Yerey yöneticilere bir tavsiyem olacak. Cities Skylines diye bir bilgisayar oyunu var.  Bu oyunda elinizdeki bütçe ile şehrinizi yeniden inşa ediyorsunuz.

Alt yapısından tutunda ekonomisine ve politik durumuna refah seviyesine kadar bir sürü strateji geliştirme ve uygulama şansı bularak şehrinizi yönetiyorsunuz.

Ben bu oyunu tüm belediye başkanlarının boş zamanlarında oynamalarını Bursa’da yaşayan bir vatandaşları olarak da arz ediyorum.

Bu oyunun bir simülasyon oyunu olduğunu belirtmekte fayda var. En azından bundan sonra yapılan stratejiler önceden senaryoları belirlenmiş olur diye düşünüyorum.

Yeni yollar yaparken stratejik karar almalısınız yoksa bunun faturasını sizlerde dahil olmak üzere tüm Bursa öder. İster yolun altından yol geçirin ister üstüne yol yapın gene de Acemler trafiğini çözemezsiniz çünkü bunun sebebi artan nüfusun geçiş güzergahlarını önceden ayarlanmaması oldu. Şehri inşa edip sonradan planlamak ne kadar akıl işi. İlerleyen yıllarda nüfusun artacağını tek bir merkeze sıkışacağını bilmiyorlar mıydı? Tatbiki de biliyorlardı. İnsanlar ısrarla üst üste binmeye çalışıyorlar. Neden şehir merkezinde nüfus artıyor neden bu artış illere gitmiyor yada yapılaşma neden enine değil de boyuna yükseliyor? Neden tek merkeze bu insanlar sıkışıyor?

Çünkü hizmetin en kaliteli alındığı yerler merkezlerdir. Sağlığından tutunda eğlencesine, eğlenceden tutunda alt yapı tesislerine alt yapı tesislerinden tutunda sosyal yaşam alanlarına kadar. İnsanlar bu hizmetleri kaliteli bir şekilde alamayacaklarını düşündükleri için merkeze yaklaşmaya çalışıyorlar haklı olarak. Tek bir merkez etrafında toplanma anlayışından vazgeçerek çevre ilçelere yatay genişleme ve geliştirme yapılarak bu trafik sorunundan kurtulabilir. Koskoca Bursa’da bugün imar sıkıntıları yaşanıyorsa da bunun sebebi insanların birbirlerine sıkışmalarından kaynaklanmaktadır.