“Mustafakemalpaşa yolunda bulunan Kosova Köyümüzün yerleşim alanlarına 500 metre mesafe yakınlığa, Elektrik Üretim A.Ş ve Azeri ortaklığıyla ‘Biyokütle Enerji Santrali’ kurmak istiyorlar!

Tarım İl Müdürlüğü alanın tarım alanı olması dolayısıyla onay vermiyor.

Buna rağmen ÇED raporu gerekli değil diye onay alıyorlar.

KİRA 1000 TL’DEN 86 BİN TL’YE ÇIKTI

Bu yer daha önce Belediye tarafından 3 yıllığına Köy Kooperatifine aylık 1000 TL’ye kiraya verilmişti. Sözleşme devam etmesine rağmen, Kooperatif Başkanı çağrılıp köylülere haber vermeden sözleşme fes ediliyor ve aylık 86 bin TL’ye bu şirkete kiralanıyor.

BAŞVURUMUZ KABUL EDİLMEMİŞTİ

Halbuki aynı yere 25.300 metrekarelik alana daha önce köyümüz insanları hayvan damı yapmak için baş vurmuş fakat tarım alanı olduğu gerekçesiyle izin verilmemişti!

İNSAN SAĞLIĞI CİDDİ TEHDİT ALTINDA

Kurulması düşünülen bioenerji santralinde Yenişehir’den Bandırma havzasına kadar tüm tavuk çiftliklerinden tavuk kemresi, yani gübresi ve kavuz toplanarak TIR’larla taşınıp bu santralde yakılacak!

Bu durumda; insan sağlığı ciddi anlamda tehdit altında.

ASLA YERLEŞİM ALANINA YAKIN OLMAMALI

Evet! Tabii ki de bu tür santraller yapılmalı. Ama asla yerleşim alanlarının yakınında olmamalı.

Dolayısıyla insanlarımız çok tedirgin ve katiyen bu santralin buraya yapılmasını istemiyorlar.

Sorarız ayrıca;

Günde yüzlerce ton gübrenin TIR’larla köyüne taşınmasını kim ister ki!?

Köyümüzde 200’ü aşkın kişi konuyla ilgili imza topladı ve eylem yapılıyor…

Yetkililerden ricamız gerekenin yapılması ve buna müsaade etmemeleri yönündedir.

Dileriz kocaman bir yanlıştan tez vakit dönülür.

Sesimizi duyurursanız mutlu oluruz.”

Saygılarımla

Mustafakemalpaşa Kosova Köyü Muhtarı

Selami SALIM

***

Gelelim Kosovalıları rahatsız eden biyokütlenin ne olduğuna…

Biyokütlenin sözlük anlamı: Yakın zamanda ölmüş orman ürünleri, atıklar, (hidrojen) gaz ve alkolik yakıtlar veya yaşayan biyolojik materyallerden oluşan yenilebilir enerji.

Baktığınızda gayet masum bir tanım.

Ancak biraz daha derinine indiğinizde ortaya beş ayrı temel enerji kaynağı çıkıyor;

Orman ünleri, çöpler, atıklar, gömülmüş atıkların gazları ve alkollü yakıtlar.

Özetle; koku…

Köy halkının en büyük endişesi de zaten bu!

Koku faktörünün üzerine bir de kanser endişesi eklendiğinde endişe tavan yapıyor.

Haliyle Kosovalılar bu nedenle böyle bir santralin köylerine kurulmasını istemiyor.

Kaldı ki bunun örneklerinden tam dört tane zaten Bursa’da var ve çevresini nasıl kokuttuğunu da herkes çok iyi biliyor!

BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN CEVAP VAR

Bursa Yerel Basını agazete’de 16.02.2018 tarihinde yazılı basında Büyük Orhan İlçesi Sarnıç Mahallesi Muhtarı Mehmet KAYA’nın vermiş olduğu yalan ve yanlış beyanlar doğrultusunda yapılmış olan haberlerin gerçekle alakası bulunmamaktadır. Şöyle ki;

Sarnıç Mahalle Muhtarlığına 6831 Sayılı Orman Kanunun 40 maddesi çerçevesinde 2014-2017 yılları arasında 10.702 M3 Ağaç Bakım Kesim İşi Büyük Orhan Orman İşletme Şefliğimizce işçilik olarak verilmiş ve kesim işleri iş güçleri doğrultusunda kendi köylüleri tarafından yapılmıştır. Muhtarın taraflı bir şekilde gazetenize beyan ettiğinin aksine Sarnıç Mahallerinden Ormanda Kesim işi yapmak isteyenlere imkânlar ölçüsünde her sene orman emvali üretim işi verilerek köylülerin çalışması sağlanmıştır. Yine Orhaneli Orman İşletme Müdürlüğümüz Büyük Orhan Orman İşletme Şefliğimizce Sarnıç Mahallesinde üretimde çalışan köylülere 2018 yılından şu anda kesim işi devam eden 24 ve 134 nolu iki bölmede kesim işi verilmiş ve üretim çalışmaları devam etmektedir. Mahalle Muhtarının yalan beyanı aksine Sarnıç köylülerine Ormandan üretim işi verilmemesi söz konusu değildir. Bu üretimi devam eden bölmelerde üretim işinin tamamlanması halinde de yine köylüye üretime verilebilecek damgası yapılmış 1500 M3 damgalı ağaç bulunmaktadır.

Agazete’de Sarnıç Mahalle Muhtarının Köylerinin Mülki hudutlarında kaldığını iddia ettiği İhale ile Dikili Satışa konu edilen 105 ve 107 nolu bölmeler de bahsettiği gibi Sarnıç Mahallesi hudutlarında kalmamaktadır. Sarnıç Mahalle Muhtarı Mehmet KAYA’nın Orhaneli Orman İşletme Müdürlüğümüze vermiş olduğu 02.02.2018 tarihli dilekçesi üzerine belirtilen hususlar incelendikten sonra, Dikili satışa konu edilen bölmelerin kendi Mahalle hudutlarında kalmadığı ve bu bölmelerin Orman Genel Müdürlüğümüzün İhale ile Satış Politikaları doğrultusunda dikili olarak ihale ile satılacağı yönünde düzenlenen rapor ve ekleri Mahalle muhtarına tebliğ edilmiştir.

Sarnıç Mahalle muhtarı, açık ihale ile satılan dikili satışa konu bölmelerin kendi Mahalle hudutlarında kalmadığını bildiği halde olayları basında yalan ve yanlış bilgiler vererek saptırmıştır. Ayrıca Orhaneli Orman İşletme Müdürlüğümüzde çalışan Orman İşletme Müdürü, Müdür Yardımcısı ve Büyükorhan Orman İşletme Şefimiz hakkında kurum çalışanları ile ilgili aralarında ‘nasıl bir bağ var Ticari bir bağ mı’ diyerek herhangi bir delil ve dayanaktan yoksun olduğu halde kurum çalışanlarını karalamış ve iftirada bulunmuştur. Kurumumuzu töhmet altında bırakmıştır. Bununla ilgili Muhtar hakkında gerek Kurum olarak ve gerekse iftirada bulunduğu kurum çalışanlar tarafından suç duyurusunda bulunularak gerekli yasal işlemler başlatılacaktır.

Orman Genel Müdürlüğümüzün satış Politikaları çerçevesinde Orhaneli Orman İşletme Müdürlüğümüz Büyük Orhan Orman İşletme Şefliğimiz sınırları içerisinde bulunan Dikili satışa konu 105 ve 107 nolu bölmeler açık ve Şeffaf bir şekilde 2886 Sayılı Devlet İhale kanununa göre 12.02.2018 tarihinde açık ihale yoluyla ihale edilerek, hiçbir şaibeye mahal bırakmadan 8 adet firmanın katılımı sonucunda; 105 nolu Dikili satış bölmesi Yongapan Orm. Ür. San. ve Tic. A.Ş’ye,107 nolu Dikili satış bölmesi de Eylül Palet Orm.Ür.İnş.Nak.Ltd şirketine ihale yoluyla satılmış olup yapılan tüm iş ve işlemler yasal mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

Sarnıç Mahalle Muhtarı Mehmet KAYA’nın kurumumuzdan talebi bu bölmelerin Açık Artırmalı Dikili Satışa Konu edilmeyerek bölmelerin üretim işlerinin kendilerine verilmesi gibi haksız ve mesnetsiz bir taleptir. Orman Emvali Satışında Açık Artırmalı Satış Esastır. Talebi karşılanmadığı için bu tür iftira ve yalan beyanlarda bulunduğu aşikardır.

Gereği bilgilerinize sunulur.

BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BASIN OFİSİ