Akın Güler

Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun

Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz uyuz hastalığı, önemli bir sağlık sorunudur. Uyuz için erken teşhis ve doğru tedavi çok önemlidir. Aksi halde fazlasıyla bulaşıcı olan bu hastalık salgına sebep olabilir.

Uyuz Nedir?

Uyuz, eklem bacaklı ve zorunlu inan paraziti olan Sarcoptes Scabiei Hominis'in sebep olduğu bir deri hastalığıdır. 15 dakika gibi sürede fiziksel temas yoluyla gerçekleşiyor ve ciltte kaşıntılara sebep oluyor. Kaşıntıların ortaya çıkması 2 ile 6 haftayı buluyor. Derinin üst tabakasının hemen alt kısmında tünel şeklinde beyaz ince kanallar açan Sarcoptes Scabiei bu tünellere yumurtalarını bırakıyor.

İki Tip Uyuz Vardır

Kabuklu uyuz tipik uyuza göre daha ciddi bir türdür. Kabuklu uyuz, ciltte pul pul dökülen, soyulan ve çok sayıda uyuz akarı ve yumurtası içeren bir uyuz türüdür. Kabuklu uyuz tipik uyuza göre daha fazla akar bulundurur.

Hastalığın bulaşması yakın temas ve eşyaların ortak kullanılmasından oluyor. Sivilce şeklinde ve döküntülerle ortaya çıkıyor. En belirgin özelliği ise gece kaşıntılarıdır.

Uyuz Nerelerde Görülür?

Çoğu zaman uyuz döküntüsü veya nodülleri parmak aralarında, bileklerde, koltuk altında, kasıklarda, kalçada, genital bölge, meme altları ve karın bölgesinde görülür. Bebek veya çocuklarda ise sıklıkla avuç içi taban ve kafa kısımlarında görülür.

Uyuz Nasıl Tedavi Edilir?

Uyuz tanısı konulduktan sonra doktor, krem ve losyonlardan oluşan bir tedavi düzenler. Bu kremler boyundan aşağı olacak şekilde tüm vücuda uygulanır ve bu kremin vücutta 12-14 saat kalması ve sonrasında duş alınması gerekir. Kaşıntıların şiddeti ve döküntülerin fazla olması dahilinde doktor ilaç tedavisine de başlayabilir.

Editör: Stajyer1 Stajyer1