Japon Deprem Uzmanı Moriwaki: "Depremin gelmeyeceğini söyleyen 2 hoca var ama bizim kendimizin de binalarımızın da bir an önce depreme hazırlanması gerekiyor" Japon Deprem Uzmanı Moriwaki: "Depremin gelmeyeceğini söyleyen 2 hoca var ama bizim kendimizin de binalarımızın da bir an önce depreme hazırlanması gerekiyor"

Ulaş Girgin

ABD’de bir anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre 2000’e yakın kişiye “Vahşi hayvanlar ile silahsız bir dövüşte galip gelebilir misiniz?” sorusu yöneltildi. Cevaplayan kişilerin yüzde 6’sı bu hayvan bir boz ayı ise onu alt edebileceklerini düşünürken, daha küçük bir çoğunluğu bir timsah karşısında şanslarının olabileceği cevabını verdi. Kral kobra ile başa baş bir dövüş sorulduğunda ise cevaplayan erkeklerin yüzde 23’ü bu dövüşten galip ayrılabileceğini söyledi. Peki bir vahşi hayvan ile zorlu dövüşü kazanma inancı nereden geliyor?

3-bunu-yapmak-kesinlikle-benim-icin-en-iyisi-600x400

Bazı insanlar neden kendilerine çok güveniyor?

Uzmanlara göre örnekte olduğu gibi abartılı bir özgüven iki sebebe dayanıyor olabilir. Bunlardan biri bu abartılı özgüvenin aslında çocukluk dönemlerinden gelen özgüvensizliğin kamuflajı oluşu. Diğeri ise insanların normal zamanlarda, baskı altında olunduğunda sakin kalıp mantıklı davranışı sergilemenin zorluğu konusunda empati kurmakta zorlanmaları. Küçük bir kısım olsa da bazı insanlar zor bir durumda bir uçağı kullanabileceğini veya kendilerine silah doğrultulduğunda karşısındaki kişiyi etkisiz hale getirebileceğini düşünüyor. Bu zor durumlardaki kendine aşırı güvenme hali kişinin bu durumu daha önce yaşamamasından ve durumu tahlil edememesinden kaynaklanıyor. Bunun basit bir örneği de bilgi yarışmalarını televizyon karşısında kazanmanın televizyon stüdyosunda kazanmaktan çok daha kolay oluşu.

Editör: Ulas Girgin