Ulaş Girgin

Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun

Eczacı Okan Şahin, Türkiye’deki ilaç kıtlığı, ithal ilaç problemi, yerli ilaçlardaki etken madde tedariği ve covid-19’un yeni varyantlarının getirebileceği süreçler konularında açıklamalarda bulundu.

WhatsApp Image 2023-09-19 at 10.50.25

Türkiye’deki ilaç kıtlığı, ithal ilaç ve etken madde problemi konularında son fiyatlandırmanın temmuz ayında gerçekleştiğini söyleyen Şahin, “Yıl sonu yaklaştıkça ithal ilaçların ülkemize gelişinde ciddi problemler tekrar baş gösterdi. ‘İlaç yok’ oranlarımız yüzde 20’nin üzerine çıkmış halde. Yıl sonuna doğru bu oranın artacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin ilaçta dışa bağımlı olması sebebiyle bazı yerli ilaçlarda etken madde ve yardımcı madde tedariğinde problemler yaşanıyor. Bu durum da önümüzdeki günlerde bazı ilaçlarda yerli üretim dahi olsa ilaç yokluğu konusunda problem yaşanacak gibi görünüyor” dedi.  

“Virüs sürekli mutasyona uğradığından çekincelerimiz mevcut”

Covid-19 ile alakalı mutasyon sonucu oluşan farklı varyantların etkileri hakkında konuşan Şahin, “Şimdilik kapanma gibi bir durum söz konusu olmayabilir. Ancak tabii ki covid sürekli mutasyona uğrayan bir virüs. Yeni tip covid aşısının ülkemize gelmesini bekliyoruz. Tekrar aşılama kampanyaları yapılacak gibi gözüküyor. Çünkü mutaston devam ediyor, en son varyant olan eris'in ülkemizde de göründüğünü Sağlık Bakanı duyurmuştu. İşin açıkçası bu varyant çok problemli bir varyant gibi gözükmüyor. Fakat virüs sürekli mutasyona uğradığından ilerleyen dönemlerde ne olacağı bilemiyoruz. Bu noktada çekincelerimiz mevcut” ifadelerini kullandı.   

Editör: Ulas Girgin