Şimdi soracaklar GÖÇ İl Müdürlüğü nedir? İlk başta bunu açıklayayım. Daha sonra duyacaklarınız sizin de kafanızda soru işaretleri oluşturacak.

Ülkemize okumak veya yerleşmek için dışarıdan gelen yabancı uyruklu insanların gidip oturum izni almak için ve derdini anlatmak için oluşturulmuş bir kurum.

Kısa bir süre önce okumak maksadıyla bir tanıdığımız Azerbaycan’dan Türkiye’ye geldiler. Hatta bu kişilerin de bizzat başvurularını internetten yaptım.

Ancak dedim ki “Bir aksilik olmasın adres bu gidin ve orada da bir sorun” gel gelelim keşke göndermeseydim başlarına ne geldiyse virgülüne noktasına kadar yazıyorum.

19-09-2018 tarihinde Saat:11:00 civarı kurumun kapısını çalıyorlar ve kapıda ki görevli onlara bir evrak veriyor doldurup bana getirin diyor.

Hangi memur veya görevli bilmiyorum ancak dedikleri yer tam olarak girişte sağ tarafta bulunan danışma yani güvenlik noktası.

Neyse evrakı doldurup memura teslim ediyorlar ve 2 dakika geçmeden evraklarında bulunan kod numarasıyla beraber bir mesaj geliyor.

“İşlemlerinizin daha hızlı ilerlemesi için bu İban numarasına 350 TL yatırınız” diye.

Bir de sadece evrakta yazdıkları numarayı ben dahil bilmiyorum kaldı ki dolandırıcılar nereden öğrendi? Daha sonra bunlarda mesajla “Siz kimsiniz” yazıyor ve cevaben “Bizler sizin daha kolay randevu alabilmeniz için görevlendirilen şahıslarız” bizimkilerin aklına nereden gelsin ki dolandırıldıkları.

Daha sonra biz aynı numarayla görüşmeye çalışıyoruz ve sadece whatsap'tan yazabiliyoruz.

Daha sonra biraz konuşmaya devam edince sıkıntı olacağını anlayan bu şahıslar bizi engelliyor. Öğrendim ki bizimkiler ilk değil en az 100 kişi bu yöntemle dolandırılmış. Hatta sırf bu yüzden evrakların altına “İşlemleriniz tamamlanmadan hiçbir yere para yatırmayın” diye yazmış kurum. Benim sorularım şunlar.

  • 1 saat önce çıkarılan numarayı bu dolandırıcılar nasıl buluyor?
  • Sadece orada ki memurun ve bizlerin bilmesi gereken bir işlemi nasıl oluyor da isim, soy isim ve uyruğuna kadar doğru yazan bu şahısların bütün bilgilere nereden ulaşıyor?
  • En önemlisi de bu herkesin dilinde gezen “Dolandırıcılar kurumun içerisinde” sözünü doğrular nitelikte olan mesaj “ Sayın …. Az önce yapmış olduğunuz …. Numaralı evrakın karşılığı olarak işlemlerinizin daha hızlı ilerlemesi adına İban:***** ‘a 350 tl yatırınız” mesajını nasıl atabiliyorlar? Bu evrakın detayı bu dolandırıcılara nasıl gidiyor?

Bu ülkeye gelen okuma, yazması olmayan yüzlerce vatandaş bu yöntemle dolandırıldı.

Ya bu dolandırıcılar içerdeki memurlarla birlikte çalışıyor ki en büyük iddia bu çünkü hiç biri kimseden yardım almadan yazıyor veya etrafında kimse olmadan yardım alarak. Ya da içeride dolandırıcılar cirit atıyor bizzat bu işlemi kendileri yapıyor.

Nitekim benim misafirlerimin anne ve oğlu tek başına gidiyor ve evrakı kendileri doldurup direk olarak bankoda ki görevliye veriyor. İşte bu noktadan sonra bu bilgiler dolandırıcılara nasıl gidiyor? Şimdi bu durumu merakla cevabını kurumundan bekliyorum noktasına kadar da buradan paylaşacağıma söz veriyorum…