Mine Cansu MAZI-Özkan YILDIRIM

Uzun yıllar yurdun birçok noktasında asker olarak görev yapan, şimdi de Balat'ta muhtar adaylığını açıklamış olan Veteriner Hekim Emekli Albay Ümit Tarakçı ile başta adaylık süreci, projeleri ve hedeflerini baz aldığımız güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Doğum yerim Kahramanmaraş.  Yüksek öğrenimimi Türk Silahlı Kuvvetleri adına İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tamamladım. Mezuniyetim sonrasında güzel ve eşsiz vatanımın birbirinden değerli Bursa, Samsun, Adana, Diyarbakır, Malatya illerinde ve evladı fatihan diyarı olan aynı zamanda dedemin de memleketi Kosova'da görev yaptım. Görevim dolayısıyla Şanlıurfa, Gaziantep, Batman, Mardin, Elazığ, Şırnak, Cizre, Van ve Konya illerinde bulundum. 2008 yılında atandığım Gemlik'teki Askeri Veteriner Okulu’ndan okul komutanı unvanı ve kıdemli Albay rütbesi ile 2014 yılında emekli oldum.  Görevde bulunduğum sürede bilim uzmanlığı ve doktora eğitimlerini de tamamlayarak bilim uzmanı ve bilim doktoru oldum. Emekli olmadan yaklaşık bir yıl kadar önce Balat’a yerleşme kararı vererek bütün Balatlılar gibi ben de bir Balatlı oldum. Evliyim, Tıp Fakültesi 5. sınıfta okuyan bir oğlum ve üniversiteye hazırlanan bir kızım var.

Peki, Ümit Bey sizi mahallenizde muhtar adayı olmaya iten sebepler nelerdir?

Balat Mahallesi, bir ucunda Balat Ormanı, bir ucunda Türkiye'nin en önemli otomobil firmalarından biri olan, cezaevi olan, içerisinde müstakil evlerin olduğu, bitişik nizam evlerin de bulunduğu son derece prestijli konutların olmuş olduğu, alışveriş merkezlerinin bulunduğu bir yer. Nüfus son seçimden bu yana neredeyse yüzde 100 artmış, nüfus artışı Bursa'nın genel nüfus artışından 7 kat fazla olan insanlar için cazibe merkezi olan bir mahalle. Bu mahallenin güncel ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçların görülmesi, öngörüler ile hareket edilerek insanların beklentilerini karşılama noktasında neler yapabilirim düşüncesiyle muhtar olarak buna olumlu katkı sunabileceğimi değerlendirerek muhtar adayı olmaya karar verdim.

1 Nisan’dan itibaren görevi almanız durumunda öncelikle hangi konularla yakından ilgileneceksiniz?

Mahalle son derece modern sitelere sahip ancak bu modernlik ve kalabalık elbette beraberinde bir çeşit sorunları da getiriyor. Bunların en önemlisi, bulunduğumuz yerde mahalle kültürü dediğimiz olayın artık site kültürüne dönüşmüş olması. Ben burada bu terminolojiyi ilk defa kullanmak istiyorum “sitemahal” haline dönüşmüş. Bu siteler içerisinde insanlar kendi hayatlarını yaşıyorlar, sınırlar dışına pek çıkmıyorlar ve içeride izole olmuş durumdalar. İnsanlar spor yapmak için sitenin içerisindeki imkânlar yetersiz kaldığında hemen yanımızdaki Balat Ormanı'na gidip orada sporlarını yapıyorlar ve sosyalleşiyorlar. Şimdi burada bizim amacımız sitemahalin getirmiş olduğu dezavantajları, avantaja çevirebilecek sosyal projelerle sosyal ilişkileri kuvvetlendirecek, mahallelik ilişkilerini yeni sentezi ile sitemahal kültürüne dönüştürebilecek etkinlikler yapmayı düşünüyoruz, faaliyetler planlıyoruz.

SAĞLIK OCAĞI KURULACAK

Bunun yanı sıra Balat, İstanbul-İzmir otobanının geçmiş olduğu bir alana da sahip. Aynı zamanda burası içerisinde bulundurmuş olduğu cezaevi ile farklı bir duruma sahip, biliyorsunuz İstanbul Bayrampaşa'daki Sağmalcılar Cezaevi kaldırıldı. Neden? Çünkü Bayrampaşa o yükü kaldıramıyordu, orada kaldırılmasıyla daha farklı bir değerlendirmeye gidildi. Şu an belki bu cezaevi mahallemizde kabul edilse bile ilerleyen süreçte belki de kabul edilmeyebilir ve böylelikle daha başka planlar olabilir. Öte yandan hâlihazırda Balat Mahallesi içerisinde bir sağlık ocağı yok, belki bu sağlık ocağının mahallemize taşınması ya da kurulması ile ilgili ön ayak olacağız. Mahallemizde bir zabıta noktası, pazar alanımız yok, polis karakolu yok. Civar mahallelerden bu ihtiyaçlar giderilmeye çalışılıyor. Bu ihtiyaçların giderilmesine yönelik çok hızlı geliştiğinden Balat hormonlu bir şekilde büyümüş oldu ve bu ihtiyaçlar maalesef gerçekleştirilemedi. 2014 seçimlerinde burada 8.000 civarı insan nüfusu varken şu an 15.000’e dayanmış bir nüfus var.

Peki, Ümit Bey adaylığınıza Mahalle sakinlerinin yaklaşımı nasıl?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki burada fark etmiş olduğum husus şu; insanlar adaylığıma çok olumlu tepki veriyorlar. Sonuçta bir adayın daha olması hizmet kalitesinin artması yönündeki rekabeti arttırıyor. Şu ana kadar hizmeti geçen bir mahalle muhtarımız var, ona hizmetlerinden dolayı herkes müteşekkirdir ancak beklentileri karşılama noktasında elinden geleni yapsa da bütün beklentileri karşılayacak diye bir husus yoktur. Ancak benim de aday olmamla birlikte insanlar beklentilerini ifade etme noktasında bana taleplerini ulaştırdılar.  Bu talepleri ulaştırmaları ile birlikte ben de kendimi tanıttığım da Mesleğimi, kariyerimi, ifade ettiğim de insanlar “tam bizim ihtiyacımız olan kişi sizsiniz”, “mahallemize muhtar olmanız gerekir”, “sizin seçilmeniz çok iyi olur” gibi sözlerle karşılaştığımda çok büyük gurur duydum, memnun oldum. Elbette bu konudaki en büyük destekçim ailem. Bunun sebebi ise şöyle söyleyeyim insan olarak dediğim gibi devlet geleneğinden geliyorum emekli bir askerim ancak serbestte eşimle beraber çalıştığımız için dışarıda almadığım manevi haz alma noktasında, bu benim için çok güzel bir manevi tatmin hizmet ve uğraşı alını olacak. Eski tabirle söyleyecek olursak: Halim de, vaktim de muhtarlık yapmak için birebir müsait. Fırsat buldukça muhtarlık değil, her vaktimde muhtar olacağım. Muhtardan beklentileri 24 saat, haftanın 7 günü karşılamış olacağım.

SOSYAL İLİŞKİLER GÜÇLENECEK

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

Balat Mahallesi Muhtar Adayı olduğumda öncelikle Balat Mahallesi'nde yaşayan insanların beklentilerinin orta kesme noktasındaki ana husus benim birinci önceliğim olacak. Bu birinci öncelik olan husus elbette göreve geldikten sonra insanlarla olan yakın iletişimin neticesinde ortaya çıkacak. Şu anda herhangi bir tespitim yok ancak gözlemim ve ilk intibaa şu; insanlar arasındaki sosyal ilişkilerin zayıflığı. Bu sosyal ilişkileri geliştirmek adına Balat Mahallesi sınırları içerisinde olan Balat ormanı benim kaynaşma noktam olacak. Ayrıca hayvanları seven insanlarla beraber el birliği ile birlikte hayvanlarla da ilgili güzel projeler ortaya koyacağız. Elbette bunu da elbirliği ile yapacağız.

Ümit Tarakçı boş zamanlarında vaktini nasıl değerlendirir?

Genel olarak boş zamanlarımda kitap okumayı çok seviyorum. Bu bütün hayatım boyunca düstur edindiğim bir prensiptir. Bolca kitap okuyorum, okuduğum kitaplardan edindiğim kültürü etrafımdakilerle paylaşmayı ve tartışmayı çok seviyorum. Kendimi bildim bileli 6 yaşından beri para koleksiyonu yapmaktayım. Bunun yanı sıra hat sanatı ile ilgili eğitim alıyorum. Türk sanat müziğini seviyorum ve çocuklarımla, tatil olduğu dönemlerde ülkemin güzelliklerini gezmek en büyük hobilerimden bir tanesi.  Aynı zamanda az önce de konuşmuş olduğumuz gibi damak zevkine düşkünüm. Ciddi bir gurme olarak kendimi tanımlıyorum. Kahramanmaraşlı olmamın ve görev yerlerimin Diyarbakır, Adana gibi şehirler olmasından kaynaklanan bir mutfak kültürüne de sahibim. Birisi derse ki; şurada güzel bir mutfak kültürü var, oraya gitmek de en büyük hobilerimden bir tanesi. Ayrıca Diyarbakır'da görev yaptığım süre içerisinde Diyarbakır'daki ilk hayvan güzellik yarışmasını organize ettik. Hayvan sevgisini insanlara aşılamak için Dicle Üniversitesi ile ortak bir yarışma düzenledik. Buraya farklı türden hayvanlar katıldı. Bu hayvanların katılması ile birlikte Diyarbakır'da çok büyük bir şekilde hayvan popülasyonunu arttırdık. Bu organizasyonun haricinde yurtdışında görev yaptığım süre içerisinde kendim aynı zamanda hobi olarak fotoğraf sanatçılığı da yaptığım için orada çekmiş olduğum fotoğraflardan ülkeme döndüğümde 306 parçadan oluşan bu fotoğrafları başta Malatya İnönü Üniversitesi, Malatya Belediyesi fuaye alanında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin fuaye alanında İstanbul'da Harbiye’de ve Ankara'da ilgililerine ve sevenlerine göstermek mahiyetinde aynı zamanda Balkan göçmenlerinin de destekleriyle bu fotoğraf sergisinden elde edilen geliri Kosova’da yapımı devam eden bir Türk Okulu'nun yapımına bağışladık.

Son olarak Balat'ta yaşayan mahalle sakinlerine neler söylemek istersiniz?

Öncelikle seçmenlerimize bu seçimlerin sonuçları itibariyle hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hepsini sevgiyle selamlıyorum, şayet bu seçimlerde mahalle muhtarı olarak oylarını bana verirlerse, ilklere hep beraber imza atabileceğimizi ve hakikaten bu örnekliğimizle kendimizle iftihar edilecek bir boyuta geleceğimizi şimdiden müjdelemek istiyorum.