Bursa son zamanlarda depremlerle bir hayli sallandı.

En büyüğü 4,5 olan depremlerin en küçüğü 1,1 olarak kayıtlara geçti.

1999 büyük Marmara depreminde “Evliyalar, erenler korudu” dediğimiz Bursa’yı bu sefer kim koruyacak? Atasına sahip çıkmayan, her sokağında ayrı suç işlenen bu şehri hangi eren, hangi evliya kurtaracak?

Hatırlarsınız 4 ay önce “Ecdadımız hesap soracak” diye bir haber yapmıştım ve Hatice Sultan Türbesi'nde yaşanan kötü görüntüleri ve etrafındaki pislikleri bu satırlardan size duyurmuştum. Şimdi sığınacak liman da kalmadı bunca saygısızlığın yapıldığı Bursamda…

BİLİM BU İŞİN NERESİNDE?

Şimdi işin bilim kısmına baktığımızda ise aslında bu artçı depremler bize yarıyor diyebiliriz.

Her sarsıntıda ortaya çıkan “Büyük Marmara depremi geliyor” söylemleriyle irkilir dururuz.

“Kaderden öte köy yok” deriz ama can tatlı tabii, bir şey olsun da istemeyiz. Onu söyleyen dinimiz “Önce tedbir sonra tevekkül” de diyor.

İşte bu noktada bilim devreye giriyor.

Bu işi okuyan, okutturan bilim adamları ise artçı sarsıntıların büyük depremi hem ertelediğini hem de etkisini azalttığını söyler.

Bu noktada Bursa’daki belediyelere sorum olacak.

Nilüfer Belediyesi ve dolayısıyla Mustafa Bozbey kendisini ayrı tutmalı bu konuda.

Neticede kendimde bizzat katıldığım bir panelde Profesör Doktor Berkan Ecevitoğlu ile birlikte Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ile iş birliği içerisinde senelerdir çalışmalarına hiç ara vermeden devam ediyor. Geçtiğimiz yıl eylül ayında yapılan panelde Nilüfer’de olan bütün fay hatları tespit edilmiş, önlemler alınmış ve o noktalardaki hareketlilik sürekli takip ediliyor.

Bu noktada Nilüfer Belediyesi üzerine düşeni yapıyor, peki ya diğer belediyeler?

En azından benim bildiğim bu konuda araştırma veya çalışmalarını düzenli yapan bir belediye söz konusu değil. Şimdi olası bir depremde diğer ilçelerde fay hatları nereden geçiyor?

1999 yılından beri nasıl bir hareketlilik içerisinde?

Kaç sarsıntı bu fay hattında meydana geldi?

Aktif mi? Değil mi?

Bunları araştıran her belediye halk ile bu konuları paylaşmak zorunda.

BU İŞİN ŞAKASI YOK

Özellikle doğal afetlerle son yıllarda Yunanistan, Amerika vs. neler yaşadığını kaç bin insanın yaşamını yitirip, kaç yüz bin insanın evsiz kaldığını gördük.

Doğal afetin önlemi var mı? Yok mu? Tartışılır.

Ancakkkk en azından daha az yara alarak atlatmak için çalışmalar yapılabilir. Halkı panikletmeyelim derken, daha çok zarar görmesine neden olabiliriz.

Ben hatırlatmamı en başında yaptım. Şehrin merkezinde Hatice Sultan Türbesi'nde fuhuş, uyuşturucu ve sapkınlıkları görmeyenler, ecdadımıza bu hakareti layık görenlerin yaşadığı topraklarda bizi ne evliyalar ne erenler kurtarır…

He bu arada söylemeden edemeyeceğim. En son Bursa’da hissedilen ve vatandaşın ciddi anlamda korkmasına neden olan 3,6 büyüklüğündeki depremden bu zamana yani 1 haftalık sürede Yalova ve Bursa’da olan yani Bursa’da hissedilen toplam deprem sayısı 48 en büyüğü 4,5 en küçüğü 1,1.

Hâlâ uyumaya devam mı edelim!..