Ulaş Girgin

Gözle görüldüğünde inanması zor olan tonlarca ağırlığa sahip yük gemilerinin rahatça su üzerinde yüzmeleri tabii ki bilimsel bir sebebe dayanıyor. Bir nesnenin suda yüzebilmesini veya batmasını sağlayan asıl sebep nesnenin ağırlığı değil, nesnenin ağırlığının suyun ağırlığı ile ilişkisidir.

suyun-kaldirma-kuvveti

Suyun içindeki nesnelere etki eden iki kuvvet bulunmaktadır. Bu kuvvetlerin ilki yer çekimi ikincisi ise suyun kaldırma kuvvetidir. Çok basit bir kural ile eğer suyun kaldırma kuvveti nesnenin ağırlığından küçükse nesne batar, suyun kaldırma kuvveti nesnenin ağırlığından büyük ise o nesne yüzer.

Oyun piyasasına yeni oyuncu Oyun piyasasına yeni oyuncu

Suyun kaldırma kuvvetinin nesnenin ağırlığından büyük olduğu nasıl anlaşılır?

Arşimet’in keşfine göre bir nesne suyun içine girdiğinde dışarı taşırdığı su miktarının ağırlığı, o nesnenin ağırlığından büyükse nesne yukarı itilmektedir. Bu kuvvet suyun kaldırma kuvveti olarak adlandırılmaktadır. Devasa yük gemilerinin denizin içine giren bölümlerinin denizden dışarı taşırdığı suyun ağırlığı, geminin toplam ağırlığından büyüktür. Bu sayede tonlarca yüke sahip gemiler su üzerinde yüzebilmektedir.  

Editör: Ulas Girgin