Yılmaz Bey ,öncelikle bizleri ekibimizi Armutköy’deki bu güzel restoranınızda ağırladığınız, misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Öncelikle sizi tanımak isteriz sonrasında Erbaylar Balıkçılığın kuruluşu ve bugünlere geliş süreciyle de ilgili bizlere ve okuyucularımıza bilgi verirseniz sevinirim

Elbette, memnuniyetle. Ben Yılmaz Erbay, 1966 Trabzon Araklı doğumluyum. 1970'li yıllarda ailecek buraya gelmişiz. Dedemin dayısı rahmetli burada Alay Komutanıymış babalarımız da Almanya'da yurtdışında iken böyle böyle burada verimli topraklar olduğunu söylemişler dedemde geliyor onu ziyarete buraya hoşuna gidiyor, Samanlı Köyü'nde o zamanlar 30 dönüm yer alıyor. Sonra amca çocukları ,amcalar derken orada 600 kişilik çok geniş bir aile olduk, kalabalık bir aile olduk. Yıllardır oradayız ama bizi sanayi oralarda bitirdi. Sanayi Samanlı'ya o bölgeye gelince bütün her tarafa yayılınca yeraltı suları bitti tarım tamamen bitti, aşırı verimli topraklardı oraları sulanabilen  arazilerdi  aranıp da bulunamayan bir nimettir bu yok oldu ova bitti.

BEŞ  DÜKKANIMIZ MEVCUT

5 tane dükkanımız var bizim Bursa'da. Millet Mahallesi'nde, Samanlı’da, Küçük Sanayi’de ,İnegöl’de ve son olarak da Armutköy burası var. Armutköy'deki bu restoranımızı balık lokantamızı 5 yıl kadar önce açtık benimle birlikte  kardeşlerim var üretim çiftliklerimiz var 3 tane  Domaniç'te, İnegöl  Babasultan ve Demirtaş'ta hem balık üretimi yapıyoruz hem satış yapıyoruz hem de restoran  anlamında lokanta anlamında hizmet veriyoruz. Toplamda 80’e  yakın personelimiz var bütün şubelerimizde. Merkez anlamında Millet Mahallesi olduğunu söyleyebilirim, ilk dükkanımızı Samanlı'da açıldı onu da ayrıca belirtmek isterim. Evliyim İki oğlum bir kızım var.

KARDEŞLERİM, ÇOCUKLARIM YEĞENLERİM HEP BİRLİKTEYİZ

 Aile şirketi  gibi burası ,kardeşlerim , çocuklarım, yeğenlerim  hepsi işletme  içindeler. Tabii bunlar içinde olmayanlar okuluna devam edenler sporla uğraşanlar da var. Onlar tabii kendileri devam ediyor. Ama genelde işte burada Aile işletmesi olarak devam ediyoruz oğullarım da yine yanımdalar. Kadir ve Sinan. Kadir işte burada hatta yanımda biraz sonra beraber de onunla  fotoğraf da çektiririz.

YEMEDİĞİMİ KESİNLİKLE VATANDAŞA SUNMAM

Balıkçılık sektörü gerçekten çok önemli bir sektör Yılmaz Bey bu konuyla ilgili Sektörel anlamda bizlere neler söylemek istersiniz?

--- Bugünlere planlı programlı bir şekilde geldik istediğimiz gibi balıkları satamadığı mızdan satsak da parasını alamadığımızdan  üretim aşamasına geçtik, çarkımızı çeviririz dedik.Onun için bu üretme işine girdik. 5 yıl önce açmış Olduğumuz bu Armutköy şubemizde içeride dışarıda toplamda aynı anda 400 kişiye kadar  hizmet verebilmekteyiz. Buradaki geniş alan dolayısıyla cemiyetlere  ev sahipliği yapabilmekteyiz bu işletmelerimiz de taze balığı halkımıza sunuyoruz. Taze balığın noktası olduğumuzu kesinlikle söyleyebilirim iş yerlerimize gelen halkımız kesinlikle taze olduğu için bizi tercih ederler, kesinlikle kendimizin yiyemeyeceği bir ürünü halkımıza sunmayız, bizim en öncelikli düsturumuz budur.

BURSA BİZİ SEVDİ, BEĞENDİ BU BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

Biz aileye hizmet ediyoruz ,halka hizmet ediyoruz bizim burada içki kesinlikle yoktur çok eski olduğumuz için bizi burada da herkes tanır, herkes bilir . Biz Bursa'da öncelikle barajları kiraladık orada balık üretmeye başladık oralardan bizi insanlar tanır hala daha devam ediyor halkın sevgisini de  kazandık ,sempatisini de kazandık şükürler olsun. En büyük prensibimiz az önce de söylemiş olduğum gibi kendi yemediğimiz yememiş olduğumuz balığı hiçbir zaman halkın hizmetine sunmamamızdır.

BALIĞIN GÜNLÜK OLMASI ÇOK ÇOK ÖNEMLİ

Birkaç tane de halktan gelen sorulardan size sormak isterim Yılmaz Bey. Bu bağlamda  taze balığa ulaşım anlamında sorulan sorular gerçekten en başta geliyor bu konuda sizin fikriniz nedir taze balığa ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor mu acaba?

2 seneden beri doğru düzgün denizlerimizde balık yok. Sularımız artık eskisi gibi temiz değil, ağır metaller kimyasallar denizlerimizde fazlasıyla mevcut. Bir de mineral seviyesi çok düşük son zamanlarda istediğimiz gibi yağmur da yağmıyor yağmadı ondan dolayı balıkçılık  bitiyor. Bir taraftan denizaltılar bir taraftan savaş gemileri alttan üstten her taraftan çalışma olunca balık ne yapacağını şaşırıyor kaçıyor barınacak yer bulamıyor belirli bir noktalarda kilitlenip kalıyorlar ulaşamıyor gezemiyor istediği yere gitse de suda mineral yok. Sıkıntı büyük.

Neredeyse yarım asra yakındır bu meslek içerisinde çalışmalar yürütüyorsunuz. Peki gelecek anlamında hedeflerinizde neler var?

Çocukluğumuzdan beri bu işin içindeyiz ,zaten bundan başka bir şey de bilmiyoruz Bunu daha çok da geliştireceğiz inşallah bu tür hedeflerimiz var çocuklarımız da inşallah bu bayrağı daha yükseklere çıkartacaktır diye tahmin ediyorum.

DENİZLER KİRLENDİ ÇEŞİTLİLİK AZALDI

Diğer bir soru da Yılmaz Bey denizlerimizde her geçen zamanda balık çeşitliliğinin azalması yönünde bu yoruma katılıyor musunuz?

---- Az önce de söylemiş olduğum gibi denizdeki ağır metaller Karagöz olsun ,Davrazolsun ,Levrek olsun, Mercan ,sinaritizmarit  bunlar denizlerdeki Kirlilik yüzünden üremiyorlar yumurtlarsa da yumurtası çıkmıyor çıkamıyor. Ağır metaller oluşturduğu için çok fazla kimyasal maddeler çok fazla ve denizler rahat bırakılmıyor rahat bırakılmadığı için bazı balıklar tamamen bitti olan mevcut olan balıklarda yeterince beslenemediklerinden her geçen gün azalıyor denizde balık sağlıklı bir ortamda yaşayamadı için beslenemiyor beslenemediği için ne olacak büyüyemiyor ,ufak kalıyor ufak olduğundan maddi değeri de olmuyor .Diğer işte böyle bir sıkıntılar da mevcut. Akdeniz kirlendi ,Marmara kirlendi, Karadeniz kirlendi temiz su bulamıyor ki hayvan  maalesef gelişmiyor  ve de bu balık popülasyonu her geçen gün azalıyor.

ŞOKLU BALIĞA KESİNLİKLE KARŞIYIM

Vatandaşımız ayrıca merak ettiği diğer bir soruda menüleriniz. Neler var menü anlamında Armutköy balık lokantasında?

Menü  anlamında söylemeyeyim de biz taze anlamda hangi balığı buluyorsak getiriyoruz ,özellikle biz kesinlikle şoklu balık olayına karşıyız. Şoklu balık kesinlikle satmam sattırmam, bizim şoklu balıkla işimiz yok günlük ne varsa onu sunuyoruz, taze olarak ne varsa onu sunuyoruz.  Çünkü biz şoklu balığa oldum olası karşıyız ne olursa olsun şoklu balığı sevmiyoruz. Çünkü ne olursa olsun dolapta durduğunda yavaş yavaş balığın içerisinde bakteri oluşuyor. Hiçbir besin değeri kalmıyor ağır kokular olmaya başlıyor, dolapta durduğunda balıkta şoklu balık olayını kesinlikle karşıyım ne varsa onu sunmaya çalışıyoruz günlük taze balıkları sunmaya çalışıyoruz. Yazın daha pahalı paralara  satmak için balık şok lanıyor biz buna kesinlikle karşıyız. Biz günlük ne varsa vatandaşa  onu sunuyoruz vatandaşlarımıza da buradan tavsiyem kesinlikle şoklu balık yemesinler.Hamsi varsa hamsi istavrit, mezgit ,çinekop, sardalya günlük ne varsa tezgahımıza onları koyuyoruz.Onları yediriyoruz insanlarımıza  ucuzken alayım balıkları şoklayayım ,dolduralım ondan sonra para yaptığı zaman çıkarıp halka sunayım,vatandaşın önüne koyayım ,biz kesinlikle buna karşıyız Biz kesinlikle kendimizin yemediği şeyi en başta da söylediğim gibi başkasına da yedirmeyiz o bizde yok bizim kitabımızda yok kültürümüze de yok o yüzden biz buna karşıyız.

Peki Yılmaz Ustam, başarılı bir iş insanı olarak gençlere tavsiyeleriniz neler?

Şunu belirtmek istiyorum ki gençler genelde çabuk zengin olma derdindeler ama kim olmuş ki böyle zengin. Etrafımızdaki iş adamlarına iş insanlarına bakalım herkes en diplerde mücadele ederek tırnaklarıyla bir yerlere geliyorlar. O yüzden gençlerinde mutlaka girmiş oldukları meslek gruplarında sebat etmeleri lazım istikrarlı bir çalışma ortaya koymaları lazım öyle hemen köşeyi dönme diye bir şey yok mesleklerinde ısrarla olsunlar istikrarlı bir şekilde davransınlar mesleklerinin  erbapları olmaya çalışsınlar demek istiyorum.

TÜRKİYEM'E SONSUZ SELAMLAR

Son olarak vatandaşlara   tavsiyem balığı çok sağlıklı görüp aşırı derecede tüketmesinler .Az önce söylemiş olduğum  gibi balıklar ağır metaller içerdikleri için haftada iki kere vesaire sofralarını açsınlar balığa ellerinden geldiğince günlük taze balık almaya çalışsınlar tüketme çalışsınlar. Doğal balığın olduğu yerde daha çok doğal balığa gelsinler Her gün balık yenmez , balığı   türetin  ama sürekli protein tüketmek de iyi değildir. Mutlaka günlük balık tüketmeyi  tavsiye ediyorum ben onlara ve buradan başta Bursa'da  yaşayan ülke genelinde yaşayan bütün hemşerilerime bütün vatandaşlarımıza  84 milyon insanıma, değerli halkıma sevgilimi, selamlarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum.