Kısa bir aranın ardından yazılarıma kaldığım yerden başlıyorum. Ara verdiğim bu dönemde ülke seçim arifesine gelmiş durumda. Ülkenin ekonomi çarkları maalesef tam olarak işlemiyor. Döviz kurlarındaki belirsizlik devam etmekte. Bu durumda ekonomiyi tahlil etmek ve yorumlamak o kadar zor ki. Ancak geleceğe doğru bazı tahminler yapmak ve dilimiz döndüğünce yol göstermek de görevimiz.

Cumhurbaşkanımız seçim öncesi özellikle kredi kartı borçlularına yönelik bir düzenleme getirdi. Tam olarak düzenleme demeyelim. Ziraat Bankası kanalıyla tüm kredi kartı borcunun ödenebilmesi yolunu açtı.

Bana göre futbol kulüplerinin yaklaşık 9 milyar TL tutan borçlarını yapılandırması sebebiyle halkımıza da böyle bir uygulama getirdi. Bana göre her ikisi de yanlıştır.

Çiftçilerimiz bu kadar borç batağında yüzerken, esas amacı tarıma ve çiftçiye destek olması gereken bir banka bu amacından sapıyor. Halbuki bu desteği çiftçiye verse çiftçinin yüzünü güldürse daha iyi olmaz mıydı?

Ekonominin bu kadar kötü olduğu bir dönemde futbol kulüplerine verilen böyle bir desteği kimseye anlatamazsınız.

Gelelim kredi kartı ve avans hesaplarının taksitlendirilmesine. Zaten kredi kartı batağında olan halkı borcu borçla kapatmaya yönlendirmek de doğru değil. Ölümcül hastalığı olan birine aspirin tedavisinden başka bir şey değil yapılan.

Radikal kararlar alıp milletin moralini düzeltmek gerekiyor. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu dönemde -ki bu dönem durgunluk dönemidir- milleti borç batağına sürüklemek hiç de doğru değil.

Kamu borçlarının yapılandırıldığı bir sene geçirdik. Fakat bu yapılandırılmanın  ödenemediğini görüyoruz. Daha önce de yazdım, bana balık verme balık tutmayı öğret demişler diye.

Konkordato ilan eden firmaların Mart 2019 sonuna kadar daha da artacağı bir gerçek. İflaslar kapıda. Millet seçim telaşında değil, geçim telaşında. Seçimlerden sonra dövizin yaklaşık yüzde 50 oranında artacağı düşünülmekte. Milletin morali bozuk. Yüzler gülmüyor.

Sınırımızda savaş devam ediyor. ABD ile kavgamız son halini almış durumda. Bu kavgada sonuna kadar alınan kararları destekliyorum. Fakat ekonominin nasıl bir halde olacağını kestirmek hakikaten çok güç!..