Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de
Ufuk IRGAŞ-Özkan YILDIRIM
İnegöl'ün en büyük köylerinden olan Çitli Mahallesi'nin toplamda 6 dönem muhtarlığını yapmış olan  Sayın  Mustafa  Yılmaz ile geçmişten günümüze güzel ,  detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.
 
• Muhtarım , dile kolay 6 dönem gerçekten bu yıllar zarfında  Çitli Mahallesi'ne tabiri caizse imzanızı  atmış  durumdasınız. İsterseniz öncelikle  sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım ?
1942 yılında İnegöl'ün Çitli köyünde doğdum, 77 yaşındayım, dediğiniz gibi toplamda 6 dönemdir köyümüzün  muhtarlığını  yapmaktayım.  1977, 1983, 2004, 2009, 2014 ve son olarak da 2019 yıllarında muhtar  olarak seçildim.
 
• Çitli  Köyünde   kaç kişi yaşıyor? Çitli  Mahallesi'ni bizlere  tanıtır mısınız? Sonrasında insanlar nelerle geçimini sağlamaktadır?  Bunlarla da ilgili bilgi verirseniz sevinirim?
Çitli Köyü 400 hanedir ve 1300 nüfus yaşamaktadır. İnegöl'ün en büyük köylerindendir. İnegöl ilçe merkezine 13-14 kilometre mesafededir. Halk genelde işçi olarak  sanayide, mobilyada çalışmaktadır. Köy muhtarlığımızın otobüsleri şu anda tarımsal kalkınmanın otobüsleri oldu. Onları  bu otobüsler taşır, ayrıca 's' plakalı araçlarda gelir alır giderler, böylelikle çalışırlar. Son yıllarda tarıma doğru meğil başladı sonunda. Çok modern sulamalarımız var düğmeye bastığınız zaman 4 kişinin 5 kişinin tarlası sulanıyor. Böyle sistemli sulamalarımız var ama vatandaşı bir türlü bu işe  sevk edemedik bu seneye kadar, başaramadık. Ama bu sene ile birlikte yavaş yavaş dönüş başladı. Şu anda ağırlığı  çileğe  verdiler diyebilirim. Çileğe geçiyoruz ama her şeye rağmen Kurşunlu'dan 5 sene geriden gitmekteyiz. Onlar çünkü bu süreçte bayağı bir yol aldı onlar binlerce dönüm 3000 dönüm 4000 dönüm dikerken, biz şu an 300 dönümlerdeyiz ama inşallah yavaş yavaş aradaki farkı kapatacağız. Bu sene havalarda çok iyi gidiyor gerçekten ürün  güzel fiyat da yapıyor. Bu manada ayrıca su paralarını değerli halkımızın düzenli bir şekilde ödemesini beklediğimizi de eklemek istiyorum.
 
•     Muhtarım toplamda 6 dönemdir  muhtarlık  yapıyorsunuz,  bu bağlamda köyün her yerine  damga vurmuş durumdasınız  bu süreçte neler değişti köyünüzde?
ZEKAİ GÜMÜŞDİŞ KEPÇE VERMİŞTİ
1983 yılında benim köyümde içmeye dair bir tek çeşme yoktu. Kendi imkânlarımı kullandım, muhtarlığın imkânlarını kullandım,100 tonluk depo yaptım. Kimseden bir torba çimento almadan bunları  gerçekleştirdim. O zamanın Bursa Valisi Zekai Gümüşdiş bana bir tane kepçe verdi bu geceli gündüzlü bir ay senin dedi 2'de operatörü ile beraber bunları ben çalıştırdım, çok güzel çalıştık. 2 ayda  köyümüzün kanalizasyonunu İnegöl’ün en büyük köyünün içme suyunu evlere kadar gelecek şekilde yaptık. Bu eseri meydana çıkardık. Ondan sonra sulamalara ağırlık verdim. 1980 yılında ayrıca Sulama Kooperatifi’ni kurdum, sulama Kooperatifi de güzel hizmetler verdi. O zamanlar taze fasulye ekiyorduk çok büyük paralar kazanıyorduk, köyde o zaman bir dönem çilek de vardı ama şimdiki gibi 8-9 ay değil sadece bir kere mahsul alabiliyorduk o yüzden çok sürmedi. 1984-85 yılında ben muhtarlığı bıraktığımda bunlar eskidi 2004 yılında tekrar muhtar olduğumda tesisi komple iptal ettim sıfırdan yeni tesisler kurdum. Şimdi dediğim gibi düğmeye bastığınızda 5 vatandaşımızın birden tarlası sunabiliyor. 4000 dönüm  ekim arazimizin tümü benzeri şekilde sulanma yapılmakta. 
 
OTURACAK SANDALYEMİZ YOKTU..
2004 yılında  ben tekrardan muhtar oldum, Muhtar olduğumdan bir gün önce köy konağı yandı, muhtar oldum oturacak sandalyemiz yoktu, paramız yoktu. Gördüğünüz o binayı her şeyi sıfırdan biz yaptık, bu mahalle konağından Bursa'da bile çok mahallede yok. Ayrıca o konağın olduğu yerleri satın alarak yaptık  köy olarak yaptık. Sonrasında Allah yardım da etti, köyümüze 3 tane de otobüs aldık, taşımacılığı kendimiz yaptık, sonrasında Büyükşehir Yasası çıkınca belediye benden o otobüsleri aldı, sonradan tekrardan yavaş yavaş  şimdi yine otobüsleri alacağız inşallah. Köyümüzde 5-6 tane eski terkedilmiş ev var onları da en kısa zamanda halledeceğiz.
•     6 dönemde gerçekten birçok hizmetin gelmesini sağlamışsınız  muhtarım. Peki köyünüzde  şu da olsa iyi olur dediğiniz şeyler var mı acaba?
 
ANAYOLDAN GİRİŞİMİZE ÇARE BULUNMASI LAZIM..
Elbette ki var, benim yaptığım altyapıyı belediye geldi yıktı, yeniden yapmaya çalıştı 40 senedir burada vidanjör bağlamamıştık, altyapının hiç sökülmemesi gerekiyordu ama söküldü yeni yapılan altyapı köyün içerisini harabeye çevirdi. O kilit taşlarının çoğunu ben almıştım. Belediye onu bir türlü yapamadı yeni baştan yapılması lazım kilit taşı tamiri olmuyor çünkü. Anayoldan köyümüze girişte büyük sıkıntılar yaşıyoruz, orada birçok kereler trafik kazalarında insanlarımızı kaybettik oraya bir çekidüzen verilmesi lazım. Onunla ilgili birkaç kere girişimde bulunduk ama olmadı inşallah bu durumun   bir şekilde uygun bir şekilde programa  alınmasını  ve yapılmasını  bekliyoruz. Arazi yollarımızla  ilgili müdür bey geçtiğimiz günlerde beni aradı oraları  halledeceğiz dedi. Bizi ziyadesiyle memnun etti ilgileniyorlar sağ olsunlar geri dönüş sağlıyorlar. Bütün müdürlerimize ayrıca  teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
 
KÜÇÜKYENİCE-ÇİTLİ ARASINDAKİ  YOL YETERSİZ
Ayrıca son olarak Küçükyenice  ile Çitli Köyü arasında 2 kilometrelik bir yolumuz var. O yol çok dar. Hatta iki tane köprü var o köprüler yoldan daha dar.  Köprülerin ve yolun genişletilmesi lazım. Kurşunlu haline bizim köylülerimizin çileklerini götürmesi için kullandıkları bu yol bizim için çok önemli, bilhassa akşam üzeri olduğundan bu nakliye işleri yani karanlığa kaldığından halkımız insanlarımız büyük sıkıntı yaşıyor bunu da bu arada eklemek istiyorum. 
 
 
•    Muhtarım, güzel bir röportaj oldu, yavaş yavaşta  sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Sizi 6 seçimde  oyları ile Muhtar yapan mahalle sakinlerine neler söylemek istersiniz?  Son olarak  hem Büyükşehir , hem de  İnegöl Belediye Başkanlarımıza  varsa mesajlarınızı almak isteriz.
 
6 KERE GÜVEN OYU ALMAK ÇOK  ZOR
Buradan Çitli  köyümüzün sakinlerine  teşekkür etmek istiyorum, çünkü kolay değildir muhtarlık seçiminde 6 kere güven oyu alabilmek  onlara o yüzden tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum ve onların iyiliği için güzelliği için birçok çalışmaya imza attığımızı da ayrıca onlar da bilsinler. Buradan  Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’a ve İnegöl Belediye Başkanımız Alper Taban’a her ikisini de çok severim onlar da beni sayarlar sağ olsunlar onlara da çalışmalarında başarılar diliyorum. Tabii maddi olarak bazı sıkıntılar yaşadıklarını bildiğimden , onları şu sıralar sıkıştırmak istemiyorum, inşallah yılbaşından sonra çok daha güzel olacak.