Burada hem alışkanlıklar göz önünde bulundurulmalı hem de bilimsel çalışmalar.

Genelde öğleden önce ve hemen sonrasındaki saatler daha ideal gözüküyor. Çünkü insan metabolizması ışıkla harekete geliyor.

Sabah güneşin doğması sonucu ışık sayesinde uyanıyoruz ve metabolizmamızın hızı artıyor. Bu öğleden önce veya sonrasında en yüksek performans noktasına çıkıyor.

İşte bu nedenle sporun da bu saatlerde yapılmasında fayda var. Ama günümüz koşullarında çalışan insanlar için gün ortasında spor yapmak pek de mümkün olmuyor.

O zaman yapılacak tek bir şek kalıyor ki kendimize uygun zamanlarda spor yapmak. Sporu hiç yapmamaktansa geç de olsa yapmak. Mesela iş çıkışı geç saat bile olsa spor salonuna gitmek istiyorsanız mutlaka gidin.

Sporun önüne zamanla ilgili hiçbir engel koymayın. Günlük koşullarınıza ne zaman uyuyorsa o zaman spor yapın. Gece geç saatlerde sporun önerilmeme nedeni de şudur.

Gece aslında organizmanın dinlenme zamanı başlıyor. Vücut tüm fonksiyonlarını yavaşlatıyor ve kendini uykuya hazırlıyor. Tam bu süreç içinde spora başlandığında vücut yeniden harekete geçiyor ve dinçleşiyor.

Böylece gece spor yaptıktan sonra kişinin tekrar uyku durumuna geçmesi uzun bir süreç alıyor. Bu durum kişi için sorun yaratmıyorsa gece de spor yapılabilir.

Söylediğim gibi egzersizin ideal saatleri vardır ama bu saate uyamıyorsanız da mutlaka egzersizinizi yapın! 

Egzersiz öncesinde aç mı olmalıyız, tok mu?

Aç demeyelim ama yemek sonrası belli bir zamanın geçmiş olması gerekli. Bu da ideal şartlarda yemekten iki saat sonra olabilir. Daha kısa bir süre içinde egzersiz yapacaksanız o zaman bir ara öğün tercih etmeniz gerekiyor.

Hafif bir atıştırma ile egzersize başlayabilirsiniz. Egzersiz öncesi özellikle de glisemik indeksi düşük olanların aç olmamaları gerekir. Bu tip kişiler için açlık da aşırı tokluk kadar olumsuz etki yaratır. Kan şekerini düşürür.