Mehmet ÇETİNKAYA

Füsun Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

1972 Bursa doğumluyum, pazarlama ve işletme eğitimi aldım. Bursa’da tekstil sektöründe çalıştım, ardından ABD’de uzun yıllar tekstil sektörünün çeşitli alanlarında çalıştım bu esnada yurt dışında bulunurken, sivil toplum örgütlerinin çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi toplama ve inceleme fırsatını yakaladım. Yurda döndükten sonra Beyazay ailesi ile tanışma fırsatını yakaladım. 2013 yılında derneğe ilk adımı attım ve 2015 yılında şube başkanlığı görevine gelerek halen bu görevi sürdürmekteyim.

Füsun hanım genel merkezinizin kuruluşu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bir grup görme engelli öğrenci 1 Kasım 1988 tarihinde bir araya gelerek Türkiye Beyazay Derneği'nin temelini oluşturdu.  Gençler bir çalışma grubu olarak faaliyetlerini icra ettiler.

7 Mart 1992 yılında Beyazay Çalışma Grubu, tüzel kimliğine kavuşarak Beyazay Görme Engelliler Derneği adını aldı. Kütüphane ve sosyal etkinliklerinin yanı sıra gönüllü öğretmenlerle İngilizce ve üniversiteye hazırlık kursları, o zamanki adıyla İş ve İşçi Bulma Kurumuyla ortaklaşa çorap üretimi kursu, müftülükle Kur’an Kursu çalışmaları yapıldı.

Beyazay, 1 Eylül 1992’de Türkiye’de ilk defa görme engellilere yönelik bilgisayar laboratuarını açtı. Kurs sonucunda yüzlerce engelli bilişim dünyası ile tanıştı.

2007 yılında Beyazay, kamu yararına çalışan dernek statüsüne kavuşması ile birlikte köklü bir değişim sürecini de başlatmış oldu. Derneğin ismi Türkiye Beyazay Derneği olarak değiştirildi. Hedef kitlesine görme engellilerin yanı sıra tüm engel grubunu da katarak hizmet alanını genişletti.

Beyazay, İstanbul sınırlarını aşarak Anadolu’daki engellilerin de umut ışığı oldu. Türkiye genelinde 80, yurtdışında 8 şubesi ile Türkiye Beyazay Derneği, ülkemizde yaşayan engelliler için olduğu kadar ülke sınırları dışında da yardım bekleyen engelli ve ihtiyaç sahiplerine de destek olmaktadır.

Türkiye Beyazay Derneği; Online Eğitim İle Engelleri Aşıyoruz, Birlikte Yürüyoruz, Eğitim Her Engeli Aşar, Körlüğün Geleceği, Sınır Tanımayan Engelliler Turkuaz, Aydınlan Aydınlat, Engelli Kariyeri, ee - Ticaret, Mobilişi(ti)m projelerini hayata geçirdi. Yurt genelinde yürüttüğü projelerin yanı sıra, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Engelli Yakınlarına Eğitim Projesini de tamamlayarak engelli yakınlarına istihdam sağlamaktadır.

Türkiye Beyazay Derneği ürettiği ve hayata geçirdiği projelerle engellilerin umut kaynağı olmak, eğitim ve yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.

Bursa Şubesi’nin kuruluşu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türkiye Beyazay Derneği Bursa Şubesi 2011 yılında 22.Dönem AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Hıdıroğlu tarafından kuruldu. Kendisi kurucu başkan olarak derneğe desteğini devam ettirmektedir. 2015 yılından beride ben dernek başkanlığı görevini sürdürmekteyim. Şubemiz açıldığı günden bu yana herkesin engelli bir arkadaşı olsun sloganı ile engelli engelsiz bir arada yaşama kültürünü oluşturmayı hedef edinmiştir. Dernek üyelerimizin çoğunluğu herhangi bir sağlık problemi olmayan bireylerden oluşup üyelerimiz tamamen gönüllülük esası ile yaşamda eşitliği sağlamaya çalışmaktadırlar.

SES GETİREN PROJELERE İMZA ATTIK

Bursa Şubesi’nin çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Şube olarak kurulduğu günden beri genel merkezle koordineli olarak yapmış olduğu ortak projelerin yanı sıra engelli engelsiz yaşama kültürünün toplumda yer etmesi için “Aşmak için Hareket”,”İkimiz bir Fidanız”,”Makedonya Kardeşlik Köprüsü”,”Online Eğitim ile Engelleri Aşıyoruz” projeleri büyük ses getirmiştir. Şu anda engellilerin önündeki en büyük engellin eğitimsizlik olduğu gerçeği ile “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası başlatılmıştır.Türkiye genelinde 1 yıl süre ile yardım toplanacak olan bu kampanya kapsamında toplanması planlanan 20 milyon TL’lik bütçe,7104 engelli öğrencinin eğitime dahil olabilmesi için kullanılacak ve engelli bireylerin hayatlarına dokunulacaktır.

2011 yılında Karaca Ali Gençlik Kampında Aile Çalışma Sosyal Politikalar, Gençlik Spor Bakanlıkları, Bursa Valiliği ve hayırsever iş insanlarımızla birlikte yapmış olduğumuz dönüşümlü kampta yaklaşık 600 kişiye engelliler, aileleri ile birlikte tatil yapma imkanını bulmuş Diyarbakır’dan Bursa’ya pek çok aile bu projeden faydalanmıştır.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Gençlik Spor Bakanlığı'nın destekleriyle yürüttüğümüz ‘Aşmak İçin Hareket’ projesiyle Türkiye genelinde 100 bin engelli ve engelsiz bir arada spor ve bedensel aktivite yaparak birbirini yakından tanıma imkanı bulmuştur.

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

Lise çağındaki işitme engelli öğrencilerimizle, sınav koleji öğrencileri ile yaptığımız, İkimiz Bir Fidanız projesi ile genç yaşlardaki bireylerin beraberce hem doğa katkı sağlamaları aynı zamanda proje esnasında yaptıkları sportif ve kültürel etkinliklerle birbirlerini yakından tanıyıp ,tüm hayatları boyunca devam edebilecekleri dostluklar kurulması hedeflenmiştir.

Yurt dışı şubemiz Makedonya’dan davet ettiğimiz 50 öğrencimizle vatan toprağında 19 Mayıs kutlamaları dahil olmak üzere Türkiyedeki arkadaşları ile dostluk köprüsü kurmaları sağlanmıştır.

Türkiye'de ilk kez Tirebolu hemşehri derneği ile Türkiye Beyazay Derneği Bursa Şubesi Engelli Derneği ve hemşehri derneği olarak birlikte 3 gün boyunca festival düzenlemiş yüzlerce kişi bir arada yarışmalar  ve eğlenceli aktiviteler düzenlenmiştir.

Kızılay ile birlikte düzenlemiş olduğumuz kan bağışı kampanyaları ile, sağlık durumu el veren engelli bireylerinde kan verebilir oldukları gözler önüne serilmiştir.

Engelsiz hamsi partisi etkinliğimizle zihinsel engeli olan çocuklarımıza balık sevgisi aşılanmaya çalışılmıştır.

Yine engelsiz pizza etkinliğimizle, fırsat verildiği taktirde engeli olan bireyinde şartlar sağlandığında eşit olduğu gösterilmiştir.

Dernek, 10 Haziran 2020 yılında 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 6. maddesi gereğince izinsiz yardım toplama statsüne kavuşmuştur.

‘DESTEK’ yazıp 7392’ye mesaj atarak kampanyaya 5 TL bağış yapabilirsiniz.

Türkiye Beyazay Derneği Bursa şubesi, Bursa ve ilçe belediyeleri ve Oxford as Academy ile temel seviyede zoom üzerinden İngilizce kursları başlatmış bulunmaktadır. Engelli ve engelsiz tüm halkımızın ilçe belediyelerine başvurarak kolayca kayıt yaptırabilecekleri kurslar 1 yıl boyunca devam edecektir.