Özkan YILDIRIM

Orhaneli’nin Girencik Mahallesi'nin toplamda 4 dönemdir muhtarlığını yapmakta olan tecrübeli ve çalışkan muhtarlarımızdan Sayın Halil Katın ile geçen 4 dönemi, yapılanları, hizmetleri ve eksiklikleri ele aldığımız güzel detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.

• Muhtarım, öncelikle bizleri bu güzel köyünüzde konuk ettiğiniz misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Halil Katın muhtarımız kimdir sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım.

TOPLAMDA 4 DÖNEMDİR MUHTARIM

---- Ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum Ben Halil Katın, 1965 Girencik doğumluyum doğma büyüme buralıyım. Toplamda 4 dönemdir köyümüzün muhtarıyım. İlk olarak 1999 seçimlerini kazandım, 2004'te bir dönem ara verdim 2009-2014 ve 2019 seçimlerinde de tekrar köyümüzün muhtarı seçildim.

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

• Muhtarım bizlere Girencik köyünü tanıtır mısın? Kaç kişi yaşar, hane sayısı ne kadardır? İnsanlarımız geçimini nelerden sağlamaktadırlar?

---- Ben ilk geldiğim zaman buraya Girencik Köyü 130 haneydi. Daha sonrasında ölümler vasıtasıyla nüfusumuz şu an 67 oldu. Göçümüz fazla olmadı ama ihtiyar nüfusumuzun Allah'ın rahmetine kavuşmasıyla nüfus azaldı. Şimdi köyümüzde 5 tane çocuğumuz var eğitim gören çocuklarımız işte bir kısmı Termik’e gidiyor bir kısmı da Orhaneli’ne gidiyor. Ne yazık ki köyümüzün yaşlanmasıyla beraber pek fazla ekim dikim yapan kalmadı. Sadece işte Bursa'daki çoluğuna çocuğuna yardımcı olacak kadar köy yakınındaki yerlerde patlıcanını, domatesini, fasulyesini vesaire ekiyorlar kendilerini idare edecek kadar, satış anlamında yok. Hatta bazı aileler Orhaneli’den pazardan ihtiyaçlarınızı karşılıyorlar. Köyümüzde yaşayanların yine birçoğu da zaten emekli bu şekilde günler geçiyor.

• Peki muhtarım, toplamda 4 dönemdir muhtarsınız bu süreçte ne gibi değişiklikler oldu köyünüzde Girencik Mahallesi'nde?

KANALİZASYON, İÇME SUYU ŞEBEKESİ TAMAM...

---Sularla ilgili çalışmalar yapıldı, hala daha işte gördüğünüz gibi yeni yeni çözüme kavuşuyor. Köyümüzün nüfusu çok olmadığı için tabi bazı gecikmeler yaşandı, şu an görmüş olduğunuz gibi köyümüzün büyük bir bölümünde altyapı çalışmaları yapılıyor. 6 ay kadar önce kanalizasyonumuz yapıldı. Şimdi su şebekemiz döşeniyor sonra su depomuz bozuktu ufaktı, yukarıya 300 tonluk bir depo yapıldı, sulama havuzu yaptırdık bu havuzun elektriği bağlandı şu anda sayaç takılacak faal duruma geçireceğiz inşallah. Burada mevcut olan çalışmalarımız şu anda şimdi işte birazdan röportajımız bittikten sonra çıkar su deposundan da çekimler yaparız, o üst tarafta tepede, oradan köyün görünüşü de güzel… Bu altyapı sıkıntılarımızı giderdikten sonra inşallah uzun yıllar eksikliklerimiz kalmayacak işte bayağıdır sokaklarımız kazıldığı için işler bitince asfaltlama işlemine geçilecek, düzenleme yapılacak. Büyükşehir belediyemizin planına göre ana caddeler asfalt, diğer ara sokaklara parke taşı döşenecek, bütün sokaklarımız temizlenmiş olacak böylelikle. Burada Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş'a olsun, Orhaneli Belediye Başkanımız Sayın Ali Aykurt’a vermiş oldukları desteklerden dolayı ayrıca teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

BAĞIŞÇI AİLELERİMİZE SONSUZ TEŞEKKÜRLER

Ayrıca camimizin etrafına bir çevre düzenlemesi yapılacak bu konu ile ilgili bir komşumuz yer verdi burası 250 metrekarelik bir yer hemen caminin yanındaki bu arsayı Tahsin Saral ve oğulları Nebil Saral ve Ferit Saral'a aynı zamanda damatları Ruhi Ozan, Selamettin İlik’e   (eşleri adına)  buradan teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Diğer taraftaki 150 metrekarelik çapraz da kalan yeri de yine Ahmet Oktay ve çocukları bağışladılar hepsine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Gerçekten büyük bir sıkıntımızı gidermiş oldukları için. Gerçekten burada büyük bir eksikliğimizi gidermiş olacağız inşallah. Burada vatandaşlarımız mevlütlerini, dualarını yapabilecekler.

MEZARLIK YOLLARI OLURSA, İYİ OLUR

Bunun yanı sıra mezarlığımızın duvarları çok güzel bir şekilde yapıldı, ama içerisindeki yürüme yolları ile ilgili bir sıkıntı var. Yollarda yapılırsa çok güzel olacak, modern olacak. Korono virüsü hastalığından dolayı insanların köylere olan özlemi arttı, insanlar kendi evlerini yeniliyorlar. Köyümüz çok çalışkan bir köy, buradan beni destekleyen oylarını veren bütün Girencik Mahallesi sakinlerine bütün köylüme teşekkürlerimi iletmek istiyorum o ara vermiş olduğum dönemde 2004 yılındaki seçimi de 1 oy farkla kaybetmiştim öz dayıma karşı. Ama sonrasında ki 2009-2014 2019 seçimlerinde tekrardan beni muhtar seçtiler. Elhamdülillah müslümanız yaratılanı seviyoruz yaratandan ötürü sadece insanı değil hayvanına kadar. Baki olan Allah hepimiz faniyiz. Bu muhtarlıkta güzel bir iz bırakabilirsem, güzel bir eser bırakabilirsem, 50- 60 sene sonra 2000’li yıllarda köyümüzün şöyle bir muhtarı vardı, ne güzel insandı, köyümüze şunları şunları getirdi dedirttirebilirsem ne mutlu bana. Bir atasözü vardır bizim burada “Bir insan ölür insanlar üzülür, bir insan ölür insanlar sevinir” Ben de arkamdan üzülenlerin olduğu bir muhtar olmayı çok isterim.

• Muhtarım son olarak tersine göçün başlanması ile ilgili neler yapılması lazım söylemiş olduğunuz gibi biraz önce yıllar önce burada 130 hane varken şu an 67 kişiye kadar düşmüş nüfus.

MADENLERİN RANDIMANLI ÇALIŞTIRILMASI LAZIM

--- Burada elbette iş olanaklarının açılması lazım, burada ve yakın bölgelerde maden sahaları var zamanında bazı şirketler buradaki madenleri işletmişler. İşte o zamanlar biraz daha fazlaydı insanlarımız burada, buranın yerli insanı yatırım yapmıyor buraya. Bizim babalarımız, dedelerimiz hep buradaki bu madenlerden emekli olmuşlar. Maden bir açılıyor, bir kapanıyor, sonra yine açılıyor tekrardan kapanıyor tabii böyle olduğundan istikrar yakalanamıyor. Mutlaka bu madenlerin randımanlı bir şekilde sürekli çalışması durumunda buralardaki köylerde dolar burada işleri yakın olduğu için insanların geri dönüşü de sağlanmış olur diye düşünüyorum.

KÖY ŞANTİYE ALANI GİBİ

Girencik Mahallemizin başarılı ve çalışkan muhtarı Halil Katın’a köyünü tamamen bir şantiye alanına çevirmiş olmasından dolayı tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.