Özlem ATAÇ

Nilüfer Eker Meydanı’nda bulunan Sokak Berberi’ni işleten Muhammet Baydaroğlu, 12 yaşından başlayan başarı hikayesini gazetemize anlattı. 1997 yılında geleceğini şekillendiren yola adım atan Baydaroğlu, “12 yaşında çıraklıktan başladım bu mesleğe. İşi öğrendikçe daha çok öğrenme isteği uyandı bende ve 14 yaşında çıraklık eğitim merkezinde eğitim almaya başladım. 2013’te 3 koltuklu bir salonda dükkanımı açtım. Orayı açtığımda biliyordum bir gün çok büyük salonum olacak diye ki, öyle de oldu. Şimdi daha büyük bir salonda daha profesyonel ekibimle Bursalılara hizmet veriyorum. Hayatımda hep başarımı 3 kurala bağladım; samimiyet, güzel yüz ve çalışma… Bunlar benim başarı merdivenlerinden çıkarken yardımcı elemanlarım oldu” diye konuştu.

BİR GELEN BİR DAHA GELİYOR

Şu an 11 kişilik ekiple profesyonel hizmet verdiklerini belirten Baydaroğlu, “Dükkanımızda bay-bayan olarak hizmet veriyoruz. Burada herkes işini layıkıyla yapıyor. Yaptığımız anatomik kesimler, insanların istediği rengi yakalamak gerçekten profesyonellik isteyen işlemlerdir. Biz burada profesyonelliğimizi herkese gösterdik. İlk gelen bir daha geliyor ve kalıcı müşterimiz oluyor. Biz ‘Sokak Berberi’ çalışanları işimizin yanında güler yüzümüzle ve samimiyetimizle konuşuluyoruz. Evde ya da burada ne yaşandıysa yaşansın onlar bizim için kapıdan çıkana kadar. Tabi burada sadece saç şekil hizmeti vermiyoruz. Buraya gelenler bizim müşterimiz değil, misafirimizidir. Misafirimizin derdini sıkıntısını dinliyoruz, gerekirse çözümde getiriyoruz. Psikolojik anlamda onları rahatlatmaya çalışıyoruz. Misafirlerimiz bizi kendine samimi buluyorlar. İyi bir dinleyiciyiz, saç kesimine ihtiyacı olmamasına rağmen gelip derdini anlatan müşterilerimiz oluyor” diye konuştu.

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

HALATI TUTAN BENİM

“Çıraklığını yapmadığın işin ustalığını yapamazsın, ustalığını yapmadığın işin de çıraklarına yaptıramazsın” diyen Baydaroğlu, ekibiyle birlikte kendisinin de gün içerisinde çalıştığını belirterek, “24 yıldır işimin başındayım. Halatı en uç noktada tutan benim, ekibimde halata asılanlar. Halatı bırakırsam ekibim yok olur. O yüzden o halatı hiçbir zaman bırakmadım. Aslında gençlere fırsat vermekte benim kurallarımdan biri, ön planda onlar olmalı. Biz zaten bir yerlere geldik. Ben burada patron değil yeri gelince öğretici yeri gelinde ağabey, arkadaş…” ifadelerini kullandı.

SEYHAT ETTİREN BERBER

Her kesimden müşterilerinin olduğunu belirten Baydaroğlu, “Bırakın Bursa’yı şehir dışından gelen misafirlerimiz bile var. Hatta tıraş için seyahat ettiren berber diyorlar bize. Protokolümüz, VIP odalarımız, duşumuz var. İstanbul’dan gelen ünlülerimiz oluyor. Bizi seven bütün dostlarımız geliyor. Kendisini özel hissetmek isteyen müşterilerimiz için VIP odası oluşturduk. Özellikle damat adayları düğün öncesinde bu bölümde ağırlanıyor. Ayrıca VIP bölümünü tercih eden misafirlerimizin duş alma şansı da var. Bir insan bir işi yapma kararı aldıysa tam yapmalı. Misafirlerimizin bakımı bizim için oldukça önemli. Bu koltuğa tıraş olmak için oturan hiç kimse mutsuz kalkmamıştır” şeklinde konuştu.

AİLELERE SESLENDİ

Ailelere seslenen Baydaroğlu, “Aileler çocuklarını yazın mutlaka bir işe göndersinler” diyerek, şöyle devam etti: “Çocuklar çalışmanın yanında meslek öğrensinler. Ben başarımı aileme borçluyum ve çokta mutluyum. 12 yaşında çırak olarak başladım tabiî ki bazen çocukluğun verdiği hevesle başka şeylerle ilgilenmek istedim, çalışmak zor geldi. Ama yine çalışıp meslek öğrendim. Şimdiki çocuklar çalışmak istemiyor, zararlı olan ne varsa onlar daha ilgi çekici geliyor onlara. Ama bir insanın geleceği çocukluktan şekillenir. Çocuklar adı üstünde çocuk kendi kendilerine karar vermesinler. Onlar için aileleri karar versin ve para kazanmanın ne kadar zor olduğunun yanında küçük yaşta sorumluluk almayı bilsinler. Ben okumasınlar demiyorum tabiî ki gençlerimiz okusun daha güzel meslekleri olsun. Ama en yazından yaz tatillerinde hayata atılsınlar meslek öğrensinler. Bu çocuk berberde çıraklık yapıyor diye mermer olur diyemeyiz. Orada sadece bir berber neler yapıyor diye gitmemeli zaten. Benim vermek istediğim mesaj gidip berberlik öğrensin değil. Esnaftan sorumluluk ve edebi öğrensinler.”