Ulaş Girgin

Dünya üzerindeki küresel ısınma kaynaklı problemler gün geçtikçe artıyor. İklim değişikliği tüm canlı türlerinin yaşamını ve yaşam alanlarını tehdit ediyor. National Geographic tarafından hazırlanan rapora göre dünya üzerindeki tüm buzulların erimesi ile bazı ülkelerin tamamı, Türkiye’nin ise birçok bölgesi sular altında kalacak.

Screen-Shot-2016-03-02-at-3.28.02-PM-e1474643630459-990x556-1-e1619681735753

Üç ülke tamamen yok olacak

National Geographic’e göre küresel ısınma ile dünya üzerindeki tüm buzullar eridiğinde deniz suyu seviyesi yaklaşık 65 metre yükselecek. Bu durum ile birçok yarımada, ada haline gelirken üç ülke de tamamıyla yok olacak. Bu üç ülke ise Danimarka, Hollanda ve Belçika.

Türkiye’nin birçok bölgesi etkilenecek

Kuzey Avrupa’da yoğun şekilde etkili olacak olan buzul erimesi, Türkiye’yi de etkileyecek. Türkiye’nin kıyı şeridinin büyük bölümü sular altında kalacak. Marmara Bölgesi’nde Tekirdağ, İstanbul ve Bursa şehirlerinin büyük kısımlarının sular altında kalması öngörülürken Karadeniz sahil şeridinde bulunan Sinop, Samsun ve Trabzon illerinin büyük oranda içe doğru daralacağı tahmin ediliyor. Aynı zamanda Ege Bölgesi’nde İzmir ve çevresinin tamamının sular altında kalacağı düşünülürken, eriyen buzulların Akdeniz’deki Çukurova Deltası’nın tamamını da sular altında bırakacağı öngörülüyor.      

Nesli tehlike altında olan beyaz gergedanlar Nesli tehlike altında olan beyaz gergedanlar

Editör: Ulas Girgin