GÖKÇE ÇALIŞCİ
Muharrem aynın 10. günü kutlanan aşure günü İslam peygamberi HZ. Muhammed’in torunu Hüseyin’in Yezid’in ordusu tarafından öldürüldüğü gündür.
Diğer önemli olaylar ise şöyledir;
HZ. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edildiği
Hz İdris'in diri olarak göğe yükseltildiği
HZ. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulduğu
HZ. İbrahim'in ateşte yanmaması
HZ. Yakup'un oğlu HZ. Yusuf'a kavuşması,
HZ. Eyyub’un hastalıklarının iyileştiği
HZ. Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması
HZ. Yunus’un balığın karnından çıkması
HZ. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi önemli olaylar arasında gösterilir.
Aşure/Aşura Arapça’da on anlamına gelen "aşara" dan türemiştir.
Alevîlerde, aşure günü Hüseyin'in Kerbelâ'daki acısı başta olmak üzere On iki İmamlar'ın acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Matem boyunca bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez.
EĞLENCE YAPMAZLAR
Şiîlik'ler ise Muharrem ve Safer aylarını matem ayları olarak kabul ederler. İki ay boyunca düğün ve benzeri eğlenceler yapmazlar. Mâtem günlerinde taziye meclisleri düzenleyerek mersiyeler okur ve ihsan yemekleri verirler.
DAYANIŞMANIN VE SEVGİNİN İFADESİ
Aşure günü hakkında bir diğer rivayet ise, Aşure Nuh tufanı ile bağlantılıdır. Rivayete göre gemidekilerin yiyecekleri tufan boyunca azalmış erzak çuvallarının dibinde kalan az miktardaki yiyecekler birleştirilerek tek bir kazan içerisinde pişirilip yenmiştir. Bu sebepten aşure günü paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir.
Aşure, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır.
Muharrem ayı boyunca dağıtılan aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması önerilir.
Aşûre günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Aşûre günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.) ...
Aşure Tarifi (15 KİŞİLİK)
2 paket Aşurelik buğday
1 Paket Haşlanmış nohut
1 Paket Haşlanmış fasulye
1 paket haşlanmış pirinç
200 g kuru kayısı
200 gram kuru üzüm
1 su bardağı fındık
3 lt su
2 su bardağı süt
3 su bardağı toz şeker
Çeyrek çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı karanfil suyu
ÜZERİ İÇİN
25 g fındık
25 g kuş üzümü
100 g ceviz
1 adet nar
Tarçın
AŞURE NASIL YAPILIR?
Buğday, nohut ve fasulyeyi akşamdan hazırlayın
Kullanacağınız tencereye buğday, nohut, fasulye, pirinç, ve bulguru alarak kaynatın
Ceviz hariç diğer kuruyemişleri ekleyip 5 dk. kaynatın
Ardından kuru (incir hariç) ve taze meyveleri ekleyip 10 dk daha kaynatın
En sona şeker, tarçın, incir ve cevizi bırakın. Tüm malzemeleri ekleyip kısık ateşte pişirin.
Şekerini ekleyip eriyene kadar güzelce karıştırın
Aşure kıvamını bulunca tarçın, incir ve cevizini ekleyin
Antep fıstğı ve/veya nar taneleriyle süsleyerek servis yapın.
AFİYET OLSUN...