Ulaş Girgin

Teknolojinin hızla gelişmesi ile vücudumuzun zinde kalması için almamız gereken besinler gibi günümüz dünyamıza adapte şekilde yaşamak kaygısı ile dijital dünyayı adeta cebimizde taşıyıp yanımızdan bir an olsun ayırmıyoruz. Sürekli iletişimin normal bir davranış olduğu günümüzde sosyal medya ile birçok arkadaşımızın ve takip ettiğimiz ünlülerin anlık olarak hayatlarının içindeyiz. Bunun yanı sıra çalıştığımız işlerde de video konferans görüşmeleri, mail kutumuz, mesajlaşma uygulamalarımız ile dinamizmin doruklarında kalabiliyoruz. Peki hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştıran bu dijital dünyadan uzak kalarak yaşamak, yaşadığımız dönemde ne ölçüde mümkün?

Tam anlamıyla uzaklaşmak başarısızlığa yol açabilir

Uzmanlar 2023 dünyasında dijital detoksun pek de mümkün olmadığını söylüyor. Teknolojinin günlük hayatta kullandığımız kısmının neredeyse tümünü içeren akıllı telefonları kullanarak bir uygulama ile para çekip yatırabiliyor, restoran menülerini okuyor, ödeme işlemleri gerçekleştiriyor ve hatta dil eğitiminden egzersize kadar birçok eğitimi bu küçük ekranlardan edinebiliyoruz. Eğer çok zengin ve umarsız kişiler değilsek hayatımızın bütününe işlemiş olan telefonlarımızdan 1 hafta uzak kalmaya çalıştığımızda bizi bekleyecek olan başarısızlıkları öngörebilecek olmalıyız.

Dijital farkındalık

Ancak bağlantımızı tamamen koparmadan dijital saplantılarımızdan biraz olsun uzaklaşmak gerçekçi çözümler ile mümkün. Dijital dünyadan uzaklaşmak doğrultusunda yapılabilecek olanlardan biri dijital farkındalık. Bu çözüm yolu teknolojiyi kullanırken kullanım amacının ne olduğunu düşünmek ve bu kullanım herhangi bir gereklilik içermiyorsa kişinin kendisini o teknolojiden uzaklaştırmasından geçiyor. Örnek verip anlamı derinleştirmek gerekirse bu yöntem, kişiler telefonları ile sosyal medyaya girdiğinde ya da herhangi bir şey izlediklerinde kendilerine, “Bu yaptığıma eyleme gerçekten ne kadar ihtiyacım var?”, “Yaptığım şey herhangi bir amaca hizmet ediyor mu?” gibi sorular sorup, kendilerince makul cevaplar alabiliyorlar ise eylemlerine devam etmelerini, fakat gereksiz bir eylem ise kendilerini bir süre olsun teknolojiden uzaklaştırma imkanları olduğu anlar için serbest bırakmaları anlamına geliyor. Kısacası bu yöntem ile teknolojiye bağlı bir hayat geçirmek yerine, teknolojinin gerekli yerlerde hayatımıza yardımcı olup iyileştirmesi hedefleniyor.

Araçların geri çağrılmaları tarihe karışacak Araçların geri çağrılmaları tarihe karışacak

PG_19.01.28_Smartphone_Featured-Image

Çok zengin değilseniz tam anlamıyla bir dijital detoksun içine girmenin mümkün olmadığı aşikar. Fakat bu durum telefonlarımızın ekranlarını sonsuza kadar kaydıracağımız anlamına gelmemeli. Zaman zaman kendimize sorduğumuz doğru sorular ve farkındalık ile rahat bir nefes almak, doğanın veya çevremizdeki herhangi bir gerçekliğin tadını çıkarmak hala mümkün.    

Editör: Ulas Girgin