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirdiğini ve bakterileri barındırmadığını ifade eden Muhtar Mehmet Dönmez, “Yeni tip koronavirüsün yanı sıra diğer virüslerin de koruyucu kalkanıdır turşu. Bakterinin olduğu yerde turşu olmaz. Turşu fermante olduğu için bakterilerle savaşır. Zehirlemeyen ve öldürücü etkisi olmayan tek gıda turşudur. Turşunun mayasında virüsleri yok etmek var” dedi.

ÜNLÜ LOKANTALARIN TERCİHİ

Büyük firmaların turşu stoklarını eritemediklerini ifade eden Muhtar Mehmet Dönmez, “Lokantaların koronavirüs sebebiyle kapalı olması nedeniyle ürün satamadılar. Büyük firmalar ve lokanta zincirlerinin turşuları Gedelek’ten gidiyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ise stoklarını mevsimden önce tükettiler. Asrın illeti yeni tip koronavirüs olmasaydı küçük işletmeler kepenk kapatmışlardı” diye konuştu.

EKONOMİYE 50 MİLYON DOLAR KATKI  

Gedelek’in tersine göç aldığını ve insanların Gedelek’e geri döndüğünü söyleyen Dönmez, “70 civarında işletme var. Bu işletmelerde 3-4 bin civarında kişi istihdam ediliyor. 50 milyon dolar yıllık ekonomiye katkı koyuyoruz. Bütün illerden ham madde alıyoruz. Şanlıurfa ve Gaziantep’ten acur ve biber geliyor. Türkiye’nin birçok ilinden sebze alıyoruz. Yaklaşık 50 bin ton mal üretiliyor. Günde 200 ton mal giriyor. Gedelek turşu mevsiminde İstanbul Hali’nden daha çok hareketli oluyor. Suudi Arabistan, Azerbaycan, Gürcistan, Katar, Almanya, Rusya ve Amerika’nın da bulunduğu 29 ülkeye ihracat yapılıyor. Ekonomi ve istihdama önemli katkısı oluyor” değerlendirmesinde bulundu. 

İŞİN SIRRI PINARBAŞI SUYU

Gedelek turşusunun lezzetli olmasındaki en önemli sırrın ise Pınarbaşı suyu olduğunu söyleyen Tuzcu İbrahim lakabıyla meşhur 50 yıllık turşu üretici İbrahim Çalışkan, “Pınarbaşı kaynağındaki suyun geçmişi çok eskilere dayanıyor. Yaz aylarında yaşanan kuraklık için de depo oluşturuldu. Turşunun lezzeti bu Pınarbaşı suyundan geliyor. Kimyevi hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz. Gedelek turşu üretiminde ve kalitede birinci sıradadır. Köyün yüzde 90'ı turşu üreticisi. 70 yıldır Gedelek halkının büyük çoğunluğu geçimini turşu üretiminden sağlıyor. Yaklaşık 40 çeşit turşumuz var. Bizim en önemli gelir kaynağımız turşuculuktur. Orhangazi Belediyesi eski başkanı Neşet Çağlayan’ın başlattığı Turşu Festivali’nin 7.’si gerçekleştirilecek. Bu yıl koronavirüs sebebiyle büyük ihtimalle olmayacak. Festival, işletmelere ciddi katkılar sağlarken, tanıtım noktasında da Gedelek’in adından daha geniş kitlelere tanınmasına vesile oluyor” dedi.

 

TANITIMDA ÖNCÜYÜZ

Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret

Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın’ı makamında ayaküstü ziyaret ettik.

Başkan Aydın “Gedelek’imizin turşusu hem Orhangazi’mizin tanıtımında hem istihdama hem de ekonomiye ciddi katkı koymaktadır. Biz de turşumuzu tanıtmak için her zaman öncülük yapacağız” açıklamasını yaptı.