Bu gece Mevlid Kandilini idrak edeceğiz. Mevlid, Arapça’da doğum yeri, doğum vaktine, Mevlid Kandili de İslami gelenekte Allah Resulü’nün dünyayı teşriflerinin kameri yıl dönümü olarak kutlandığı geceye denir. Peygamberimizin doğumu, insanlık tarihinin en önemli olaylarından biridir. Fahri Kâinatın dünyaya gelişi önemli gelişmelere sebep olmuş, alemlere rahmet, tüm insanlığa huzur ve mutluluk getirmiştir. İki cihan serverinin doğduğu gün olan Rebîül evvel ayının 12. Gecesi Müslümanların ve insanlığın en mutlu gecesidir.

Nitekim yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Cenab-ı Hak “Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, bir müjdeci, bir uyarıcı; Allah’ın izniyle kendi yoluna çağıran bir davetçi ve aydınlatıcı bir kandil olarak gönderdik.” (Ahzab,33/ 45-46) buyurarak onu bir millete, bir kavme değil bütün insanlığa gönderdiğini haber vermektedir.

 Nebilerin sonuncusu olan Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) dünyayı şereflendirmeden önce insanlık en karanlık dönemini yaşıyordu. Sevgi ve şefkat duyguları kaybolmuş, cehalet ve vahşet hüküm sürüyordu. Bir kısım insanlar esir pazarlarında alınıp satılıyor, kuvvetlilerin pençesinde zayıflar eziliyordu. Kadınlara değer verilmiyor ve kadınlar bir eşya gibi alınıp satılıyordu. Kız çocukları acımasızca diri diri toprağa gömülüyordu.

İşte Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav), böyle bir zamanda âlemlere rahmet olarak gönderilmiş ve insanlığın makûs tarihini değiştirmiştir.

Mekke’nin ufkunda parlamaya başlayan Nübüvvet nuru ile kalplerimiz münevver oldu. Onun sayesinde insanlık, yeniden insan olduğunun farkına vardı. Onun sayesinde kaybedilen insani duygular yeniden kazanıldı.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) sulh ve barış elçisi, tüm canlılara karşı rahmet ve şefkat Peygamberidir. Cenab-ı Hakkın insanlık âleminde yarattığı en müstesna şahsiyettir. O, Allah’a giden yolda rehberimiz, salat ve selamlarımızla manevi ikliminden soluklandığımız sevgililer sevgilisidir.

Hz. Peygamber’in doğumunu anlamaktan asıl gaye, evrensel olan nübüvvetini, Kur’an’a dayanan yüce ahlakını, insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır, kerem ve cömertliğini anlamaktır. Kısaca; insanlığa sunduğu değerlerin farkına varmak; “Biz bunun neresindeyiz?” diye düşünmek, hatalarımızı gözden geçirme fırsatını yakalamak, O’nun yaşadığı gibi yaşamaya çalışmak ve Allah’ı sevmenin bir gereği olarak O’na uymaktır.( Ali-İmran,3/31)

Bu vesile ile bu gece idrak edeceğimiz Mevlid kandilinin ülkemize, İslam âlemine ve tüm insanlığa barış huzur ve saadet getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyor, hepinizin kandilini tebrik ediyorum.