MHP lideri Devlet Bahçeli,geçtiğimiz haftaki gurup konuşmasındaki “Başkanlık sistemi” çıkışıyla herkesi şaşırttı.

”Parlamenter sistemden yana olduklarını ancak fiili durum yaratılan başkanlık sistemi için hukuki bir yol aranması” gerektiğini belirterek, Meclis'e konuyla ilgili kanun teklifinin gelmesi gerektiğini söyleyerek referandum önerisinde bulunan Bahçeli, bu çıkışı AK Partililer tarafından “Harikasın Bahçeli” diye alkışlandı.

 

Sonra; “Oku atıp yayı gizledi” ataların söylediği gibi Bahçeli’nin gizlediği “yayı” bulmak için herkes seferber oldu. Ağzı olan herkes konuyu, konuşmaya tartışmaya yapmaya başladı.

Bahçeli’nin muammalı sözlerini açıklayan açıklama MHP’li Arzu Erdem’den geldi. Erdem, Bahçeli'nin "330 ile biz sandalyeyi tamamlayalım ve referanduma gidelim" demediğini, "Tamamlayabiliyor iseniz buyurun tamamlayın" dediğini söyledikten sonra Bahçeli'nin açıklamalarının doğru okunması gerektiğini belirterek, “Cumhurbaşkanı seçildiğinden beri anayasaya aykırı davranmaktadır. Anayasaya aykırılığa aciliyetle son vermesi gerekiyor. Çünkü fiili olarak başkanlık sistemi varmış gibi hareket ediyor. Varmış gibi hareket etmek demek, aslında anayasa ihlali suçu işlediğini gösterir.’ Liderimizin söylediği, buna isim konması gerekiyor. Bu isim, ya anayasa değişikliği getirerek ya da milletimizin iradesine giderek olmalı. Fiili başkanlık sistemi uygulamasına son vermek zorunda, anayasa ihlali doğru bir şey değil" açıklamasında bulundu.  

 

 

Başbakan Binali Yıldırım’dan MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “Başkanlık Sistemi” çıkışına; “Başkanlık Sistemi teklifimizi kısa sürede meclise getireceğiz” dedi.

-“MHP 330 için destek verecek mi” sorusuna Başbakan Yıldırım; “Tamamlayabiliyor iseniz buyurun tamamlayın” diyeceğiz karşılığını verdi.

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ:"Türkiye’de bugün Sayın Bahçeli’nin dediği gibi bir fiili başkanlık durumu yok mu? İstediğiniz kadar yok deyin, var. Onun için ben de aynı şeyi söylüyorum, siyasi partilerimiz bu konuyu Meclis’e getirmeli, Meclis’te tartışmalı, görüşmeli. Meclis, 330’un üzerinde bir çoğunlukta kabul ettiğinde de halkımıza hep beraber biz bunu sormalıyız. Halk bu sorunu çözer"  açıklamada bulundu.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci:"MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin açıklamaları gerçekten bizim için değerli ve önemli. Ortada bir fiili durum var. Türkiye'nin artık bu fiili durumu hukuki zeminde oturtması lazım" dedi.

 

Bir haftadan beri yazılı ve görsel basında her platformda MHP Lideri

Sayın Bahçeli’nin “başkanlık” çıkışı tartışılıp konuşuluyor. Durum Bahçeli’nin çıkış muamması çözülünceye kadar konuşulup tartışılacağına benziyor.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Putin'le yaptığı görüşme sonrası "Devlet başkanları olarak konuştuk" sözlerinin, Bahçeli'yi “başkanlık çıkışı” konusunda tetiklediği de ileri sürenler oluyor da “Düğün değil bayram değil, eniştem beni niye öptü” atalar sözü misali, durup durunken Sayın Bahçeli bu çıkışı niye, niçin, neden yaptığı muammasını çözemiyor?

Sayın Bahçeli; "Neyi anlatmak istediğim ve tam anlattığım kanaatindeyim” diyor, ama geçmişte yaptığı çıkışları da göz önüne alındığında, ”Oku atıp yayı gizlemede” mahir olan Bahçeli muammasını çözen, biri varsa beri gelsin.