‘aGazate’ okurları için, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar’la sizler için yüz yüze bir söyleyişi gerçekleştirdik.

Mehmet ÇETİNKAYA

Sevgili başkanım sizi tanıyabilir miyiz?

1976 yılında Mustafakemalpaşa’da doğdum. İlkokulu Mustafakemalpaşa’da, orta ve lise eğitimini ise Bursa Erkek Lisesi’nde tamamladım. Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdim.

AK Parti Mustafakemalpaşa İlçe Yönetiminde Ekonomi İşler Birim Başkanlığı görevinde bulundum. Daha sonra yine AK Parti Mustafakemalpaşa İlçe yönetiminde Teşkilat Başkanlığı, Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı ve İlçe Başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum.

2015 Genel Seçimleri’nde milletvekili aday adayı oldum.

2018 yılında yapılan kongrede yüzde 95 oy oranı ile AK Parti Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı olarak göreve seçildim.

24 Aralık 2018 tarihinde ilçe başkanlığından istifa ederek, AK Parti Mustafakemalpaşa Belediye Başkan aday adayı oldum.

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde halkın teveccühü ile Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı oldum.

Mustafakemalpaşa deresi için start verdiniz? Proje hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Uzun yıllardır sadece söz verilen ancak kâğıt üzerinde kalan tarihi bir projenin daha startını verdik. 

Hayaldi gerçek oluyor!

Mustafakemalpaşa'da ilçenin kalbinde büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirecek olan Mustafakemalpaşa (Kirmasti) Deresi, rekreasyon projesinin temelini attık. Mustafakemalpaşa’yı aynı zamanda Bursa’nın Eskişehir’i yapacak olan proje, sosyal-kültürel yaşamı ve ilçenin ekonomik değerini artıracak.

Kentsel kimliğe ve modern yaşama katkıda bulunacak sağlıklı bir çevre oluşturulması temel alınarak hazırlanan ‘Mustafakemalpaşa (Kirmasti) Deresi ve Çevresi Rekreasyon Düzenleme Projesi 1620 metre uzunluğunda, 520 metre dere yatağı düzenlemesi ve temel perde 20 bin metrekare taban kaplaması 3 metre yüksekliğinde 40 metre dere yatağı iç açıklığına sahip olan mimari projenin 5 Nisan 2021 yılında tamamlanmasını planlanıyoruz.

ULAŞIM NEFES ALACAK

Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

Başka önemli projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Mustafakemalpaşa'da projeler, temel atmalar ve açılışlar birbirini izliyor. Projede çok işte çok canla başla hizmet etmeye devam edeceğiz.

*Şehir içi ulaşımına nefes aldıracak olan Lalaşahin Paşa Köprüsü.

*318 kilometre uzunluğundaki 50 milyon TL'lik dev içme suyu projesi.

*Türkiye'nin doğal güzelliği Suuçtu Şelalesi üzerinde hizmete giren Bursa'nın en modern sosyal tesisi Muradiye Sarnıç Sosyal Yaşam Merkezi

*Binlerce insanın sel ve toprak kayma riskine son verecek olan ve aynı zamanda bölgeye yeni yeşil alan kazandıran Sedde Projesi

*Yalıntaş Yol Projesi- Akçapınar, Onaç Yol Bağlantı Projesi

*Aş Evi ve Taziye Evi 

*Psikolojik Destek ve Danışma Merkezi

*Engelsiz Yaşam Merkezi

*Lalaşahin Mahallesi İlave Pazaryeri

*Evde Temizlik Hizmetleri

*İlçeyi Türkiye’de önemli bir tarım markası yapacak olan ve çiftçiye tam destek

*Yine kısa sürede Türkiye çapında bir üne kavuşan ve hizmeti vatandaşın ayağına götüren  “Biz Geldik. Hizmet Evinizde” projesi

*Engelli, yaşlı, hasta ve yalnız yaşayan vatandaşlar için pazar alışverişi ve servis hizmeti

*Mesleki, hobi edinme kursları, eğitim desteği, kültürel ve sportif etkinlikler

*İtfaiye Parkı

*Koşuboğazı ve Çeltikçi kanalizasyon hattı

Hedefimiz 5 yılda ilçenin alt yapısı ve üst yapı yatırımlarını tamamlayarak sağlam temeller üzerinde ilçeyi geleceğe taşıyacak, yaşam kalitesini en üst seviyeye ulaştıracak vizyon projeleri tamamlamaktır.

Tarım ile ilgili çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Kurduğumuz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile ilçe çiftçisine yönelik destek çalışmalarımız devam etmektedir.

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nde görevli alanında uzman ziraat mühendisi ve veteriner hekim tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlara teknik destek sağlıyoruz. Çiftçilere yönelik her türlü teknik destek ve bilgilendirme yapan ekipler, ekimden hasada kadar olan süreçte en iyi verimin alınması ve kaliteli ürün elde edilmesi için hizmet sağlıyor. Müdürlük ayrıca çeşitli hibe destek programları konusunda bilgilendirmeler yaparak çiftçilerin faydalanmasını sağlamaktadır.

İlçede zeytin yetiştiriciliği yapan çiftçilere uygulamalı budama eğitimi verildi.

Bursa bölgesinde ilk kez arıcılık paneli Mustafakemalpaşa’da düzenlendi. Panele çok sayıda arı yetiştiricisi ve vatandaşlar katıldı.

Tarımsal faaliyetlerin arttırılması, geliştirilmesi ve tarım ekonomisine katkı sağlanması hedefiyle İlçede tarımsal faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, birlik ve kooperatiflerini tek bir çatı altında toplayan ‘Mustafakemalpaşa Önder Çiftçi Derneği’ kuruldu.

Mustafakemalpaşa’da bal ormanı kuruluyor.

Atıl durumda olan tarım arazileri ekonomiye geri kazandırılıyor.

İlçenin sosyal ekonomik yapısını değiştiren önemli yatırımların yanı sıra Mustafakemalpaşa’da tarımla ilgili de büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Gençlerin yeniden köye dönüşlerini başlatan uygulamanın ilk yapıldığı pilot Kilik Köyü’nde bamya hasadı heyecanı yaşanıyor.

Bereketli ovası ve ilçeye özgü tarımsal ürünleri ile Mustafakemalpaşa adının Türkiye’nin en önemli tarım markası olması için canla başla çalışmalarımız devam edecektir.

Amfi tiyatro projesinden bahsedebilir misiniz?

Yıllardır atıl durumda olan amfi tiyatro başlatılan çalışmalar sonucunda adeta yeniden hayat bulurken, çehresi değişen alan şimdiden ilçe halkının beğenisini kazandı.

Amfi tiyatro 12 yılın ardından modern bir görünüm kazandırılarak bölgede yaşayan vatandaşların hizmetine sunulacak.

Hazırlanan proje kapsamında 5000 m2'lik alanda, 2100 m2'lik toplam inşaat alanı bulunan amfi tiyatro geniş kapsamlı bakım onarım çalışmalarının ardından birçok sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapmasının yanı sıra çok amaçlı olarak da kullanılabilecek.

Sosyal yardımlarınız ne durumda?

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan Gıda Bankası, Giysi Bankası ve aşevi ile ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırıyoruz.

Avrupa Birliği hibe programı bulunan İstanbul merkezli Temel İhtiyaç Derneği, ilçede yaşayan ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 15 ton gıda malzemesi ve 2 bin adet temizlik malzemesi ihtiyaç sahiplerine teslim edildi.

Türkiye’de Gıda Bankacılığı ağını kuran TİDER ile işbirliği yaparak ihtiyaç sahiplerine yönelik sosyal yardımların sayısı çok ciddi anlamda arttı.

Meşhur Suuçtu Şelalesi ile ilgili çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türkiye'nin en özel tabiat güzelliklerinin başında gelen Suuçtu Şelalesi ve çevresindeki mesire alanları imzalanan protokolle 20 yıllığına Mustafakemalpaşa Belediyesi’ne verildi. Doğal dokunuşlar ve yüzde yüz koruma ile Suuçtu'yu dünya turizm lokasyonunun gözde durağı yapacağız.

Yenilenen protokolle birlikte Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü bünyesinde bulunan Suuçtu Şelalesi ve mesire alanlarında tek yetkili Mustafakemalpaşa Belediyesi olacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı’mızca verilen izinler doğrultusunda, Suuçtu Tabiat Parkı işletmeciliğini önümüzdeki 20 yıl boyunca belediyemize kazandırdık.

Mustafakemalpaşa’ya 18 kilometre uzaklıkta bulunan 38 metre yüksekliğindeki Suuçtu Şelalesi yalnız Bursa’nın değil, Türkiye’nin de önde gelen turizm bölgelerinden biridir. Herkesin gelip gezmesini istiyoruz.

Vatandaşlar size rahat ulaşabiliyor mu başkanım?

Şeffaf Belediyeciliği başka boyuta taşıyarak kapı, randevu ve bürokrasiyi ortadan kaldırdık.

Makam odasını ilçenin merkezi konumundaki Adnan Menderes Meydanı’na taşıyarak randevusuz olarak, halkın sorunlarına, belediyenin kapısına varmadan çözüm getiriyoruz.

Bürokrasinin gereksiz duvarlarını kaldırarak vatandaşların müdürlüklerde gerçekleştireceği iş ve işlemler hız kazandı.

Cuma günleri onlarca vatandaş tarafından gelen sorunları dinleyip tek tek not alıp en kısa sürede çözüyoruz.

Sağ olsunlar onlar da bizleri ağabeyleri, kardeşleri, arkadaşları gördükleri için de hem çayımızı içiyoruz hem de sohbet edip bir yandan da işlerini hallediyoruz. İnsanlarımızın dertleriyle dertlenirken, ilçemizin geleceğine dair projelerimiz üzerine de istişarelerde bulunuyoruz.

Her ne olursa olsun halkla iç içe olup bir arada olmak gerekiyor ve bunu geleneksel hale getirmeye çalışıyoruz.

Mustafakemalpaşaspor ne durumda?

Spora ve sporcuya verdiğimiz destekler var. BAL Ligi sözümüz vardı. Takımı belediye himayesine alarak profesyonel liglerde top koşturan futbolcularla destekledik. Bursa Süper Amatör B grubunda mücadele eden Mustafakemalpaşaspor, sezon başından beri büyük bir performans sergileyerek ligin bitimine 2 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti ancak tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınının engeline takıldı.

Ertelenen ligler nedeniyle Play-off maçlarına da çıkamayan şampiyon Kırmızı Şimşekler, BAL ligine yükselmek için şimdi federasyonun alacağı kararı bekliyor.