Hepimiz tıbbın demans ve Alzheimer hastalığı tehdidini hayatımızdan silmek için altın tedaviyi bulacağını umuyoruz. Neyse ki, tam olarak bunu yapmak için araştırmalar olurken, beyninizi sağlıklı tutmak için atabileceğiniz birçok adım var. Birçok doktor ve araştırmacı, demans semptomlarını önlemenin ve bozulma sürecini geciktirmenin veya hatta tersine çevirmenin en iyi yollarından birinin bu sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini yapmakta yattığını buluyor:

1. Düzenli egzersiz yapın.

2. Sağlıklı bir diyet yapın.

3. Düşük vücut ağırlığını koruyun.

4. İçtiğiniz alkol miktarını sınırlayın.

5. Sigara içmeyin.

fotolia-36992699-subscription-xxl-1mb-1024x682-1.jpg

FİZİKSEL UYGUNLUĞUN GÜCÜ

Uzman nörologlar, " Bu listedeki her şeyden en güçlü kanıt, düzenli egzersizin bilişsel gerileme ve bunama riskini azaltma üzerindeki olumlu etkisidir" diyor. Alzheimer Araştırma ve Önleme Vakfı, egzersizin Alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi yüzde 50 azaltabileceğini iddia ediyor. Ayrıca, bilişsel problemler geliştirmeye başlamış kişilerde daha fazla bozulmayı yavaşlattığı da bulunmuştur.

Egzersiz hayatınızın bir parçası değilse, zor bir fitness rejimi başlatmayı düşünmek korkutucu olabilir. Bu yüzden yavaş başlayın. Süslü bir spor salonu üyeliğine de kaydolmak zorunda değilsiniz. Basit rutinleri günlük hayatınıza dahil edebilirsiniz. Hedefinizden daha uzağa park edebilirsiniz; asansör veya yürüyen merdiven yerine merdivenleri kullanabilirsiniz; evinizin çevresinde günlük yürüyüş yapabilir, hatta telefonda konuşurken odanın içinde adım atabilirsiniz.

Su samurlarının balık keyfi Su samurlarının balık keyfi

1322021151147351.jpg

İYİ BESLEN, İYİ OL

İyi yediğinizde hem vücudunuz hem de beyniniz fayda sağlar. Bol miktarda taze meyve ve sebze, yağsız protein ve omega-3 yağları (uskumru, sardalya, somon, alabalık ve ton balığı gibi soğuk su balıklarında bulunur) açısından zengin, kalp dostu bir diyete odaklanın. Balık yağı takviyesi de alabilirsiniz. Doktorlar; fındık, kepekli tahıllar, zeytinyağı ve bir sürü taze ürün içeren bir Akdeniz diyeti izlemeyi vurguluyor. Koruyucu antioksidan ve vitamin alımınızı en üst düzeye çıkarmak için çeşitli renklerde meyve ve sebzeleri seçin.

SİGARAYI VE ALKOLÜ BIRAKIN

Egzersiz ve doğru beslenme, yukarıda belirtildiği gibi Alzheimer geliştirme riskini yüzde 50 azaltan sağlıklı yaşamın temelleridir. Peki, eğer iyi besleniyor ve egzersiz yapıyorsanız, neden yüksek performanslı bedeninizin ve beyninizin çalışmalarını sigara ya da ağır içkiyle azaltıyorsunuz? Sigara içmek beyninizi besleyen damar sistemine ciddi şekilde zarar verir. Sigarayı bıraktığınızda, gelişmiş dolaşım neredeyse anında beyin sağlığınızı iyileştirir. Bununla birlikte, alkol kötüye kullanımı, beyninize yalnızca erken aşamalarda tersine çevrilebilecek şekillerde doğrudan zarar verir.