Geçen hafta  daha önce Sofya yerel mahkemesi tarafından tescili ret edilen DOST, Yüksek mahkeme tarafından onaylanmış ve resmi olarak Bulgaristan siyasi yelpazesindeki yerini almıştır.

Tescil konusunda DOST değişik sıkıntılar yaşarken bile biz buradan ısrarla  partinin tescil edileceğini yazdık.

Bunun için tabi ki belli sebeplerimiz vardı.

Her ne kadar Sofya yerel mahkemesi tarafından reddedilse de partinin tescili bir üst mahkeme tarafından onaylanacağı aşikardı.

Hukukta karar önemlidir.

Ama asıl önemli olan bu kararların gerekçeleridir.

Asgari hukuk bilgisi olanlar bunu iyi bilir.

Buna istinaden DOST’un hukuki açıdan herhangi bir eksiği veya kanuna aykırı bir durumunun olmadığını bildiğimizden parti eninde sonunda her halükarda tescil edileceğinden emindik.

Hele Sofya yerel mahkemesinin verdiği tamamen ısmarlama ve yanlı kararının gerekçeleri açıklanınca DOST’un tescil edilmesinde her hangi bir sıkıntı yaşanmayacağı iyice ortaya çıkmıştı.

Bu kadar dayanaksız ve sığ gerekçeler ile verilen olumsuz karar bir üst mahkeme en taraflı ve yanlı  olsa bile, olumsuz bir karar verme ihtimali yoktu.

Sonuçta hukuk somut verilere ve kanıtlara dayanan bir müessesedir.

Buralarda somut bilgilere göre karar verilir.

Kimse kafasına göre karar alamaz hele bu mahkeme üst seviyedeyse.

Ayrıca Bulgar devleti de böyle oluşumların, özellikle etnik unsurlar içeren oluşumları  bazı sebeplerden dolayı sistemin içinde tutmayı tercih edeceklerdir.. 

Sistemin dışında kalan bu tür oluşumların sonu nereye varacağı belli olmayan sonuçlar doğrubileceklerini iyi bilirler.

 Kontrolsüz güç kontrolsüz sonuç demektir.

Hepsi bu konuları göz önünde bulundurarak DOST’un tescili konusunda hiç bir zaman şüphe bile duymadık.

Yerel mahkemenin tescil konusunda verdiği ret kararının aslında partinin yararına olduğunu ve son derece hayırlara vesile olacağını da yazmıştık buradan.Bu karar partiye gönül ve destek verenlerin daha da kenetlenmesine sebep olmuştur.

Parti yönetimi hatalar yapmadığı takdirde ki, bunları da buradan yazmıştık, Bulgaristan’daki soydaşlarımızın asıl sesi ve temsilcisi  olur.

Çünkü bu güne kadar onları temsilen yola çıkan HÖH son yıllarda yaşadığı yozlaşmayı ve oluşturduğu menfaat çemberini giderme yoluna gideceğine bu durumu daha da derinleştirmiştir.

Kitle partisinden çıkmış, varlığınıbirilerinin çıkarları ve amelleri için faaliyet gösteren bir kuruluşa dönüşmüştür.

Bundan dolayı ya parti içindeki oligarşik yapı tasfiye edilecekti ki, mevcut konjonktürde bu mümkün olması zor bir ihtimaldi, ya da yeni bir oluşum arayışına gidilecekti.

Her ne kadar bir kaç yıl önce K.Dal önderliğinde böyle bir oluşuma gidilmesine teşebbüs edilse de, girişimgüdük kaldı ve başarısız oldu.

Bu oluşumun başarısız olması orada donanımsız  kişilerin olduğundan değil, sadecedoğru zamanda doğru girişim yapamama kuralına takılmışlardır.

Yeri gelmişken K.Dal’ın bu oluşumuna hala destek verenlere bir dost tavsiyesinde bulunalım.

Geleceği olmamasına rağmen ısrarla bu oluşuma destek verme gayretleri olabilir. Bu durum insan doğasında vardır:

İnsanoğlunun  yanlış karar vermesini  kabullenmesi zordur. Israrla verdiği kararı sonuna kadar savunma gereği hisseder. 

Ama bu arkadaşlara tavsiyemiz keskin demeç vermekten kaçınmalarıdır.

Yarın öbür gün birileri bunlara yeni oluşuma katılmalarını tavsiye eder ve bu tavsiyeye uyarak oraya katılırlar ve tükürdüklerini yalamak zorunda kalarak, itibarlarını zedeledikleriyle kalırlar.

 Sonra demedi demesinler.