Farklı bir şehre gittiğimizde hemen hemen hepimizin sorduğu ilk soru ‘Buranın en meşhur yemeği ne?’ olur. Ya da farklı kültürlerden insanların bir araya geldiği okul ve iş yeri gibi yerlerde bir yemek muhabbeti geçtiğinde daha önce adını duymadığımız pek çok yemek karşımıza çıkar. Bizler de bu yemek tariflerini almak ve uygulamak isteriz.

İşte vatandaşlardan sayfamıza ulaşan, hem yapımı kolay hem yöresel nefis yemek tarifleri…

PIRASALI KÖFTE

Malzemeler:

150 gr kıyma

2 pırasa

1 havuç

1 yumurta

Maydanoz

3 yemek kaşığı galeta unu

1 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Karabiber

Pul biber

Tuz

Kızartmak için:

Sıvı yağ

Yapılışı:

Parmak yedirten muhteşem lezzette bir köfte, denerseniz çok beğeneceksiniz.

Öncelikle pırasayı ince ince doğrayıp yıkayalım ve süzelim.

Havucu rendeleyelim.

Tavaya iki yemek kaşığı sıvı yağ alıp havuç ve pırasayı suyunu çekinceye kadar pişirelim ve soğutalım.

Karıştırma kabına, kıyma, galeta unu, un, yumurta, karabiber, pul biber tuz ve sotelenmiş sebzeleri alıp iyice yoğuralım.

15 dakika dinlendirelim.

Köfte şekli verelim.

Kızgın yağda arkalı önlü kızartalım.

Afiyet olsun…

Kadriye MEHMET

 ***

 GÜNEYDOGU KISIRI 

 Malzemeler:

1 kg köftelik bulgur 

1 demet yeşil soğan

1 demet maydanoz  

Yarım marul

2 kaşık domates salçası

1 kaşık biber salçası

Tuz, karabiber, pul biber,

Göz kararı kaynar su 

1 bardak sıvı yağ    

1 tane limon 

 Yapılışı:

Bulguru genişçe bir kaba koyalım, üzerine kaynar suyu ve tuzu ekleyelim. Üstünü kapatıp yarım saat demlenmeye bırakalım.  Yeşillikleri yıkayıp ince doğrayalım. Demlenen bulgura salça ilave ettikten sonra elle karıştıralım. Bu işlemi de yaptıktan sonra yeşillik ekleyip, limon, yağ ve baharat koyalım. Servise hazır. Afiyet olsun.

Birgül DEM

 ***

BULGUR BÖREĞİ (Siirt)

 Malzemeler:

3 bardak içli köftelik bulgur 

1 bardak ince bulgur

5 adet çarliston biber

İnce doğranmış 2 adet kuru soğan

2 kaşık reyhan

1 kaşık salça

Göz kararı tuz, karabiber, göz kararı su,

kısaltılması için sıvı yağ 

Hazırlanışı:

Tüm bu malzemeler harmanlanıp iyice yoğrulur ve uzun şekil vererek kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartılır.

Afiyet olsun  

Songül KAYA

 ***

KİTEL

 Malzemeler:

Dışı için;

Yarım kg ince bulgur

1 çay bardağı irmik

Tuz, ılık su

İçine;

2 adet soğan

300 gram orta yağlı kıyma

Birkaç dal maydanoz

3 çorba kaşığı sıvı yağ ya da margarin

1 tatlı kaşığı reyhan

Tuz, karabiber, pul biber.

Yapılışı:

Bulgur, su ve tuzu derin bir kaba alın. Bulgur tüm sertliğini kaybedip, yumuşayana kadar, irmik ile elimizle su ekleyerek iyice yoğurun (yaklaşık 15-20 dk)…

İç malzeme için ince kıyılmış soğanı yağ ile kavurun.

Kıymayı ekleyip suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin.

Baharat ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam edin (istenirse iç malzemeye ceviz de eklenir, ben ekliyorum bazen).

Hazırladığınız bulgurlu harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve baş parmağınızla açıp, aynı içli köfte gibi inceltin.

İçine kıymalı iç harçtan 1 çorba kaşığı koyun ve kapatın. Üçgen ya da yuvarlak şekil vererek yassılaştırın. İç malzeme bitene kadar işleme devam edin.

Tencereye sıcak su, 2 tane limon tuzu, tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Yaptığınız hamurları 4’er 5’er tane atarak haşlayın. Su üstüne çıkıyorsa pişmiş demektir.

Ben görüntü için dış harca yoğururken 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ekledim. İsteğe bağlı eklenebilir.

Üzerine eritilmiş tereyağı dökülebilir.

İçli köfte ya da Siirt içli köftesi de deniyor. Ben bu şeklini Kitel olarak biliyorum.

Afiyet olsun…

Necmiye DEMİREL

Güneydogu kısırı  malzemeler  1 kg köftelik bulgur  1 demet  yeşil soğan 1 demet maydanoz   yarim marul 2 kaşık domates salçası 1 kaşık biber salçası tuz karabiber pulbiber göz kararı  kaynar su  1 bardak sıvı yağ     1 tane limon  yapılışı bulgur leğene konur üzerine kaynar su tuz eklenir üstü kapatılıp yarim saat demlenir  yeşillikler yıkanıp ince doğranır  demlenen bulgur a salça ilave edilir elle karıştırılır ondan sonra yeşillik eklenir  limon yağ baharat konulur işlem  tamamlanır servise hazır afiyet olsun 

Birgül DEMİREL