Öncelikle lifli gıdaları tüketmeye gayret ediniz, çünkü lifli besinleri vücut sindiremez ve midenizde doluluk hissi verir bu nedenle uzun süre tokluk hissi sayesinde mide uzun süre açlık yaşamayacaktır.

Meyve ve sebze tüketimine ağırlık verin çünkü su oranı yüksek gıdalar tokluk hissi vermektedir ki su oranı yüksek besinler ise meyve ve sebzelerdir.

Katı besinleri tüketmek tokluk hissi verecektir örneğin salata tercih edilebilir. Yapılan bir araştırmada katı yiyecekleri tüketenler çabuk doyduğu gibi uzun süre tokluk hissi yaşamışlardır. Bu nedenle tercihiniz likit yerine katı besinler olabilir.

Nişastalı yiyecekler yerine protein içeren besinler tüketebilirsiniz. Nişastalı yiyecekler hızlı acıkmanıza neden olacaktır. Bu nedenle protein içeren bir parça tavuk bir dilim ekmek tüketmekten daha iyidir.

Açlığı bastırmanın bir yolu ise kafeinsiz kahve içmektir. Araştırmalar kafeinsiz kahvenin tokluk hissi verdiğini söylemektedir.

Daha az yemek yemek için yemeklerinizi yavaş yiyebilirsiniz. Çünkü yavaş yemek yendiğinde hormonlar beyne doyma sinyali göndermektedir. Hormonların beyne doyma hissi yollaması da az yemek yiyerek doymak demektir.

Tok tutan bir öneri de yemekten önce 2 bardak su içmektir. Yapılan bir araştırmada yemekten önce 2 bardak su içenlerin su içmeyen kişilere göre yüzde 22 oranla daha az yemek yediği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle yemekten önce su içerseniz hem çabuk doyacak hem de açlığınızı azaltmış olacaksınız.

Lifli (posalı) besinler

1. Mısır

Genel olarak sarı rengine alışık olduğumuz mısır, pembesinden siyahına birçok farklı renkte olabilir ve her biri kendine özgü antioksidan kaynağıdır. Ortalama bir mısır yaklaşık olarak 2 gram lif içermektedir. Patlamış mısır da iyi bir lif kaynağıdır ve bir servis tabağı yaklaşık 1.2 gram lif içermektedir.

2. Fasulye

Fasulye içerdiği demir, protein ve potasyumun yanında zengin bir lif kaynağıdır. Birçok kültürün mutfağında kendisine yer bulan fasulye, bizim mutfağımızda da yıllardan beri farklı sunumlarda yerini almaktadır. Her ne kadar insanlarda gaz problemleri yaratması ile ünlü olsa da, hem günlük lif ihtiyacının sağlanması açısından hem diğer bileşenlerinin kalitesi bakımından çok önemli bir gıda maddesidir.

3. Mercimek

Baklagiller familyasının küçük bir bireyi olan mercimek bir tabakta 15.6 gramlık içeriği ile süper bir lif kaynağıdır. Cilalı taş devrinden beri üretilen mercimek aynı zamanda iyi bir protein, B vitamini, demir ve mineral kaynağıdır.

4. Barbunya Fasulye

Barbunya fasulye de diğer kuzenleri gibi lif, protein ve demir açısından oldukça zengindir.

5. Nohut

Genel olarak iki çeşidi bulunmaktadır: genellikle Amerika’da yetişen açık renkli “kabuli” çeşidi ve hem antioksidan hem de lif kapasitesi daha fazla olan koyu renkli “desi” çeşidi. İlk olarak Ortadoğu ülkelerinde üretilen nohut buradan tüm dünyaya yayılmıştır.

6. Avokado

Kremsi bir yapıya sahip olan avokado muhteşem bir lif deposudur. Bir yemek kaşığı avokadoda yaklaşık 2 gram kadar, bütün bir avokadoda da ortalama 10 gram lif bulunmaktadır. Avokado aynı zamanda iyi bir tekli ve çoklu doymamış yağ kaynağıdır. Bu yağlar kolesterolü azaltıp kalp hastalıklarının riskini azaltır. Bunun yanında çocukların zihin gelişimlerine destekte bulunur.