ÖZLEM ATAÇ

Koronavirüs salgını ülkemizi tamamen etkisi altına alırken, bizler evlere kapanıp, normal hayatımızı geride bıraktık. Dört duvar arasında gelecek güzel günlerin hayalini kurarken, doğayla iç içe zaman geçirmeye de hasret kaldık. Gelin bizde size bu zorlu sürecin bitmesiyle gezebileceğiniz, nefes alabileceğiniz bir doğa harikasını tanıtalım. İşte burası Marmara Denizi'nin Karacabey sahilinde yer alan ve birbirinden farklı canlı türlerine ev sahipliği yapan Türkiye'nin en büyük subasar ormanı Karacabey Longozu, Covid-19 salgını sürecinde kapalı ortamlardan uzaklaşıp açık havayı tercih eden günübirlik tatilcilerin, ilgisini çekiyor. Her köşesinde fark etmeye değer başka bir detay bulunan longozda göktaşı yağmurunu da izleyen kampçılar da güzel vakit geçiriyor.

DENİZLE ORMANIN KUCAKLAŞTIĞI YER

Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

İlçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün koruması altındaki longoz, kumlu yolları, büyük sazlıkları, heybetli ağaçları, kuş sesleri, yer yer su birikintileri ve Dalyan Gölü'yle ziyaretçilerini karşılıyor.: Endemik bitki türleri, ilkbaharda açan nilüfer çiçekleri, yabani memeliler ve nadir kuş türlerini barındıran longoz, huzurlu ortamıyla ziyaretçilerini adeta büyülüyor. "Deniz seviyesinin altında oluşan ormanlar" olarak tanımlanan, yağışlar neticesinde biriken suyun, yılın büyük bölümünde tabanında kaldığı longozda, yazın yürüyerek gezilen alanlarda, kış mevsiminde kayıklarla ilerlenebiliyor.

KUŞLARIN MOLA DURAĞI

Ormana hayvanlarını sulamaya ve otlatmaya getiren kırsal mahalle sakinlerinin kullandığı, ahşap kütüklerden yapılma yaklaşık 100 yıllık köprü de longozun eşsiz manzarasını seyir keyfine imkan sağlıyor. Yüzlerce göçmen kuş türünü ağırlayan, Türkiye'den sadece göç ederken geçen ve "geçit türleri" olarak adlandırılan kuşların da mola yerlerinden olan Karacabey Longozu ve Dalyan Gölü, kumul toprak yapısından oluşması, zengin bitki türleri ve bu besinlerle yaşamını sürdüren hayvanlar için büyük önem taşıyor. Avlanmanın yasak olduğu longoza en yakın kırsal mahalle olan Bayramdere'de yaşayan vatandaşlara ait mandalar, yaz aylarında bu gölde serinliyor.

ONLARIN DOĞAL YAŞAM ALANI

Türkiye'nin sayılı longozlarından olan bölge, yaban hayatı geliştirme sahasında bulunuyor. Pelikan, kuğu, balıkçıl ve ördeklerin doğal yaşam alanı olan longoz, yüzeyinde açan nilüfer çiçekleriyle ayrı bir güzelliği barındırıyor. Kış ve ilkbahar yağışlarıyla artan su seviyesine paralel olarak longozun habitatı canlılık kazanıyor. Yaz aylarının ilerleyen günlerinde ise belirli alanlara kadar çekilen sulardan geriye oksijen deposu yeşil bitki örtüsü ile ormanlık alan ve yürüyüş yolları kalıyor. Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını dolayısıyla kapalı mekanlardan uzaklaşıp Karacabey Longozu'na gelen günübirlik tatilciler, hem açık havanın hem de doğal güzelliklerin tadını çıkarıyor. Doğa yürüyüşü yaparak yaban hayatını fotoğraflayan ziyaretçilerden bazıları, gölde kayıkla tur atıp nilüfer çiçekleri ve endemik bitkilerin fotoğrafını çekiyor.