17 Kasım Dünya Prematüre Bebekler Günü kutlama gibi gözükse de birçok riski beraberinde getiriyor. Doruk Sağlık Grubu bu anlamlı günü Neonatoloji Uzmanı Dr. Birgül Mutlu önderliğinde, güzel eserlerini konuk ederek pasta keserek kutladı ve bizi o melekler işle tanıştırdı. 10 aylık olan beşizler trafik engeline takılıp yetişemediler ama ben üçüzlere dede oldum.

 

Ben özel doğumun zor ve ciddi bütçe gerektirdiğini hele bir de durum özel olunca bütçeleri delecek kadar zorlu olduğunu düşünürken, Birgül Hocamın prematüre doğum gelişmelerinde ücret alınmadığını söylemesi Doruk Grubunun sosyal sorumluk anlayışının net bir ifadesi oldu.

Prematürenin ne olduğuna bir bakalım

Normal gebelik süresi fıkralardaki gibi en az 9 ay 15 gün olmalıdır. Yani normal gebelik 38 hafta ile 42 hafta arasında sürer. Gebelik 37 haftadan önce sonlanırsa doğan bebeğe prematüre denir. Prematüre bebeğin yaşı 40 haftalık olana kadar post konsepsiyonel yaş olarak ifade edilir.

Prematüre doğan bebekler ne kadar prematüre doğduklarına göre farklılıklar gösterirler. Bazıları sadece sınırda prematüredir ve kısa bir süre hastanede kaldıktan sonra taburcu edilip sağlam bir yenidoğan bebek gibi izlenebilirler. Bazıları ileri derecede prematüredirler ve hastanede çok uzun süre kalmak zorunda kalırlar. Prematüre doğan bebeğinizle karşı karşıya kalabileceğiniz problemleri bilmek için önce bebeğinizin ne kadar prematüre olduğunu bilmek gerekir.

Gebelik haftasına göre;

24–31 Hafta: İleri derece prematüre

32- 35 Hafta: Orta derece prematüre

36- 37 Hafta: Sınırda prematüre

Doğum kilosuna göre;

Düşük:  Bebeğin doğumda 2500 gramdan az olması

Çok Düşük:  Bebeğin doğumda 1500 gramdan az olması

İleri Derecede Düşük: Bebeğin doğumda 1000 gr.dan az olması

Anneye ait nedenler:

Annenin gebelik sırasında yaşam şeklindeki hatalı tercihler prematürite nedeni olabiliyor. Alkol, sigara, uyuşturucu kullanımı, beslenme bozukluklarına bağlı kilo alınamaması, bakımsızlı ve aşırı yorgunluk ile aşırı stres Prematüriteye sebeptir.

Anne yaşı: 18 yaş öncesi ile 35 yaş üstü gebelikler prematüre doğum için riskli sınırlardır.

Sık doğum: Doğum kontrolünün iyi yapılamadığı ülkemizdeki gibi toplumlarda prematüre doğum sıklığı daha fazladır. İki gebelik arasındaki sürenin 2 seneden kısa olması halinde prematüre doğum olasılığı artar.

Annede kronik hastalıklar: Akciğer, karaciğer, böbrek ve kalbe ait kronik hastalıklar erken doğum içim risk oluştururlar. Annede hipertansiyon varsa aynı zamanda bebeğin kilo alımı da geri kalır.

Bu tabloyu okuduğumuzda biz neredeyiz diye bakarsak, maalesef dünya ortalamasının üzerindeyiz. Dünya’da yüzde 6-8’lerde seyreden prematüre bebek doğumları bizde yüzde 12’lerde gerçekleşmektedir. Yani ülkemizde on bebekten biri prematüre doğmaktadır. Prematüre bebeklerde kız olanların erkeklerden çok daha dirençli ve güçlü oldukları ispatlanmış ve bu nedenle kızlar daha çok seviliyor.