Gökhan Şenyavaş 

Sıcaklardan bunalıp sahillere koştuğumuz bugünlerde denizlerde oluşabilecek tehlikeleri bazen görmezden geliyoruz. Denizlerde olan akıntılar sonucunda birçok kişi boğulma tehlikesi yaşıyor. Sahillerde bu tehlikeleri gösteren uyarıcı levhalar olsa bile dikkate alınmayıp denize girilince hayatlar tehlikeye atılıyor. Ülkemizdeki denizlerde de bulunan çeken akıntı bir diğer adıyla da rip akıntısı yılda birçok insanın boğulma tehlikesi yaşamasına sebep oluyor. Peki rip akıntısı nedir? Akıntıya kapılınca neler yapılmalıdır?

Olumsuz hava koşulları nedeniyle sahillerde görülen rip akıntısı denize girenleri büyük bir tehlikenin içine sokuyor. Özellikle İstanbul ve Karadeniz sahillerinde yaşanan rip akıntısı nedeniyle birçok işi boğulma tehlikesi yaşıyor ve hayatını kaybediyor. İstanbul’da Binkılıç sahili ile Ağva sahili arasında her yıl binlerce kişi boğulma tehlikesi yaşıyor ve bunların büyük bir çoğunluğu rip akıntısı yüzünden. Rüzgarlı, fırtınalı ve dalgalı denizlerde görülürken tüm Karadeniz sahillerinde yaşanan bir akıntı türüdür.

Kimisi yağmurdan kaçtı, kimisi de tadını çıkardı Kimisi yağmurdan kaçtı, kimisi de tadını çıkardı

tumblr_inline_oaan4kARyg1sbq6ky_1280.600px

Rip akıntısı nedir?

Oldukça kuvvetli bir akıntı türü olan rip akıntısı, en basit tanımıyla kumun ayakların altından birdenbire kaybolmasıdır. Akıntının olduğu bölgede denizin rengi koyulaşırken, derinlik de yükselir. Dalgaların denize geri dönüşü esnasında oluşturduğu bir akıntı olan rip akıntısı yanlış bilinenin aksine kişiyi dibe doğru çekmez. Akıntıya kapılan kişiyi kıyıdan uzaklaştırdığı için kişi paniğe kapılır ve karşı koymaya çalışır karşı koyamayınca da yorulmasından dolayı kendini suyun yüzeyinde tutamaz ve boğulma tehlikesi geçirir.

10-yilda-304-kisiyi-olduren-karadenizdeki-rip-akintilari-bu-kadar-tehlikeli-yapan-sey-ne-cZ5WSZIO

Topuk-dalyan-topuk olan bölgelerde ve sığ sudan derin sulara doğru hareket eden bir akıntıdır ve profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı kadar güçlüdür. Yapılan araştırmalara göre boğulma vakalarının yaklaşık %70’i bu akıntı sebebiyle gerçekleşiyor. Rip akıntısını anlamanın en kolay yolu suyun bulanıklaştığının görülmesidir. Suyun bulanık ve renginin koyu olduğu bölgelerde rip akıntısı olma ihtimali yüksektir ve bu bölgelerde denize girmek oldukça tehlikelidir.

akintiya-kapilmak-0514

Rip akıntısına karşı ne yapılmalı?

Akıntı dibe çekmeyip sadece sizi kıyıdan uzaklaştırdığı için kıyıya doğru yüzmek kesinlikle yanlıştır. Öncelikle akıntıya kapılırsanız sakin olmalısınız. Akıntının kuvvetinden dolayı kıyıya doğru yüzmeyin akıntıyı yenemezsiniz sadece yorulursunuz. Bunu yapmak yerine akıntının sizi bir süre kıyıda uzaklaştırmasına izin verin. Burada yapacağınız tek şey suyun yüzeyinde kalmaya çalışmaktır. Akıntı bir süre sonra zayıflayacaktır ve zayıfladığında yine kıyıya doğru değil paralel bir şekilde yüzmelisiniz.

Editör: Stajyer1 Stajyer1