Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G20 Liderler Zirvesi sonrası açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Fas'ta meydana gelen şiddetli depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileklerini sunarak başlayan Erdoğan, “6 ay önce asrın felaketini yaşayan bir ülke olarak Fas'a yardıma hazırız” dedi.

Tahıl koridoru ile ilgili gelen bir soru üzerine konuşan Erdoğan 'Bu koridorla ilgili çalışmamızda Körfez ülkeleri buna dahil, Irak buna dahil, ve Türkiye üzerinden böyle bir koridorun açılmasıyla Körfez’i Basra’dan Avrupa’ya bağlayan bir koridor, bu koridorla ilgili özellikle de Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Türkiye burada hassas davranıyoruz, süratle de bu projeyi hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. Şu an itibarıyla Dışişleri Bakanlarımız, Ulaştırma Bakanlarımız müşterek bir çalışmanın içerisine girerek bunu birkaç ay içerisinde uygulamaya geçirmenin gayreti içinde olacağız' dedi.

İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi

Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı zamanda, Rusya’nın dışlandığı bir çözümün gerçek dışı olduğunu söyleyerek Karadeniz'de gerilimi arttıracak herhangi bir adımdan kaçınılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Gerek Rusya, gerek Ukrayna, gerek Birleşmiş Milletler ile temaslarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Afrika’nın G20 üyeliğinin hayırlı olmasını dilediğini söyleyen Erdoğan, “Afrika'nın G20'ye üye olması, süreci daha da canlandırdı. Bundan sonraki süreçte ülkeler Afrika ile olan münasebetlerini çok daha dikkatli yürütecektir” dedi. Ziyareti sırasında Hindistan Başbakanı Modi ile görüştüğünü söyleyen Erdoğan Güney Asya’daki en büyük ticaret ortağı ile işbirliği konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, “Hindistan gibi bir ülkenin orada bulunmasından iftihar ederiz. Dünya beşten büyüktür. Tüm ülkelerin kaderinin 5 ülkenin ağzından çıkan sözlerine bel bağlamamasını savunuyorum” sözlerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında mültecilere de değinerek, Denizler mülteci mezarlığı oldu. Yerinden edilenlerin ülkelerine dönüşleri sağlanmalı” dedi. Erdoğan aynı zamanda 600 bin Suriyeli’nin ülkelerine geri döndüğünü söyleyerek projeler arttıkça, bu sayı da artacağını berlitti.

F-16 AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan İslamofobi karşısında önlemlerini alan bazı ülkeler olduğunu belirterek, “Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıları G20 bildirgesinde kınadık. Müslümanlığı hedef almak insanlık dışıdır” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ile F-16 konusunu görüştüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Biden ile ayaküstü de olsa görüştük. F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıp götürüp İsveç de İsveç diyorlar. Bu yaklaşım bizi üzer. Vereceğim tek bir cevap var, her şeye kongre diyorsunuz. Benim de kongrem var. TBMM'den böyle bir karar geçmediği sürece ben bir şey diyemem. Tek başına karar verecek bir durumda değilim. Meclisimin vereceği kararı beklemek durumundayım" dedi.

PAŞİNYAN İLE GÖRÜŞME

Pazartesi günü Paşinyan ile görüşeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bölgeyi sükûnete davet etmekten başka çaremiz yok. Ermenistan'ın attığı adımlar doğru değil. Ermenistan'ın seçim kabul edilebilir bir seçim değil” dedi.

OVP TAKDİR EDİLDİ

Görüşmelerinde Orta Vadeli Program hakkında da yorum aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orta Vadeli Program burada da takdirle karşılandı” sözlerini aktardı.

Editör: Aslı Yeşilyurt