Özkan YILDIRIM

Öncelikle sizi tüm Gemlik ve Bursa tanıyor ama kısaca  sizin ağzınızdan sizi dinlemek isteriz,.Özcan Yerlikaya kimdir?

Ben Özcan Yerlikaya, 1974 Tunceli-Ovacık doğumluyum. 1988-1992 yılları arasında Erzincan'da kalma sürecim var. 1992'de Erzincan depreminin ardından Gemlik'e taşındık. O gün gerçekten çok ciddi sahnelerle karşı karşıya kalmıştık, Allah bir daha göstermesin kimseye. İki kızım var, serbest meslekte işlerim oldu mekanik tesisat üzerine daha sonra ticaret anlamında esnaflık yaptık. Satış pazarlama Müdürü olarak Uludağ Erbak Gemlik Bayisinde 8 yıllık bir geçmişimiz var. 2004 yılında CHP ile tanıştım İl Genel Meclisi adayı olarak orada siyaset alanı açıldı bize. Gençlik Kolu Başkanlığı, ilçe yöneticiliği, il-ilçe delegelikleri bunun yanında başkan vekilliği devamında il başkan yardımcılığı gibi sürecimiz var. 2012 yılında  bazı sebeplerden dolayı istifa ettim CHP’den siyaseti tamamen bıraktım. 2020 Kasım'ında bir sabah bir sayın genel başkan Mustafa Sarıgül ile telefonda tanıştık. ”Özcancığım  parti kuruyorum, omuz omuza çalışmaya var mısın?” demesiyle  Türkiye Değişim Partisi’nde yeniden bir sayfa açmış oldum. Bizde  Gemlik İlçe başkanlığını tercih ettik, sonuçta kaldığımız, dostlarımızın,  sevenlerimizin, sevmeyenlerimizin olduğu bir ilçe de siyaset yapmak daha doğru olduğunu düşünerek bu adımı attım.

TEŞKİLATLANMA ÇALIŞMALARIMIZ HIZLA İLERLİYOR

Gemlik'te ve de Bursa İli genelinde Türkiye Değişim Partisi'nin yapılanması hangi aşamada?

Bursa İl Başkanımız Bülent Çelik’in muhteşem çalışmaları var, Bursa’ya katkı koyacak çok güzel projeleri bulunmakta. İznik, Kestel, Karacabey, Mudanya, Nilüfer, Gürsu ilçe başkanlıklarında müthiş çalışmalar devam etmekte çok hızlı bir örgütlenme sürecindeyiz. Bu süreçte hem il başkanımız, hem de bütün ilçe başkanlarımız özveri içerisinde.

Şu an şöyle elbette siyasi parti kurmak büyük zorluklar gerektiriyor. Bunun finansal boyutunun yanı sıra  insan akışının sağlanması sağlıklı bir yönetim kadrosu kurmak çok çok önemli. Gemlik'teki yerel konulara ne kadar vakıf olduğu ile ilgili insanları araştırmak tabii ki zaman alıyor meşakkatli bir iş açıkçası ama olması mı gerekiyor evet olması gerekiyor. Hayatın kendisi siyaset zaten. Siyaset ilkeler doğrultusunda yapılmalı. O amaçla yol aldık,  tabii ilk zamanlarda  ister istemez bahsettiğimiz zorluklarla karşılaşabiliyoruz.

İNCE  ELEYİP SIK DOKUYORUZ

Partinin  Bursa'da ilk ilçe teşkilatını kuran, yönetim kurulunu oluşturan, kadınlar kolunu, gençlik kolunu oluşturan, yerini tutan, tabelasını asan genel başkanımızın 30 Aralık'ta Bursa İl binasının açılışında ilçe yönetim kadromuz hazırdı. Böyle bir teşkilatlanmamız oldu, hızlı bir süreç yaşadık  Gemlik'te. Kısacası tabii ki bu sadece kurucu  yönetim, geçici kurucu bir yönetim yetki belgelerimizi aldık görevimize başladık, toplantılarınızı yaptık. Gün geçtikçe siyasette olgunlaşıyorsunuz. Partinin ilkeleri doğrultusunda daha çok çalışıyorsunuz, onu toplumla tanıştırmayı iletişim kanallarını kullanarak başlıyorsunuz. Bu da teveccüh görüyor, gün geçtikçe ileride bizim kurultay süreci, kongreler sürecimiz  başlayacak. Kongre tarihini de aldık bu arada, ama tabii bu yasaklar kısıtlamalar ne olacak bizi etkileyecek mi bilemiyorum.

EMEK EN YÜCE  DEĞERDİR

25 kişilik bir kadro düşünüyorum genelde kadromuz 50 yaş altı, mütevazi ,fazla iş adamı ya da üst düzey meslekler portföyünde değil ama toplumun tabanını anlayabilecek yani simitçi ile sohbet edebilecek, ayakkabı boyacısı ile sohbet edebilecek, işçi ile işçi  olabilecek sivil toplum kuruluşlarıyla, muhtarlarla  iletişim kurabilecek bir kadro arzuluyoruz. Biz  şöyle diyoruz;” Emek en yüce değerdir”. Bu emeği bilenlerle siyaset yapmak daha doğru olur. Çünkü o değerleri daha iyi anlar hangi ülkede olursa olsun üretim işçi sınıfı, çalışan sınıf emek veren sınıf  her zaman rakamsal olarak çok üst düzeydedir. Biz de onları değer olarak kabul ediyoruz. iyi gidiyoruz. Ekibimizde herhangi bir sorun ,sıkıntı yaşamadık dayanışmamız  çok iyi.

SİYASET SEMBOLLER ÜZERİNDEN YAPILMAMALI

Peki Başkanım Türkiye Değişim Partisi siyasetin hangi tarafında?

Şöyle söyleyeyim siyaset bilimsel kanallar üzerinde kurulmalı. Ben siyasetin sloganik söylenmesini, yapılmasını doğru bulmuyorum. Ülkemizde siyasetin ana değerler üzerindeki semboller üzerinden oluşturulması taraftarı değilim. Bayrak üzerinden, şehitler  üzerinden ,Atatürk üzerinden ,cumhuriyet üzerinden, laiklik üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum. Bölgecilik üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum, etnik köken üzerinden siyaset, inançlar üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum. Çünkü bunlar hepimizin ortak değerleri. Bizim asıl olan bu değerleri daha iyi  bilmemiz için toplumsal taban içerisinde yani ana omurgayı oluşturan o emek üretim üzerinden siyaset yapılmasını daha doğru buluyorum. Biz o değerleri bir kenara bırakalım. Türkiye Değişim Partisi bunun neresinde?  Evet biz diyoruz ki; sağ ve sol kolun  kaldırıldığı sağ ve sol ellerin birleştiği bir siyaset anlayışı olmalıdır. Bizim için 12 Eylül acı bir gerçektir kardeşin kardeşe vurulduğu bir dönemdir, emperyalizmin bu ülkede oynadığı ciddi bir oyundur. Toplumsal değerlere  zarar verecek bir siyasi hamledir.

BİRLİKTE YÜRÜMEMİZ LAZIM

Bakıyoruz 68 kuşağının gençleri tam bağımsız Türkiye demiş. Belki o dönem hain ilan edildi ama baktığınız zaman Amerika'nın birtakım emperyalist oyunlarına karşı gelmiş bir yapı bugün onları daha iyi anlıyoruz aslında diğer tarafta da  ülkücü gençlik dediğimiz sağ taraf ,günümüze geldiğimizde bu iki karşıt grubun  bugün emperyalizmin ne kadar kötü olduğunun  farkına varmış olduğunu gördüğümüz  için diyoruz sağ ve sol rafa kaldırılmıştır bizim için toplumsal mutabakat, toplumsal değerler birlikte yürüme anlayışı öne çıkmıştır Biz bir bütün olmalıyız.

ÖNCELİKLERİMİZ DEĞİŞMELİ

Mevcut değerler üzerinden siyaseti kenara bırakmamız lazım toplumsal değerler ,üretim öncelikle olmalı bölgesel yatırımlar önceliğimiz  olmalı.bugün KYK'dan mağdur olan öğrencilerimiz önceliğimiz  olmalı, EYT’liler önceliğimiz olmalı, bugün esnafımız üzerindeki geçici vergilerin kaldırılması önceliğimiz olmalı, bugün asgari ücretin aylarca işçi sınıfını o sendika bu sendika oyalama değil de güçlü parlamenter sistem içerisinde yarım saatte mecliste çözülebilen bir olgu olmalı. Pratik çözüm hayata geçmeli, israfın önüne geçmeliyiz. Mesela muhtarlarımızın söz sahibi olduğu bir yerel yönetim anlayışı, sivil toplum kuruluşlarının yerel yönetimlerde söz sahibi olduğu önerge verdiği bir meclis anlayışı ,polislerimizin 3600 ek göstergelerinin hayata geçmesi, bugün bölgesel yatırım derken hayvancılığın desteklenmesi  boş  arazilerin  tarıma ve hayvancılığa ücretsiz  yönlendirilmesi mazot desteğinin arttırılarak devam etmesi çok önemli. Temel sorunlar bunlar olmalı beyin göçüne son vermeliyiz Aziz Sancar’ları biz Almanya'da duymamalıyız. Türkiye'de duymalıyız Türkiye'den dünyaya açılmaları lazım anlayışımız bu.

GEMLİK KÜÇÜK TÜRKİYE GİBİ

Yerelde Gemlik ve Bursa  olmak üzere Türkiye genelinde  hedefiniz neler?

Bursa Türkiye'nin 4. büyük ili. Türkiye'nin her kesimini içinde barındıran küçük bir  Türkiye diyebileceğim bir il. Ben Gemlik'e de aynı zamanda küçük bir Türkiye diyorum. Tekstil, otomotiv bölgesel anlamda öncelik olmalı yani az önce bahsettiğim , bölgesel yatırımlar derken Konya Ovası'na Otomotivi koymayın mesela hayvancılık ve tarımı koyun oraya. Bursa'nın da özüne uygun bir yatırım kalkınması olmalı büyük bir kent gelirleri yüksek bir kent doğru yönetilme anlayışı olursa çok şey yapılabilecek bir kent. Karacabey, Mustafakemalpaşa mesela tarımla ilgili, zeytin  başlı  başına zeytine  altın elmas diyoruz ama pazar payını güçlendirmemiz lazım. Onun için gerekli alt yapının oluşturulması  lazım. Az önce bahsetmiştik  tarımsal destekler 5 sene önce de zeytinin kilosu 4 liraydı, şimdi de neredeyse aynı üretici bu fiyatlara veriyor ama diğer taraftan mazot, ilaç vesaire her şey kat kat arttı. Eskiden Muratoba  köyündeki  zeytincim , zeytin döneminde zeytinini  sattığında Gemlik'te daire alırdı şimdi bırakın daire almayı şimdi  borcunu zor ödüyor, borç batağındalar. Bunlar önemli şeyler ,bu dengenin sağlıklı kurulması lazım.

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

ÖNCELİK  GEMLİK’E  VERİLMELİ

Gemlik’e  çok önem vermem lazım. Sanayi kenti diyoruz, turizm kenti diyoruz, tarım kenti diyoruz ama 15.000 gencimizin de işsiz olduğu bir kent diyoruz ayrıca. Ciddi anlamda dengesizlik var serbest bölgemiz var Gemlik ağırlıklı bir personeli  olmayan bir Sanayi yatırımı serbest bölge. Bizim için çok önemli.  Şimdi Togg geldi , ümit ederim ki merkezi hükümet ve de Gemlik'teki siyasetçiler bu konuda Gemlik’e önem versin. Benim kendimde olan bir şey sonuçta ağırlıklı  bizim  insanlarımızın değerlendirilmesi lazım. Gemlik önemli bir kent inanılmaz bir körfezi var, turizm diyoruz. Kumla, Narlı  gibi tatil beldelerimiz var içinde şöyle düşünüyorum, 1000 kişilik bir heyeti Gemlik'te  ağırlayabilir misiniz? Ağırlayamazsınız bunları aşmak lazım, Gemlik'in marka olması lazım. Şimdi siyasi partiler Sapanca'da, Bolu'da, Afyon'da  kamp  verirken niçin Gemlik'te vermesin bunun  önünün  açılması lazım .

GEMLİK AVANTAJLARINI KULLANAMIYOR

Bir anlamda ciddi bir deprem bölgesi Gemlik yıllardan beri  şunu yapalım, bunu yapalım ,edelim güzel de nasıl yapalım nereden başlayalım o bile muamma. İşte yerinde kentsel dönüşüm hep konuşulur bana göre sağlıklı bir planlama değil aslında. Master planını oluşturmadan siz yerinde kentsel dönüşümü yapamazsınız yaparsınız o zaman da bina bazlı olur bina bazlı olduğunda da  çarpık yapılaşmaya götürür. Daracık Sokaklarınız var onları bir kere iyi yapmanız lazım. Doğru değil bunlar master  planını  genel anlamda yapmak lazım. Mesela kadınlarımızla ilgili son dönemlerde yaşanılan birçok sorunlar var. Onların siyasette daha çok olmalarını sağlamamız lazım. Belki genetik olarak yapısal olarak güç  dengemiz aynı değil ama fikir anlamında eşit olmamız lazım siyasete girmeleri  lazım. İş alanlarına girmeleri lazım değer yapmamız lazım onları. (Devamı Yarın; Değişim Yürek İster)