Bursa siyaseti ittifaklar nedeniyle uzun süredir sıkıntılı bir süreç yaşıyor.

AK parti, Milliyetçi Hareket Partisi ile ittifak yaparak (Yenişehir Milliyetçi Hareket Partisi) Büyükşehir ve 17 ilçe belediye başkan adayını açıklayıp sahaya indi ve çalışmalara başladı.

Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti ittifak görüşmeleri ise Büyükşehir, Nilüfer, Mudanya’da Cumhuriyet Halk Partisi adaylarının açıklanmasının ardından çıkmaza girdi ve büyük pazarlıklar eşliğinde ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesine çalışılıyor.

En sıkıntılı ilçeler Osmangazi ve Yıldırım…

***

Osmangazi…

Osmangazi, Bursa’nın en büyük ilçesi ve 40 ilden daha fazla bir nüfusa sahip.

Türkiye siyasetinde bir gerçek vardır. İstanbul’u alan Türkiye’yi alır, Osmangazi’yi alan Bursa’yı alır.

İyi Parti önce Büyükşehir için Emin Balkan ismini açıkladı. Sonra Mustafa Bozbey’in adaylığında mutabık kalınınca Emin Balkan ismi bu sefer de Osmangazi için açıklandı. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi Osmangazi için ısrarlı olup, eğer Osmangazi ilçesinde Cumhuriyet Halk Partisi ve özellikle Erkan Aydın ile seçime girilmezse Osmangazi kaybedilir ve dolayısıyla Büyükşehir de kaybedilir diyerek yaptırmış olduğu anketler eşliğinde raporlarını genel başkanlarına sundular ve Osmangazi ile Yıldırım’ın kesinlikle Cumhuriyet Halk Partisi adaylarından olmasını talep ettiler.

İşte bu tartışmalar nedeniyle Bursa’nın Büyükşehir, Nilüfer ve Mudanya hariç diğer ilçelerinde henüz anlaşma sağlanamadı ve görüşmeler devam ediyor.

***

Erkan Aydın’ı 25 yıldır tanırım. Ulu Cadde’de birlikte esnaflık yaptık. O eczacı olarak, ben bilgisayarcı olarak vatandaşlarımıza hizmet verdik.

Genç yaşında hızlı bir yükseliş kaydetmiştir. Bunun sebeplerinden bir tanesi de mütevazı ve çalışkan bir kişiliğe sahip olmasıdır. Dağder’de başkanlık yaptı ve kendisini camiasına sevdirdi. Sonra gelen teklifleri değerlendirerek siyasete atıldı. Önce Osmangazi’de belediye başkan adayı oldu ve ciddi bir oy oranı yakaladı. Göstermiş olduğu performans nedeniyle milletvekilliği ile ödüllendirildi. Şimdi tekrar Osmangazi için ismi ön planda.

Kendisini telefonla aradım. Yurt dışında olmasına rağmen telefonumu açarak mütevazılığını bir kez daha göstermiştir. Gündeme dair birkaç soru sordum beni kırmadı ve cevapladı.

***

Cumartesi Kılıçdaroğlu Bursa’ya gelecek. İttifak çerçevesinde anlaşma sağlandı mı?

Henüz anlaşma sağlandı diyemeyiz. Görüşmeler sürüyor. Cumartesi günü Ankara’da Mansur Yavaş ve İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun tanıtım toplantısında olduğu gibi sadece Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’in ismi açıklanacak ve tanıtımı yapılacak.

Kulislerde iddia edildiği gibi ilçeler cumartesi günü açıklanacak mı?

Hayır. Cumartesi günü ilçeler açıklanmayacak. İlçeler pazar günü Parti Meclisi’nde ele alınarak son şekli verilecek ve daha sonra açıklanacak. Kulislerde ve sosyal medyada konuşulanlar net değil. Henüz karara bağlanmış bir şey yok.

Osmangazi’de sizin isminiz konuşuluyor. Aday mısınız?

Ben bugüne kadar hiçbir yere aday olmadım. Verilen hiçbir görevden de kaçmadım. Genel Başkanımız bana bir görev verirse görevden kaçmam. Ama mutlaka ben aday olmalıyım diye bir talebim de olmamıştır. Biraz önce belirttiğim gibi son karar pazar günü Parti Meclisi’nde verilecek. Ben de sizlerle birlikte pazar günü verilen kararı öğrenmiş olacağım. Karar hangi yönde olursa olsun ben yine eskisi gibi çalışmaya devam edeceğim.

***

Erkan Aydın’la yaptığımız kısa görüşmede aldığımız cevaplar bunlar.

Diğer sorduğum sorulara pazar gününden önce verilecek cevapların yanlış anlaşılacağı noktasında sıkıntı olabileceğini belirttiği için burada yazmayı ben de uygun bulmuyorum.

Sonuç olarak;

Yaptığımız görüşme neticesinde, cumartesi Kılıçdaroğlu’nun Bursa ziyaretinde sadece Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Mustafa Bozbey’in isminin açıklanacağını, diğer ilçe belediye başkan adaylarıyla ilgili son kararın pazar günü Parti Meclisi’nde verileceğini, kulislerde ve sosyal medyada yayınlanan listelere itibar edilmemesi gerektiğini, hatta siyasette son bir saatte çok şeylerin değiştiği tecrübesine sahip olduğumuzu belirtmek isterim.