Teknoloji gelişiyor insan yaşamı kolaylaşıyor ve beraberinde gelen kolay yaşam bir takım olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Teknoloji sadece bir alanda değil her alanda gelişiyor fakat burada oransız bir gelişimden bahsedebilir. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin bir yerden kazandırırken bir yer den de götürüyor: Kazancımız, zamanımız…

Gelişen teknoloji ile birçok alanda zaman kazanıyoruz; buna yaptığımız yolculuklar da dâhil olmak üzere… Eskiden yapılan işler gün geçtikçe daha çabuk ve daha rahat yapılıyor. Teknolojik aletler her geçen gün aramıza daha çok giriyor ve günümüzün çoğunu bu aletler ile birlikte zaman harcayarak geçiriyoruz. Tabii arada aile ve sosyal ilişkilerimiz zedeleniyor.

Asosyal bir hayat modeli yaşantımıza oturuyor. Sosyal olarak takılan genç bireyler ise arkadaşlarıyla yada ailecek geçirdikleri aktivitelerde ve faaliyetlerde dahi teknolojik aletlerini yani o küçük cep şeytanını yanından eksik etmiyor.

Haliyle gelişen teknoloji beraberinde de değişen yaşam koşullarını önümüze altın tepside sunuyor. Biz aletleri değil aletler bizi kullanıyor desem daha doğru bir tabir olur. Bunun en önemli unsurlarından birisi ise teknoloji çağında bilgiye ulaşmanın daha kolay ve hızlı oluşu diyebiliriz.

Bu hız neticesinde kitle iletişim araçlarının da aynı seviyede yükselmesine ve hayatımızın içerisine daha hızlı girmesine vesile olmakta. Kitle iletişim demişken haberleşme ve haber alma kaynaklarının da başını gene teknoloji çekiyor. Buna örnek vermek gerekirse akıllı telefonlarımız hayatımızın adeta kaçınılmazı ama kaçınılmaz sonumuz ise bizim teknolojiye olan bağımlılıklarımız ve beraberinde gelişen insanların makineleşme süreci.

Yanlış duymadınız insanlar makineleşiyor. Bu nasıl mümkün olur, diyenlerin sesini işitir gibiyim. Buna örnek vermek gerekirse az öncede bahsettiğim gibi kolaylaşan hayat, kendi standartlarını da değiştirmekte. Yani teknoloji ne kadar değişir ve gelişirse insanoğlu o kadar değişiyor fakat gelişmiyor. İnsanlığın gelişimi teknolojik gelişim ile ölçülemez. Bilinçli,eğitimli insan topluluklarının değerleri ile ancak ölçülür.

İnsanlığın gelişimi eğitimi ile eş değerdir. Teknolojileriyle değil. Siz sahip olduğunuz teknolojinin kölesi iseniz bu sizin gelişmiş bir medeniyet olduğunuzun göstergesi değildir. Gelişmiş medeniyetler ne teknolojik bağımlılıkla ne de diğer etmenlerle köleleşebilir. Gelişmiş toplumlar köleleştirir, kendi çıkarları doğrultusunda kullanır ve atar. Tıpkı bugün gelişmiş Avrupalı toplumların teknolojide bize uyguladıkları gibi. Bunun en bariz örneğini ise sürekli yeni çıkan bir takım teknolojik aletleri alma meraklısı olan toplumdan örnek verebilirim.

Telefonsuz, bilgisayarsız, hiçbir toplu taşıma ya da özel araç kullanmadan, elektrik kullanmadan sadece bir gün geçirin. Ne kadar bağımlı olduğunuzu ancak o zaman anlayabilirsiniz. Bazıları insani ihtiyaç; ulaşım haberleşme gibi ama biz her şeyin fazlasını istiyoruz. Eğlence gibi, sanal alem gibi… Sosyal medya gibi… Popülerlik gibi!.. Bu gibilerin sonu gelmez. İşte bu sonu gelmeyen alışkanlıklar sizleri dönüştürüyor. Siz farkında değilsiniz. Bir gün uyanacaksınız ama atı alan Üsküdar’ı geçecek.