Ezgi Özdaş

Geçmişten günümüze yastık altında saklanan altınlardan banka hesaplarında fiziki olarak göremediğimiz ancak orada olduğunu bildiğimiz altınlara kadar bir gelişim yaşadık. Bu gelişim vites artırarak sürerken altın, döviz gibi geleneksel yatırım araçlarının yanına bitcoin gibi yeni girişimler de eklendi. Peki geleneksel yatırım araçları olarak günümüzde kullandığımız BİST100, altın, dolar, Euro ve DİBS gibi yatırım araçlarından hangisi en çok kazandırıyor?

(Özel) “Hazır giyim ve tekstilde Türkiye’nin rakibi Avrupa ülkeleridir” (Özel) “Hazır giyim ve tekstilde Türkiye’nin rakibi Avrupa ülkeleridir”

EN ÇOK HANGİ YATIRIM ARACI KAZANDIRDI?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 yılının ağustos ayı baz alınarak oluşturduğu istatistiklerde BİST100, euro, dolar, altın ve DİBS gibi araçların reel getiri oranları ortaya konuldu. Buna göre 2023 yılının ağustos ayında yurt içi üretici fiyat endeksine(Yİ-ÜFE) indirgendiğinde aylık en yüksek reel getiri yüzde 10,56 ile BİST100’de gerçekleşti. Yİ-ÜFE’ye indirgendiğinde Amerikan doları yüzde 3,91, mevduat faizi yüzde 3,97, külçe altın yüzde 4,36, Euro yüzde 5,18 ve Devlet İçi Borçlanma Senetleri(DİBS) yüzde 10,44 oranında kaybettirerek yatırımcısını üzdü. BİST100 yıllık endekslerde de yatırımcısına en çok kazandıran araç olarak kayıtlara geçti. Yıllık Yİ-ÜFE’ye indirgendiğinde yüzde 74,15 oranında kazandıran BİST100 yatırımcısına güven vermeyi sürdürdü.

BİST100 NEDİR?

Hacim bakımından en yüksek 100 Borsa İstanbul işleminin mevcut durumunu ifade eden göstergenin adı BİST100’dür. Borsanın genel durumunu bu veriye bakarak anlamak mümkün olduğundan yatırımcıların gözü çoğu zaman BİST100’ün üzerindedir. Hisseler Borsa İstanbul tarafından belirlenir.

Editör: Ezgi Özdaş