Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, doğuştan kalbinin kulakçıkları arasında delik olan Atrial Septal Defekt (ASD) hastası 5 yaşındaki kız çocuğuna koltuk altından yapılan başarılı ameliyat ile ASD’si kapatıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Serkan Seçici, halk arasında kalbin kulakçıkları arasındaki delik olarak bilinen ASD hastalığının tüm doğumsal kalp hastalıklarının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu belirterek, “Teknolojinin de gelişmesiyle artık kasık bölgesinden damar içine girilerek, ASD’leri kapatmak mümkün hale gelmiştir. Fakat her ASD için bu mümkün değildir ve uygun olmayanların ameliyat ile kapatılması gerekmektedir. Klasik ameliyat göğüs ön duvarı kesilerek yapılır. Bu yöntemin en büyük dezavantajı yara izinin görünür olması ve göğüs kemiğinin kesilmesidir. Artık çocuk hastalarda da yara izi gizli kalacak şekilde daha küçük kesiler ile bu ameliyatları yapılabilmekteyiz” dedi.

DAHA ERKEN TABURCU

Yapılan kesinin hastanın kolunun altında kaldığı için daha estetik bir sonuç ortaya çıkardığını ifade eden Dr. Seçici, “Kemik kesilmediği için buna bağlı yan etkiler olmamakta, kesi meme dokusundan uzak olduğundan özellikle kız çocuklarında meme dokusu gelişimi etkilenmemektedir. Ayrıca hastaların hastanede kalma süreleri azalmaktadır. Biz de kliniğimizde bu tekniği kullanarak 5 yaşında 14 kg ağırlığında olan bir kız hastanın ASD’sini kapattık. Ameliyattan sonraki süreçte, klasik yöntem uygulanan hastalara göre daha erken toparlanan hastamızı şifa ile taburcu ettik. Bu teknik ile 10 kg’ın üzerindeki her hastada her tip ASD’yi kapatabilmekle beraber, halk arasında kalbin karıncıkları arasındaki delik olarak bilinen VSD’lerin de önemli bir kısmını kapatabilmekteyiz” şeklinde konuştu.

UMKE’den afet hazırlığı

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Hastane Afet ve Acil Durum Planları (HAP) Uygulama Yönetmeliği kapsamında hastanelerde “Hastane UMKE Timlerinin” oluşturulması amacıyla UMKE Temel Eğitimi düzenlendi. Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi Eğitim Salonu’nda gerçekleştirilen eğitime 20 UMKE gönüllüsü katıldı. Bursa İl Afet Acil Durum Müdürlüğü’nden gelen 2 eğitmen, katılımcılara “Temel Afet Bilinci ve Arama Kurtarma Bilgisi”, “Enkaz Güvenliği ve Enkaz İşaretleme Sistemi” konularında çeşitli bilgiler aktardı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, “Afet ve acil durumların gerçekleşme riskinin çok yüksek olduğu ülkemizde; afet yönetiminde zarar azaltmanın, hazırlık aşamasında yapılan çalışma ve eğitimlerin, afet sonrası kayıpların en aza indirilmesinde önemi çok büyüktür. Umke Temel Eğitimi ile alınan tüm tedbirlere rağmen başta deprem olmak üzere yaşanacak afetlerde etkin medikal kurtarma hizmeti vermek, etkin medikal kurtarma hizmeti verirken afetten etkilenmiş bölgede mümkün olduğunca çok canı kurtarmak ölüm ve sakatlıkları en aza indirmek hedefimizdir” dedi.

UMKE ve 112 ekiplerinden başarılı operasyon

Uludağ’da kaybolan 5 dağcıya arama kurtarma ekiplerinin yardımıyla ulaşan 112 Acil ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma) ekipleri, başarılı müdahalede bulunarak dağcıları donmaktan kurtardı. Uludağ'ın Sarıalan mevkiinden kent merkezine doğru ormanın içinden geçerek ilerleyen 5 dağcı, yoğun sis ve tipi nedeniyle yönlerini kaybetti. Kaybolduklarını fark eden dağcılar, telefonla jandarmayı arayıp yardım istedi. Bunun üzerine harekete geçen Jandarma Arama Kurtarma (JAK), AFAD, NAK ve AKUT ekipleri tarafından gerçekleştirilen arama çalışmaları sonunda dağcılara ulaşıldı. Arama çalışmaları devam ederken 112 Başhekimliği tarafından Sarıalan bölgesine sağlık tedbiri için 112 ambulansı ve bir UMKE ekibi bölgeye yönlendirildi. 112 ve UMKE ekipleri tarafından ilk değerlendirmesi yapılan dağcılar, Uludağ Acil Sağlık Hizmetleri Polikliniği’ne götürüldü. Yapılan muayeneleri sonucunda durumlarının iyi olduğu bildirilen dağcılar, jandarma ekiplerine teslim edildi.

Onların mucizesi olun

Çağımızın vebası kanser, maalesef sadece yetişkinleri değil çocukları da etkisi altına almakta. Gerek yetişkin gerek çocukların, ikamet ettikleri şehirde onkoloji hastanesi bulunmadığı ve/veya büyükşehir hastanelerine gelmelerinin gerekli olduğu durumlarda, maddi imkansızlıklardan dolayı başlarını sokacak bir ev bulamamaktadırlar. Kanserle mücadele edenler ve aileleri, yazın park, bahçelerde; kışın da akrabalarının evlerine sığınarak tedavilerine devam etmeye çalışmaktadırlar. Daha da acısı ise onkoloji hastanelerinin bulunduğu şehirlerde kalacak yeri olmadığı için kanser tedavisine devam edemeyen aileler mevcuttur. Bu nedenle, hizmet vermeye başlayan Türk Kanser Vakfı’nın Mucizeevi projesi bizleri çok mutlu etmektedir.

SİZİN BAĞIŞLARINIZLA

Hastaların ve ailelerinin, tedavileri boyunca ücretsiz olarak konaklama, 7/24 sıcaksu, güvenlik, 3 öğün yemek gibi yaşamsal hizmetleri ücretsiz olarak alabilecekleri bir yaşam merkezi olan Mucizevi, yalnızca yaşamsal destek değil, psikolojik destek, beslenme danışmanlığı, beceri edindirme kursları ve çeşitli moral etkinliklerinin de yapılacağı şekilde planlandı.İstanbul Şişhane’deki merkez hastalar ve yakınlarına kapılarını açtı. Mucizevi’nde konaklayan hasta ve yakınlarında hiçbir ücret alınmayacağından dolayı, bu yaşam merkezi bağışçıların katkısını bekliyor.