Kilo probleminiz var ya da kiloyu veriyorsunuz ama belli bölgelerde sarkmalar oluyor. Yaşınız kaç olursa olsun incecik ve sımsıkı bir vücut için uymanız gereken kuralları öğrenin, fit kalın.

 

1-Şimdiye kadar hiç spor ya da diyet yapmasanız da fit bir vücuda sahip olabilirsiniz. Bunun için önce kendinizi hazır hissetmelisiniz. İstikrar ve disiplin vazgeçilmeziniz olmalı. İstediğiniz vücuda sahip olduktan sonra ise bunu korumak için yine programınıza uymalısınız.

 

2-Yalnızca diyet ya da yalnızca spor fit bir vücut için yeterli değildir. İkisinin birbirine paralel gitmesi gerekir.

 

3-Yemedikleriniz kadar yedikleriniz de önemli. Doğru besinleri, doğru zamanda tüketmelisiniz. Bunun için herkesin vücuduna göre bir beslenme programı gerekir. Arkadaşınızın ya da komşunuzun beslenme programı ona özeldir, size uymayabilir.

 

4-Vücudunuzun belli bölgesinde toplanan yağları yakmanız için de yine beslenirken neler yediğiniz ve beraberinde ne tür fitnes hareketleri yaptığınız önemli.

 

5-Düz bir karın, şekilli bir kalça için evde basit egzersizler yapabilirsiniz. Şınav çekmek, çömelip kalkmak, yarım mekik hareketi yapmak şekle girmenizi sağlayacaktır.

 

6-Bol su tüketmek metabolizma hızını artırdığı gibi vücuttan toksinlerin de atılmasına yardımcı olur.

 

7-Öğünler arasında yağ yakıcı bitki çayları tüketmek size yardımcı olur.

 

8-Fitnes programlarına vakit ayıramıyorsanız, haftanın en az üç günü 30’ar dakika yürümeyi alışkanlık haline getirin. Açık havada yürüyüş hem oksijen alımınızı artırır hem de vücudun sıkılaşmasını sağlar. Ayrıca alışverişe yürüyerek gidin. Fazladan kalori yakarsınız.

 

9-Doğru nefes alıp vermek sağlıklı ve fit olmak için önemli. Saunaya, hamama gitmek, kese yaptırmak cildinizin sıkılaşması, toksin atmanız ve vücudunuzu sıkılaştırmanız için en kolay yöntemler.

 

10-Sizde stres yaratacak bütün ihtimallerden uzak durmaya çalışın

 

Chia tohumu faydaları nelerdir?

 Tek bir chia tohumunun içinde yüzde 20 oranında protein, yüzde 34 oranında yağ ve yüzde 25 oranında diyet lifi vardır Yüzde 25'lik yağ oranının büyük bir kısmının ise omega-3 yağ asitleri oluşturmaktadır.

Chia tohumunun glutensiz olması ise çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkıyor.

1 yemek kaşığı chia tohumunu 1 bardak su ile karıştırıp yarım saat beklettiğinizde tohumun içeriğindeki çözünür lifler sayesinde sıvı, jelatini andıran bir form oluşur. Yapılan araştırmalar chia tohumunun sindirildiğinde midede de aynı formu aldığını ortaya çıkarmıştır. Midede oluşan jel karbonhidratlar ile onları parçalayan sindirim enzimleri arasında bir bariyer oluşturuyor, dolayısıyla karbonhidratların şekere dönüşme süreci yavaşlamış oluyor. Chia tohumu bu sayede kan şekeri seviyesini normalleştirirken aldığı form sayesinde acıkmayı önlüyor, uzun süre tok tutuyor.Tok tutması, acıkmayı önlemesi ve günlük protein ihtiyacının çokca fazlasını karşılaması nedeniyle zayıflamak isteyenler için de çok iyi bir seçenek olan Chia tohumu, bunların yanı sıra et ve balık ürünlerinin de yerini tutabiliyor.

Bu tohum kaliteli bir yağ olan omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Doymamış yağ asitleri vücudun A, D, E, K gibi yağda çözünen vitaminlerin emilmesine yardım eder. Ayrıca et, balık gibi diğer omega-3 kaynaklarının tersine chia da kolesterol olmaması da bu tohumu daha avantajlı bir hale getirmektedir. 'Plant Foods for Human Nutrition' dergisinde yayımlanan bir araştırmada, 7 gün boyunca günde 25 gram chia tüketen kişilerin vücutlarındaki omega-3 yağ asidi seviyesinin önemli miktarda arttığı gözlenmiştir."