Mine Cansu MAZI

20 yılını çini sanatına vermiş olan sanatçı Hatice Şehnaz Baykal, ortaya çıkardığı eserlerle sanatseverlerin gönlünde taht kurmuş durumda. Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı olan Baykal, Ankara’da bulunan atölyesini Bursa’ya taşımış durumda. Çamlıca Mahallesi’nde sanatını icra eden Baykal, yetiştirdiği öğrencilerle de çini sanatına katkıda bulunuyor. En büyük hedefini, “Amacım çiniyi yeni nesillere aşılamak” diyen başarılı sanatçı, Tayyare Kültür Merkezi'nde Emine Yılmaz ve Nagihan Tekin’le açtığı ‘Ruh-i Revan’ isimli karma sergide eserlerini sanatseverlerle paylaştı.

BU SANATI YAŞATMAK LAZIM

7’den 70’e değil, 7’den 80’e hitap eden bir sanatçı olduğunu kaydeden Baykal, 80 yaşında öğrencileri olduğunun da altını çizerek agazete’ye şu değerlendirmede bulundu: “Bu durumdan dolayı 7’den 70’e değil de 7’den 80’e hitap etmekte olduğumu söylüyorum. Çini sanatı 1200 senelik bir tarihe sahip. Bu büyük sanatı yaşatmak lazım. Hacettepe, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi başta olmak üzere derslere girerek üniversiteli gençlerle tecrübelerimi paylaşıyorum. Eserlerimde çoğu zaman üç boyutlu motifler, kimi zaman kelebekleri, bazen de atları işlemekteyim. Çini sanatı benim olmazsa olmazlarım arasında başı çekiyor diyebilirim. Bu sanata ilgisi olan herkese katkı sunmak beni onurlandırıyor.”

BAŞARI DOLU BİR MAZİ

1970 Bursa doğumlu olan Baykal 2 çocuk annesi. Bursa Zübeyde Hanım kız meslek lisesi nakış bölümü mezunu olan sanatçı, Ankara Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Moda Tasarımı ve Stilistlik bölümünü başarıyla bitirdi. Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Moda Tasarımı bölümü mezunu da olan Baykal, Ankara’da ahşap boyama dalında uzun süre eğitim aldı. Ankara Milli Eğitim Bakanlığı Minyatür kursu eğitimi de almış olan sanatçı, 2000 senesinde Bursa Yıldırım Kız Meslek Lisesi tarafından Osmanlı kıyafetlerinin günümüze uyarlanmış koleksiyonuyla plaketle onurlandırıldı.

ONLARCA SERGİYE İMZA ATTI

Ankara’da 4 yıl boyunca özel çini dersleri alan sanatçı, 2008 yılında ilk kişisel sergisini ‘Kor Ateşin Sır Gülleri’ adı altında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açtı. 2010 yılında Ankara Türk Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyon’u (TESK) sergi salonunda ‘Çiniler’ adıyla 2. kişisel sergisini açtı. Baykal, 2012 yılında yine TESK bünyesinde sahneye çıktı ve ‘Sentez’ isimli 3. kişisel sanatseverlerle buluşturdu. 2013 yılında Bursa Ördekli Kültür Merkezi sergi salonunda ‘Ölümsüz Kelebekler’ adıyla 4. kişisel sergisini açan sanatçı, 2013 yılında Eskişehir Tepebaşı Karikatür Sanat Evi’nde ‘Fırçamdan Yansıyan Işık’ adı altında 5. kişisel sergisine imza attı. 2014 yılında Bursa Irgandı Köprü Sanat Merkezi’nde ‘Boyut’ isimli 6. kişisel sergisini açan Baykal, aynı yıl içinde Bursa Acıbadem çatısı altında düzenlenen karma sergide de eserlerini sergiledi.

ŞÖHRETİ SINIRLARI AŞTI

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

2015’te Ankara Milli Kütüphane Sergi Salonu’nda da bir karma sergiye katılan Baykal, Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim verdiği 100 öğrencisiyle birlikte açtığı karma sergiyi ‘Bahara Merhaba’ adı altında hayranlarıyla paylaştı ve çalışması büyük ses getirdi. 2018 senesinde Dünya Kadınlar Günü ile ilgili ‘Mor Gündem’ adındaki karma sergiyle sanat dünyasının ilgisini çeken sanatçı, Kore Büyükelçiliği’ne bağlı Kore Kültür Merkezi’nde ‘Hamdım-Piştim-Yandım adlı kişisel sergisiyle ismini uluslar arası arenaya taşımış oldu. Aynı zamanda Bursa Kadın Girişimcileri Kalkındırma Derneği Başkanlığı da yapan Baykal, Kafkader Çerkesler Derneği’nde çini severlere 2 yıla yakın çini eğitimi verdi. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde verdiği eğitim ve çini sanatı sevdalılarıyla buluşan önemli bir sergiye imza atan Baykal, Ankara, Eskişehir, Bursa ve İstanbul’da birçok sergiye katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÖZEL HEDİYE

Bürokraside önemli kişilere özel çalışmalar yapan Baykal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye ettiği portreyle ülke gündemine oturdu. 58. Dönem Turizm Bakanı Güldal Akşit’ten, Bursa Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Recep Altepe’ye kadar birçok isime çiniden yapılmış koza ve timsah figürleri olan çini çalışmalar hediye eden Baykal, Rusya Cumhurbaşkanı özel temsilcisi Vilademir Dugin’e de altın varaklı çini tabak hediye etmişti. Sanatçı, biyokimya ödülü alan Türk bilim adamı Aziz Sancar’a da özel plaket tabaklardan takdim ederek hafızalara kazınmıştı. Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye'de ilk defa Bursa'da yapılan Otomotiv Meeting Festivali’ndeki 480 adet çini de Hatice Şehnaz Baykal Çini Atölyesi'nde yapılmıştır. Rusya St. Petersburg’da eserleri sergilenmeye layık görülen başarılı sanat insanı, Ankara Amerikan Büyükelçiliği’nde açtığı ‘Gökkuşağı’ adlı kişisel sergiyle başarısını bir kez daha kanıtlamış oldu.