Akın Güler

Polisiye romanlara ilginiz mi var? Öyleyse bu haber tam size göre. agazete.com.tr okuyucuları için polisiye romanın temellerine iniyoruz, hazır olun.
Polisiye roman, birçok eleştirmen ve okurlara göre polis, suçlu, cinayet içermelidir. Bazılarına göre de gizem, herhangi bir suç veya gerilim gibi ögelerden birini barındırsa da yeterli olduğudur.

Polisiye romanlar sadece cinayet değil, bir hırsızlık vakasını da konu alabilir ya da kayıp bir çocuk hatta paranormal bir olayı bile içerebilir. Ama her okuyucunun hemfikir olduğu bir konu varsa da o da bir polisiye romanının çözülecek bir olay içermesidir.

Önce Hangi Romandan Başlamalısınız?

147297741_

1. Sherlock Holmes Serisi – Sir Arthur Conan Doyle

Polisiye denilince tartışmasız akla ilk gelen Sherlock Holmes’tur. Tabi böyle olmasının en büyük sebeplerinden biri birbirinden başarılı uyarlamalarıdır. Sir Arthur Conan Doyle hem en yakın dostu aynı zamanda da yardımcısı Dr. Watson’ın birbirinden esrarengiz olayları çözme şekliyle okuyucuya büyük keyif yaşatıyor. Polisiyenin olmazsa olmazlarından olan bu seri polisiye okumak isteyenler için okunacaklar listesinin başında olabilir.

Rahvan atları fetih coşkusunu zirveye taşıdı Rahvan atları fetih coşkusunu zirveye taşıdı

0001730576001-1

2. Doğu Ekspresinde Cinayet – Agatha Christie

Agatha Christie bu alanda en başarılı isimlerden biridir. ‘kapalı oda esrarı’ alanında birbirinden farklı birçok eser vermiştir. Bu kitap, tamamı bir tren yolculuğu sırasında işlenen bir cinayetin araştırıldığı ve kimsenin bir yere kaçamayacağı için de merak uyandıran tarafıyla okuyucuyu içine çekiyor.

0001805268001-1

3. Morgue Sokağı Cinayetleri – Edgar Allan Poe

Bu eser dünyanın ilk dedektiflik öyküsü olarak kabul ediliyor. Kitaba biraz değinecek olursak Dupin karakterinin gizem dolu hikayesini işliyor. Esrarengiz olaylar ve korku dolu ipuçlarıyla okuyucuyu hikayenin içerisine çekiyor.

wi 800

4. Esrar-ı Cinayet – Ahmet Mithat Efendi

Türk edebiyat tarihinin ilk polisiye romanı sayılan bu roman o dönemin önemli gazetecilerinden olan Ahmet Mithat Efendi’nin gazeteciliği ön plana çıkardığı ve tarihi bilgiler de aktardığı bir romandır.

sahafsalih-1586356247

5. Cingöz Recai – Peyami Safa

Her kılığa giren zeki ve alaycı bir suçlu olan Cingöz Recai polislerle özellikle Başkomiser Mehmet Rıza ile köşe kapmacası okuyucuyu hem eğlendirip hem merak ettiriyor.

228449_9524e_1577281561

6. Berlinli Apartmanı – Yaprak Öz

Fazlaca gizem, cinayet, çokça kedi ve örneği olmayan atmosferi ile farklı duygular yaşatan bu roman Berlinli Apartmanından bir daire alan Oya’nın komşularının tuhaflıklarını şahit olmasıyla başlıyor.

Editör: Stajyer1 Stajyer1