ASLI YEŞİLYURT

Arkeolojik keşiflerde tarih boyunca birçok şey insanlığın karşısına çıktı. Bazı kalıntılar insanlık tarihi hakkında birçok bilgi sunsa da bazıları ürpertici gerçekleri ortaya çıkardı. Her ne kadar aydınlatıcı olsa da bir o kadar da korkunç olan arkeolojik keşifleri sizin için listeledik.

  • Ölüm çukuru

Bergheim-Neolithic-pit

2012 yılında Fransa’da gerçekleştirilen bir emlak geliştirme projesi sırasında 2 metre derinliğinde ve 1,5 metre çapında içi kemiklerle dolu bir çukur bulundu. Olayın daha korkunç yanı ise bu kemiklerin çoğunun bebek ve çocuk iskeletlerinin kemikleri olmasıydı. Çukurda birçok kopmuş veya koparılmış kemik bulunurken, bunları çoğu ergenlik ve çocukluk kemikleri olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar ise bu kemiklerin çoğunlukla savaşta ölenlerin kemikleri olduğunu düşünüyor.

  • Kesik kafalı gladyatör

post-1_image0-100

İngiltere’nin York şehrinde keşfedilen iskelet parçalarının en ilginç yanı kafalarının yerinde olmayışı. Bu iskeletlerin bazılarının kafaları göğüste, bazılarının ise bacaklar ve ayakların arasında bulundu. Ancak hala iskeletlerin kafataslarının neden kesildiği ile ilgili net bir karar bulunmuyor. İskeletlerin gladyatör olduğu düşüncesi ise kemiklerde yer alan travma izlerinden kaynaklanıyor.

  • Köleler

skull17

Atina yakınlarında bulunan toplu mezarlar, insanı ürperten bir keşfi daha ortaya çıkardı. Bu mezarlarda boyunları geriye düşmüş, ağızları açık birçok iskelete rastlandı. Keşfin korkunç yanı ise iskeletlerin zincirlerinin hala yerinde duruyor olması ve suratlarındaki ifadeydi.

  • Cadı avından geriye kalanlar

368257A800000578-0-image-a-37_1469205047051

İskoçya’nın Aberdeen şehrinde yer alan bu şapelde cadılıkla suçlanan kadınların alıkoyulduğu demir bilezikli sütunlar bulundu. ‘Büyük Cadı Avı’ olarak bilinen cadı mahkemesine ev sahipliği yapan Aberdeen’de 400 kişi yargılandı ve 200 kişi idam edildi.

Vampirler

arkeolojik4

Dracula hikayelerini hatırlatan bu iskeletlerin bazıları boyunlarında orakla bazıları ise çenelerinde taşla gömülmüş halde bulundu. Bu durum, yerlilerin inanışına göre ölünün vampir olarak dirilip insanların kanını emmesini engellemek için alınmış bir önlemdi.

Bursa’da fetih şöleni Bursa’da fetih şöleni
  • Azteklerin kafatası kuleleri

arkeolojik7

İnsanları kurban ettikleri bilinen Aztekler’in kurbanlarının kafataslarını ruhani bir sembol olarak gördükleri biliniyordu. 2015 yılında keşfedilen bu kafataslarından oluşan bu iki kule ise durumu daha da korkunç şekilde gözler önüne serdi.

sn-incamummy_0

1985 yılında Arjantin’in en yüksek dağına tırmanan dağcılar tarafından bulunan bu mumya, bir trajediyi belgeledi. Bu mumya 500 yıl önce ölen 7 yaşındaki bir çocuğun mumyasıydı. Erkek çocuğu olduğu tespit edilen bu mumyanın, İnkalar tarafından capacocha denilen bir kurban etme ritüeli sırasında öldürüldüğü düşünülüyor

Çığlık atan mumya

arkeolojik1

Gaston Maspero tarafından keşfedilen bu mumya, koyun postuna sarılı, elleri ayakları bağlı ve çığlık atar şekilde bulundu. Genç bir adama ait olan bu cesette geleneksel mumyalamada olduğu gibi iç organları çıkarmak için atılan kesik yoktu. Bu durum onun geleneksel olmayan bir şekilde mumyalandığını ortaya çıkarıyordu. Adamın zehirlendiği veya diri diri gömüldüğü ihtimali üzerinden durulsa da hala bir netlik kazanmadı.

Editör: Aslı Yeşilyurt