YIL 2017… Osmangazi’ye bağlı Kirişhane Mahallesi’nde ikamet Nazım Gökçe, bir tekstil fabrikasından emekli olduktan sonra kendini engellilere adadı. Onlara tekerlekli sandalye almak için üç yılda 3 milyon kapak toplayan Gökçe, “İyilik yaptıkça çok mutlu oluyorum” dedi ve 17 Mayıs’daki son teslimatından sadece beş ay sonra, iki ton karton, 250 kilo plastik kasa, 30 çuval naylon, 25 çuval pet şişe ve engellilere araba için 200 bin kapak daha topladı. “Para yapacak ne varsa topladım ve onları satıp, tek kuruşuna dahi dokunmadan hepsini çok önemli yardım derneğine vereceğim” diyen Gökçe “Evet, ben yavaş yavaş kendime koyduğum hedefime ulaşıyorum. Bundan dolayı da çok mutluyum. Amacım dikkatleri üzerime çekmek değil, farkındalık yaratmak. Dilerim herkes beni örnek alır ve engellerin kalkması için bir nebze de olsa katkıda bulunur” dedi. 

SOKAK SOKAK DOLAŞIYOR

Haftanın belirli günlerinde sokak sokak dolaşarak; çöp kutuları, işyerleri ve restoranlardan kapak topladığını ifade eden Nazım Gökçe: “Bazı günler, 4-5 bin adet kapak topladığım oluyor. Muhtarlara da numaramı bıraktım. Bu sayede onlarca kişiyle tanışma fırsatım oldu. Onlar da bana destek verdi. Bu işi çok benimsedim. Yaşadığım ve sağlığım el verdiği sürece bu iyilik hareketini devam ettireceğim. Herkesi kapak toplamaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Üç yıl önce...

PATLAK İÇİNE LÜTFEN

 Bu duyarlılık ‘kapak’ olsun

 51 yaşında. Evli ve iki çocuk sahibi. 30 yıldan beri Çiftehavuzlar Mahallesi Dört Çam Sokak’ta ikamet ediyor. Dört yıl önce emekli olan Nazım Gökçe yaklaşık 2 buçuk senedir engellilere yardım etmeye çalışıyor. Bunu da kapak toplayarak yapıyor.  Deyim yerindeyse,  gecesini gündüzünü, tüm vaktini mavi kapak toplamaya adamış Gökçe. Kapaklar çoğaldıkça daha da hırslanmış ve kendisine mavi kapak toplamada 2 bin ton olarak bir rekor hedefi koymuş.  2 ton kapağa  1 akülü araba verildiği için bu arabayı tamamen kendi emeğiyle alıp hediye etmeye karar vermiş.   

HABER YOKSA KAPAK DA YOK

İlk yılda 600 kilo kapak toplamış ve bu kapakları Bursa Kent Konseyi’nin Engeller Meclisine teslim etmiş. Ve hiç vakit kaybetmeden sil baştan yine başlamış…  Kendine belirlediği hedefi de bir yıl içerisinde topladığı 1 milyon kapakla şu an için yakalamış. Ancak bu kez topladığı kapakları bizler haber yapmak için yanına gitmeden teslim etmemiş. Hatta beni telefonumdan arayarak “Eğer gelip haber yapmazsanız, bende kapakları teslim etmeyeceğim” diyerek tatlı bir tehdidi de ihmal etmedi.

GÖRÜLMEYE DEĞER MANZARA

Açıkçası meraklanmıştım. Ve hemen ertesi gün kendimi Nazım Gökçe’nin evinin önünde buldum. Sağ olsunlar ailesiyle birlikte Türk misafirperverliğine yakışır bir sıcaklıkla beni karşıladılar. Gördüğüm manzara ise görülmeye değerdi. Hem kapaklar, hem de Bursaspor bayrakları dikkat çekiyordu. Belli ki Nazım Gökçe duyarlı bir vatandaşın yanı sıra koyu da bir Bursasporluydu. Öyle büyük bir anlam ve büyük bir emek vardı ki, insanın aklına ister istemez “Şükürler olsun Ya Rabbim, hala böyle insanların var oluşu ne kadar güzel” düşüncesi geliyordu.. 

YERİ GELDİ SATIN ALDIM

Her ne kadar sorumun cevabını biliyor olsam da cevabı illa da Nazım Bey’in ağzından duyma isteğimle “Nazım Bey, haber yapmazsak kapakları teslim etmeyeceğinizi söylediniz, neden?” diye sordum. Nazım Gökçe tüm içtenliğiyle cevapladı: “Yaklaşık 2 buçuk yıldır kendimi kapak toplama işine adadım. Bunun için de gecemi gündüzüme kattım. Engellilerin gönüllü üyesi oldum. Burada gördüğünüz 1 milyon kapağı toplamak için de ciddi emek verdim. Kapakları sağdan soldan,  çöpten,  aklınıza gelecek her yerden topladım. Hatta yeri geldi kapakları satın aldım.  

AMACIM ÖRNEK OLMAK

Hepimiz yarının engelli adaylarıyız. Bunun bilinciyle yaşamalı, buna göre hareket etmeliyiz. Tüm bunları içimden gelerek yaptığım için bu konunun haber yapılması noktasında ısrar ettim. Çünkü herkese örnek olmak ve insanların yardımlaşma duyguları depreşsin istedim. Benim aklıma mavi kapak toplayarak yardımcı olabilme geldi, bunu yaptım. Hem gezdim, hem stres attım ve de manevi doyum aldım. Herkese de tavsiye ederim.  Umarım herkes bu haberi görür, okur ve örnek alır. Çünkü ne kadar kapak toplarlarsa o kadar engelli kardeşlerimize faydalı olurlar.  Nasıl ki başlarda benim aileme de bu durum ters gelip sonrasında bana destek oldularsa, aynen bu haberi okuyanlarda da bu duygunun oluşacağına inanıyorum.

GELİN ENGELLERİ KALDIRALIM

Zor bir iş biliyorum. Duyarlı insanlar kadar duyarsızlar da var. Duygusuz davrandıkları yetmiyormuş gibi engel olanlar da çıkıyor. Ancak zorlukları aşmak biz duyarlı vatandaşlara düşüyor. Gelin el ele verelim ve hep beraber engelleri kaldıralım… “

Nazım Gökçe Stadımızın ismi şehir girişine yazılmalı

 Selamlar Sevinç Hanım. Ben Gündoğdu Köyünde ikamet ediyorum. Sönmez Bustaş’ta uluslararası TIR şoförüyüm. Sizden ricam yazımı yetkililere ulaştırmanızdır.

Demem o ki;

Avrupa’da bütün şehirlerin girişinde statların isimleri yazıyor. Bu güzel ayrıntının Bursa’mızda da uygulanması en büyük arzum. Bizim şehir girişinde de stadımızın adı olmalı. 

Saygılarımla

Şenay TURHAN

Bir ayakkabı da senden olsun

Sevgili Güneştepe Mahalle ve bölgesi sakinleri. Çevremizde tespit ettiğimiz ayakkabısız veya yırtık ayakkabılı çocuklarımıza ayakkabı hediye etmek istiyoruz. Güneştepe Muhtarlığı olarak ihtiyaç sahiplerine göre liste hazırladık. Destek olmak isteyenler bay veya bayan ayakkabı numaraları isteyerek, ayakkabı alıp getirerek destek olabilir. Proje ay sonuna kadar devam edecektir. Yardım projemize katılmak isteyen herkes 0224 248 80 85 ve 0535 053 06 08 nolu telefondan bilgi edinebilirler. Projemize sizin ve çevrenizdeki duyarlı kişilerinde yardımlarını bekleriz.

Saygılarımla

Güneştepe Mahalle Muhtarlığı

Mahmut Şengül