Duygu Doğan
Sosyal medya uygulamalarını sıklıkla kullanan dolandırıcılar bu sefer de hayatının aşkını arayanlara dadandı. İstanbul, Antalya gibi şehirlerde sıklıkla kullanılan bu yöntem görenleri şaşkına çeviriyor.

Arkadaşlık sitelerinden ve çeşitli uygulamalardan kadın profili oluşturan dolandırıcılar özellikle erkekleri hedef alıyor. Uygulama üzerinden hedef alınan kişiler, karşısındakinin hayatının aşkı olduğunu düşünürken buluşma için karşı taraftan bir mekan öneriliyor. Kişi kabul etmediği takdirde belirtilen mekandan rezervasyon yapıldığı söylenerek ısrarla aynı mekanda buluşma teklif ediliyor. Mağdur, dolandırıcının belirlediği anlaşmalı mekanına gittiğinde kötü görünüme sahip kafe tarzı bir yerle karşılaşıyor ve buluşmaya gittiği kişi tarafından emsallerine göre fahiş fiyatlı siparişler veriliyor. Hesabın tuzağa düşürülen kişi tarafından nakit olarak ödenmesinin ardından ise mağdur ile iletişim kesiliyor. Bir daha ulaşım sağlanmasın diye ise farklı bir şehirde ikamet edildiği söyleniyor.

516516351

Mağdurlardan M. A. bu gibi uygulamalardan ilk kez böyle bir dolandırıcılık yöntemiyle karşılaştığını söyleyerek arkadaşlık uygulamalarını kullananlara daha dikkatli olmaları tavsiyesinde bulundu. M. A., mağduriyet yaşayan kişilerin mekan hakkında yaptığı yorumlarla birlikte düşük puan vermesiyle anlaşmalı kişiler tarafından olumlu yorum yaptırılıp yüksek puanlama yapıldığını da sözlerine ekledi.

6-1045-1383-1972-2431-432

Dolandırıcıların tuzağına düşmemek için bunlara mutlaka dikkat edin:

  • Sohbetlerinizi diğer mesajlaşma uygulamalarına kısa zamanda taşımamalısınız. Taşımadığınız takdirde bir dolandırıcıyı kolaylıkla şikayet edebileceğiniz daha güvenli bir ortamda kalırsınız.

  • Sosyal medya uygulamaları üzerinden size gönderilen özellikle kısa linkleri olan bağlantılara tıklamayın. 

    Bursa’da 1 Mayıs kutlamaları Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndan yapılacak Bursa’da 1 Mayıs kutlamaları Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndan yapılacak
  • Uygulamalar üzerindeki sohbetinizi WhatsApp gibi farklı uygulamalara taşımaya karar verirseniz kötü amaçlarla kullanılmaması için fotoğraflarınızı kesinlikle göndermeyin. 

  • Bir profil gerçek veya kusursuz görünüyorsa bu kişilerle iletişim kurmayarak kendinizi oalsı bir dolandırıcılıktan koruyun. 

  • Biriyle buluştuğunuzda kendi güvenliğinizi göz önünde bulundurun ve konumunuzu güvendiğiniz bir arkadaşınızla paylaşın. Halka açık kalabalık yerlerde buluşun. 
Editör: Duygu Doğan