TMK.m.174/II’ye göre; boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.

 Boşanma sonucunda taraflardan biri çoğu zaman acı çekmek, üzüntüye kapılmak ve ruhsal çöküntüye uğramak sorunuyla karşı karşıya kalmakta, kusursuz veya daha az kusurlu eşin kişilik hakları çoğu kez belirgin bir şekilde saldırıya uğramakta ; zina, hayata kast, pek fena davranışlar, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme gibi özel boşanma sebeplerine dayalı boşanma davalarında kişilik haklarına yapılan ağır saldırı belirgin bir hal almakta, bozulan ruh dengesini yeniden kurmak için bir denkleştirme aracına ihtiyaç duyulmaktadır . Bu aşamada manevi tazminat olarak uygun bir para ödenmesi öngörülmüştür.

MANEVİ TAZMİNATIN ŞARTLARI:

A. Boşanma kararı;

 Boşanma davası ile birlikte boşanmaya karar verilirse, talep halinde ve şartları varsa, manevi tazminata da karar verilebilir. Boşanma davası sonucunda dava reddedilirse veya ayrılık kararı verilirse manevi tazminat istemi reddedilir

B.Talep şartı;

 Boşanma halinde manevi tazminata karar verebilmek için, tazminatın talep edilmiş olması gerekli olup, hakimre’sen manevi tazminata karar veremez.Boşanmanın fer’i sonuçlarından olan manevi tazminat talebi boşanma davası ile birlikte talep edilebileceği gibi ayrı bir dava ile de talep edilebilmektedir.

C.Manevi zarar;

Kişilik hakkı, kişinin kendisine ait olan ve kişiliğini oluşturan kişi olması nedeniyle sahip olduğu dokunulmaz, vazgeçilmez tüm kişilik değerleridir.Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik haklarının zarar görmüş olması gerekmektedir. Kanun,manevi tazminata hükmetmek için kişilik hakkının saldırıya uğraması yeterli görmüş olup, hafif-ağır zarar şeklinde bir derecelendirme yapmamıştır. Bu zararın derecesi ancak manevi tazminatın miktarında önem kazanmaktadır. Manevi tazminat isteyen taraf, manevi zarara uğradığını ve bu zararının da boşanma nedeniyle gerçekleştiğini ispatlamak durumundadır.