Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yayınladığı tebliğle enerji içeceklerine çeki düzen getirdi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Resmi Gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği uyarınca; spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak. Ayrıca 18 yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı da yapılmayacak.

Olması gereken bu, belki geç kalınmış bir karar.

Verilen bilgiye göre, enerji içeceklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanan tebliğ, sporcu içeceklerini kapsamıyor.

Özel beslenme amaçlı gıdalar kapsamında değerlendirilmeyen enerji içeceğinde, toplam kafein miktarı litrede 150 miligramdan fazla olmayacak. Enerji içeceğinin bileşiminde litrede inositol 100 miligram, glukoronolakton 20 miligram, taurin 800 miligramdan fazla olmayacak.

Enerji içeceklerine bileşen olarak etil alkol ilave edilmeyecek. Ancak ürünü oluşturan bileşenlerin çözündürülmesi, taşınması gibi işlemlerde kullanılabilen, bileşenlerde doğal olarak bulunabilen, üretim aşamasında oluşabilen ve son ürüne taşınan etil alkol miktarı en fazla litrede 3 gram olacak.

Bileşiminde kafeinle taurin, inositol ve glukoronolakton maddelerinden birini veya birkaçını içeren aromalandırılmış alkolsüz içecekler enerji içeceği dışında başka bir gıda adı ile piyasaya arz edilemeyecek.

Meyveli olarak adlandırılan enerji içeceklerinde meyve oranı, gazlı olanlarda ağırlıkça en az yüzde 4, gazsız olanlarda ise ağırlıkça en az yüzde 10 olacak.

Tüketicinin görebilmesi için enerji içecekleri, son tüketiciye ambalaj bütünlüğü korunarak sunulacak.

Ürünlerin etiketinde en az 3 milimetre punto karakter olacak şekilde “Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir" ifadesi bulunacak.

Yani sigaranın bir benzeri uyarı yazısı olacak.

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31 Aralık'a kadar tebliğ hükümlerine uyacak.

Bakanlığın bu düzenlemesi son derece olumlu.

Malum en kütü kural kuralsızlıktan iyidir derlerse de getirilen kurallar bilakis iyi…

BALKANTÜRK Ticaret Merkezi için adımlar sıklaştı

BALKANTÜRKSİAD’ın hayata geçirmeye çalıştığı BALKANTÜRK Ticaret Merkezi Projesi oldukça önemli.

Öyle ki; Bursa ile Balkanlar arasında köprü görevi üstlenecek.

Daha önce Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ziyaret edilerek anlatılan ve destek istenen proje bu kez Ekonomi Bakanlığı’na da anlatıldı.

Heyet Ankara’dan oldukça memnun döndü.

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan, “Proje için daha önce bir Ankara ziyaretimiz olmuş ve oldukça verimli geçmişti. Bu kez de Ekonomi Bakanlığımızda çeşitli temaslarda bulunarak projeyi genişletmeye çalışıyoruz. Ülkemizin hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşması konusunda bizler var gücümüzle çalışıyoruz. Bu hedefe Balkanları da ortak edebilmek, iş adamlarımıza yeni ihracat kapıları açabilmek ve Balkan coğrafyasını da hareketlendirmek amacıyla ‘Balkantürk Ticaret Merkezi’ projesini hayata geçirme arzusundayız” diyor.

Balkantürk Ticaret Merkezi konusunda öyle görünüyor ki Ankara desteği tamam. Sıra icraata geldi.

Bende ilimiz ve ülkemiz ekonomisine ciddi katma değer oluşturmasını diliyorum.