* Öncelikle belirtmek isterim ki, bizler sevgi istemiyoruz. Bizlerin belediyelerden bir tek isteği var. O da hayvanların yaşam haklarının sağlanması.

* Ve diyoruz ki: Hayvanları sevmek zorunda değilsiniz ama onlara zarar da veremezsiniz. Lütfen o canlarımızın da yaşam haklarına saygı duyun.

İznik ve Yenişehir gibi bazı ilçelerde bakım evleri, rehabilitasyon merkezi olmadığı halde toplama yapıyor ve köpekleri bilinmez bir yola götürdükleri kulağımıza geliyor. Bunlar kanuna aykırı. Orada veteriner müdürlüğü ve iki veteriner var fakat ‘yerim yok’ deyimiyle kısırlaştırma yapılmıyor! O zaman neden ve ne için oradasınız.

BÜTÇELER NEREYE GİDİYOR

Sadece büyükbaş hayvanlara cevap veriyorlar. Yaralı veya hamile köpeklere müdahale etmiyorlar. İlacımız, bütçemiz yok deniliyor. Halbuki belediye bütçe veriyor! O zaman bu bütçeler nereye gidiyor? Herkes barınak bekliyor. Bizler barınak beklemiyoruz, sadece kısırlaştırma odası yapılsın istiyoruz.

Hevesle alınıp sonra sokağa bırakılanlar

Elbette ki doğurmak hayvanların da hakkı. Doğursunlar, anne olsunlar ancak sahipli olanlar doğursun. Sokaklar hevesle alınan ama sonra sokaklara bırakılmış köpeklerle dolu! Barınak da olmayınca halk ‘toplayın köpekleri’ demeye başlıyor. Ve köpekleri sorduğumuzda örneğin “İznik’e atıldı” deniliyor. Bu her şeyden önce yasal değil. Bir köpeği anca kısırlaştırır ve aynı bölgeye bırakabilirsin. Onu bölgesinden uzaklaştırma hakkına asla sahip değilsin!

YAŞAM ALANI KALMADI

Ayrıca yapılan binalardan dolayı köpeklerin zaten yaşam alanı kalmadı. Köylüler bile artık köpek istemiyor. Nedenini sorduğunda “Bahçemi, tarlamı ziyan ediyor” diyor. Halbuki tok köpek ziyan etmez, saldırmaz. Karnı tok olan köpek kenarda uyur. Belediyeler kışın bile köpekleri ormana, insanlara ulaşamayacağı yere atıyorlar. Bu da yasalara aykırı. Peki köpek ne yapısın böyle bir durumda.

EKSİK İŞ YAPILIYOR

Kütahya’da resmen vahşet yaşanıyor. Köpekler birbirini yediler. Neden? Çünkü açlar ve ormandalar. Bursa’da da belediye köpekleri çoğunlukla Kurşunlu, Kumsaz, Kayapa yoluna, insanların olmadığı yere atıyor. Bu kez de köpek yeni doğan köpekleri yiyor. Bu da bir katliamdır ve işin en kötüsü buna belediye izin veriyor. Bazı belediyelerde köpeklerin kulağına kırmızı küpe takılmış ve bırakmış. Bu küpeleri gören halk da onları kısırlaştırılmış sanıyor. Halbuki bir tek iç dış parazitleri yapılmış. Bu durumda hayvanlara küpe takma hakkına sahip değilsiniz.

BIRAKMAYIN, SAHİPLENİN

Tüm bunlar yetmezmiş gibi bazı TV ve gazetelerde “köpekler insanlara saldırdı” haberleri yer alınca, insanlar dışarıda bulunan köpeklerden tamamen korkmaya başlıyor. Halbuki köpekler büyümeyen ve konuşamayan birer çocuk. Yaklaşık 15 yıl bizimle yaşıyorlar ve bizlere moral kaynağı, terapi oluyor.
Lütfen köpeklere kötü davranmayın. Bakamayacaksanız sahiplenmeyin. Ben bakamadım deyip de barınaklara dahi göndermeyin. Beş yıldızlı sandığınız bazı barınakta köpekler açlıktan ölüyor. Buna müsaade etmeyin. Bırakmayın, aksine sahiplenin.

YASALARA UYULSUN

Lütfen yasalara uyulsun ve belediyeler kanundaki besleme noktalarını koysun. Tamam bilinçsiz vatandaş bunları zaman zaman kırıyor. Olsun. Yine konulsun. Bunu bir tek biz hayvan hakları temsilcileri değil, yasalar da bunu söylüyor. Onlar da birer bireyler. Bir tek konuşamıyorlar. Onların da her canlı gibi yemeye, suya ihtiyaçları var. Neler neler gördük. Açlıktan ölmüş, asfalta yapışmış köpekler gördük… Bazı belediyelerimizin duyarsızlığı bizleri çok üzüyor

ÇOĞALMASINLAR Kİ ÖLMESİNLER

Belediyelerin ödenekleri olduğu halde gerekenler yapılmıyor. Gidip konuştuğumuzda, illa barınak yapacağız deniliyor. Hayır. Barınakla iş bitmiyor. Barınak olmadan da sahip çıkılabiliyor. Hatta biz barınak istemiyoruz bile. Kısırlaştırma merkezi istiyoruz. Çoğalmasınlar ki, ölmesinler diyoruz. Sevgi istemiyoruz. Hayvanların yasal haklarını istiyoruz. Kaldı ki Müslüman bir ülkede yaşıyoruz ve Müslüman ve merhametli bir toplumuz. Merhameti temsil edeceksek lütfen konuşamayan hayvanların sesi olalım ve onları sahiplenelim.

Tüm veterinerleri göreve çağırıyorum

Bu haberle belediyeleri olduğu gibi veterinerleri de göreve çağırıyorum. Aldıkları maaşı, okudukları okulun hakkın vermelerini istiyorum. Yeminlerini unutmasınlar. Çoğu belediyede kısırlaştırma yapılıyor ve 10 kısırlaştırılmış köpekten 9 tanesi kanamadan ölüyor. Çünkü iki aylık köpekler bile kısırlaştırılıyor ve sonra da henüz yarası bile iyileşmeden dışarı atılıyor. Lütfen Hayvanları koruyun. Ancak PC başında değil. Gidin ve belediyelere derdinizi, gördüklerinizi anlatın. İsteklerinizi sunun. Allah’ın verdiği canlara sahip çıkın. Onlar bizim emanetlerimiz.

Marmara Hayvan Hakları Federasyonu

Vildan Elçin Şenkaya

Neden taksiyle gitmek zorundayız!?

Belirli süre öncesine kadar şehirlerarasında çalışan firma otobüsleri gece saat 00:00-06:00 saatleri arasında şehir merkezinden geçer ve eski Fakülte önünden de yolcu alır veya indirirdi.
Çünkü o saatlerde Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne ulaşım son derece zor.
Fakat bu uygulama artık gerçekleştirilmiyor ve geriye de taksiden başka bir ulaşım seçeneğimiz kalmıyor..
Bu da herkesin cebine göre olmuyor. Çünkü otobüs bileti için yaptığınız ödemeden daha fazla taksi ücreti ödemek zorunda kalınıyor!

ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Özellikle Kestel ve Gürsu sakini yolcular çok büyük sıkıntı yaşıyorlar. Bu nedenle Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden ve konu ile ilgili sayın makam sahiplerinden gece saatlerinde otobüs firmalarının aynı güzergahı kullanabilmeleri için gerekli izin vermesini talep ediyoruz. Bu olmazsa BOİ’ye ait tüm terminal otobüsleri gece ulaşımında daha aktif olmalılar. Ya da otobüs firmalarına servis aracı izni vermeliler.
Konuyu gazetenizdeki köşeniz vasıtasıyla sayın yöneticilerimize aktarmak ve gereken iyileştirmenin yapılmasını istiyorum.

Kemal ULUSU

Kayapa yolu delik deşik!

 Görükle köprülü kavşağından geçilip Kayapa Sanayi Bölgesi ve Kayapa Mahallesine ulaşılan yolun, Kayapa TOKİ konutlarına doğru olan kısmındaki çökme ve yüksek tümseklerin araçlarımıza vermiş olduğu maddi zararlar nedeniyle bu bölgede kalitesiz ulaşım söz konusu. 

Yağışların da etkisiyle yol sonbahar ve özellikle de kış aylarında bir çok kez ulaşım engelliyor! Derin çukurların gelişi güzel yamalarla kapatılmasının ardından, birkaç gün sonra sözde yapılan tamir yamalarının bozularak yeniden çukurlar meydana geliyor.
Ağır tonajlı araçların yarattığı yol sorununun, kapsamlı bir çalışma ile giderilebileceği düşüncesindeyiz. Ricamız bir kez olsun ilgililer bu yolu kullansın ve milli servet olan araçlarımıza verdiği zararı kendi gözleriyle görsün!

Kayapa Islah OSB’deki fabrikaların yetkililerinin de bir an önce yolun bakıma alınması konusunda talepleri olduğunu iletmek istiyoruz.

 Saygılarımızla

 Bölge sakinleri