İnsanların zekâsını Türkçe, matematik, coğrafya, tarih v.b. dersler ile çeşitli sınavlarla ölçmek çok mantıklı mı acaba?Zekâmız bunlardan ibaret değil.

Ezber yapanlar,isterse Albert Einstein olsun,hani nerede?

Ezber yapanların zekâsının yüksek olduğu var sayılıp KPSS ya da YGS, LYS gibi sınavlar ile geleceklerine nasıl adım atacaklarına karar veriliyor.

İşte gelişmişlik farkı bu, bizi diğer ülkelerden ayrı kılan, bizim Mehmet’imizin, Ahmet’imizin ‘Johny’ den ‘George’ dan ne eksiği var? Hiçbir eksiği yok. Peki, neden gelişemiyoruz?

Amerika ile aramızda olan 250 yıllık gelişmişlik farkını neden kapatamıyoruz?

Nedeni çok basit;

çünkü yabancı ülkelerde insana değer veriliyor.

Bireyler yeteneklerine, kabiliyetlerine göre eğitim alıyor ve bu doğrultuda istihdam ediliyor.

Peki, ya bizde? Elektrik elektronik mezunu insanlar hastanelerin kayıt kabulünde çalışırsa ya da PDR’ ye (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) alan dışı atama yapılırsa 'her şey güllük gülistanlıkmış gibi' gösterilirse bu farkı kapatamayız.

Mümkün değil!

Önce insanların zekâsını doğru yöntem ve tekniklerle ölçeceksiniz. Sayısal verilerle bile ölçerken hata yapıp milyonlarca gencin hayallerini çöpe atma aşamasını da geçerseniz bu konuda ilerleme kaydetmiş olursunuz.

Hesabınızı kitabınızı doğru yaparsanız, insanlara gerçekten geçinebilecekleri ve hak ettikleri maddi değeri verirseniz o zaman bu teknoloji ve gelişmişlik farkı kapanır.

Bir de şimdi TEOG var tabi. Oda ayrı bir zekâ ölçme sistemi güya. En çok yeni gelen nesillere üzülüyorum acaba bu yazıdan 10 yıl sonra TEOG yerine bilmem ‘neoglar’ gelecek.

Asıl mevzu sınav sistemini değiştirip yeni bir sistemmiş gibi bireylerin önüne koymanız.

Bu halkı biraz da cahil yerine koymaktır.

Asıl çözmeniz gereken sorun devletin ne kadar hangi kurumda hangi yeteneklere sahip bireylerin nasıl yetişip atanacağı. Tabi bu sorunlarda bir tane değil tespih tanesi gibi dağılıyor. Bu sayıdaki yazının anlam ve önemi eğitim sistemimizi Avrupa’daki gibi uygulamamız lazım. Neden Avrupa? Çünkü bir zamanlar, onlar Büyük Osmanlı İmparatorluğu’nun adaletini, ilmini, bilimini örnek alıyorlardı. Peki, Şimdi biz kimi yakalamaya çalışıyoruz?

Tabi ki de gelişmiş devletleri ve onlarda ‘Batı’ diye tabir edilen emperyalist, kandan, petrolden beslenen devletleri.Onlar bizi örnek alsın, hadi kalkınalım artık.