Yenişehir, Bursa’nın ulaşımile ilgili ne kadar ‘megaproje’ varsa içinden sadece adı değil yolu da geçen ilçemizdir.

Bursa’nın hava ulaşım kapısı Yenişehir Havaalanı’dır.

Bursa’yı raylı sistem ile kavuşturacak olan ‘YHT’nin Bursa durağı Yenişehir olacaktır.

Avrupa’nın en büyük ikinci oto test merkezinin temeli bu kez İnşallah kesinlikle bahar aylarında Yenişehir’de atılacaktır.

Osmanlı’nın ilk yerleşik düzen topraklarının olması onurunu yaşayan, doğal tarımsal üretim cenneti olan, Bursa’nın sulu tarıma en uygun ve bereketli toprakları Yenişehir’dedir ama sanki zaman bu özelliğini onun aleyhine geliştirmiş ve Yenişehir büyüse de serpilememiştir.

Yenişehir, çağdaş kentsel değerler ve normlardan uzak, büyük bir kasaba ruhunu taşıyarak yakın tarihimize kadar gelmiştir.

Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik’in kendi döneminin yaklaşık üçüncü yılında Bursa ve Yenişehir basını ile buluştuğunda kurduğu ilk cümle çok anlamlıydı. “Sizlerle bir şey paylaşabilmem için mesafe almam gerekiyordu. ‘Cek’li ‘cak’lı cümlelerin içinin boş olacağını biliyordum ve şimdi çalışma arkadaşlarımla birlikte yaptıklarımız, devam ettiklerimiz ve yapacaklarımızı anlatmanın huzuru ve gururunu yaşıyorum” dedi.

Bu cümlede kimseye bir sitem ya da buğuz yoktu ama bugüne kadar hak ettiği hizmeti alamayan çok net ve aslında herkesin bildiği bir Yenişehir tespiti vardı.

Yenişehir aslında iyi ki de inşaatrant bölgesi olmadığından,ilçe belediyesine ruhsat harçlarından oluk gibi para akmadığından,küçük bütçelerle halka hizmet etme gayretinin BŞB yasasıyla Büyükşehir olanaklarını da kullanarak giderek hızlandığını gözlemledim. Rakamlarda bunu gösteriyordu ancak sokaktaki insan hâlâ yine ve yeni bir şeylerin olamayacağı endişesini de taşıyordu.

Başkan Çelik’in verdiği vadeye sadık kalacağına inanarak diyorum ki; Yenişehir iki yıl sonra yaşamak için özenilecek bir şehir olacaktır.

Bir kere an itibariyle imar talanı yoktur. Başkan imar sınırlarına sadık kalarak yenilenmenin hızla devam edeceğini ifade etti. Aslında o süreç istenmese de yaşanacak çünkü yakın zamanda hızlı tren, oto test merkezi ve oturmaya başlayan havaalanı seferlerine ek olarak İstanbul’un terk edilmesi ile birlikte hava lojistik taşımacılığının merkezi haline gelmesi sonucu Yenişehir’i konaklama ve sosyal tesisleri ile de yepyeni bir şehir olarak görmemiz yakındır.

Yapılan ve içinden sadece 42 parsel çıkarılan organize sanayi bölgesine herkesin dalamayacağını öğrenmekten de mutlu oldum. Tarımın başkentinin 42 parseli tarıma dayalı sanayi tesislerine ayırması çevreye ve toprağa verilen değerin karşılığı oldu.

Başkan ve ilçe başkanı ile vedalaşırken Altın Biber Festivali’nin önemine değindik ve festivalin bir günlük değil, birkaç günü kapsayan ve ziyaretçilere konaklama isteği uyandıran etkinlerle zenginleştirilmesi konusunda mutabık kaldık. Bir de yakın zamanda halk ile iç içe bir Yenişehir günü yaşamak için sözleştik.

Rakamların iyi niyetli göstergelerine rağmen sokaktaki insan hâlâ yine ve yeni bir şeylerin olamayacağı endişesini de taşıyordu.