Ufuk IRGAŞ/Özkan YILDIRIM

Ersoy Bey öncelikle bizlere, ekibimizi bu güzel iş yerinizde konuk edip misafir ettiğinizden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım, sonrasında yapmış olduğunuz üretimler çalışmalar ve de sektörel anlamda yaşadığınız  sıkıntılarla da ilgili bizlere bilgi verirseniz sevinirim.

6 KUŞAKTIR ÇUKURCALIYIZ

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

Elbette, bizlere böylesine güzel bir fırsat tanınmış olduğunuzdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Ersoy Yılmaz. 1981 Çukurca Mahallesi doğumluyum. 6 kuşaktır buralıyız, ayrıca üç kuşaktır da çiftçiyiz. Fidancılığa  başlayalı 8 sene oldu. Aynı zamanda burada 200 dönümlük bir arazide şeftali, nektarin, armut üretimi yapıyoruz. Söylediğim gibi 8 senedir Fidan üretimine başladık. Memnunuz bu sene gerçekten olumlu geçiyor, insanlara faydalı olmaya çalışıyoruz. Sonuçta herkes kendi çoluğunun çocuğunun istikbali için çalışıyor, şimdiye kadar kimseye çok şükür  mahcup olmadık. Çünkü çok detaylı bir iş bölge ayıran, rakım ayıran ,toprak ayıran fidanlar bulunuyor. Çok farklı anaçlar kullanılıyor genelde  yaptığımız üretimlerin yüzde sekseni kıvam anaç dediğimiz melez anaçlardan oluşuyor. Bunlar normalde çekirdeği aşılı meyvelere göre 2-3 kat daha hızlı gelişiyor meyve kalitesi yüksek oluyor sık dikime uygun oluyor ve böylelikle  az alandan daha çok meyve toplanabiliyor çok farklı geniş meyve ifadesi olan bir iş bu geniş yelpazede herkesin isteğine çeşidine göre yetişmeye çalışıyoruz. Bunda da başarılı oluyoruz.

FİDAN YETİŞTİRMEK BEBEK BÜYÜTMEK GİBİ

Birkaç soru geldi Tabii size soru soran okuyucularımızdan toprakla uğraşmak güzel mi fidancılığa  girmiş olduğunuzdan dolayı mutlu musunuz diye soruyorlar. Bu sorulara  neler söylersiniz Ersoy Bey?

Toprakla uğraşmak çok güzel aslında yetiştirmek güzel, insanı yetiştirmek ,bebeği çocuğu yetiştirmek nasıl güzelse burada tohumdan meyvesi ne kadar işin içerisindeyiz bunu yetiştirmek de çok güzel,çok mutluluk verici bir duygu. Bu çok geniş bir yelpaze bu yelpazenin içerisinde ama Fidan ama tohum ama meyve üretimi alanı dahil kendimizin ve herkesin memnun edecek şekilde  üretimler gerçekleştiriyoruz.

Üç nesildir Çiftçi ve 8 yıldır da Fidancı olarak sizde çocuklarınızın bu mesleğe devam etmesini ister misiniz?
Elbette isterim. Ama işte bazı sezonlar pek iyi olmuyor bu sene gerçekten bunu samimi olarak söylemek istiyorum elbette Çocuklarımın da ileride bundan kazanç elde etmeleri durumunda devam etmelerini isterim ama maliyetler gerçekten her zaman her geçen yıl artabiliyor bazen birazdan bahsedeceğiz sıkıntılarımız da olabiliyor. Bu  işte rüzgarın  nereden eseceği belli olmuyor anlayacağınız.

BOL ÇEŞİTLİ ÜRETİMİMİZ MEVCUT

Şimdi de isterseniz Ersoy Bey bizlere hangi fidanların üretimini yaptığınız ile ilgili bilgi verir misiniz?
Bizim burada narinciye hariç elma ,armut, kiraz ,erik ,şeftali, ayva ,kayısı, dut, muşmula aklınıza hangi meyve geliyorsa bütün fidanlarımız bulunmakta. Ayrıca her ağaç fidanının  6’dan başlayan 15-20'ye kadar uzanan çeşitleri de bulunmakta.

ÇOK EMEK İSTEYEN BİR İŞ

Ersoy fidancılık olarak gelecek hedeflerinizden bahseder misiniz bize Ersoy Bey?


İlk hedefimiz öncelikle işimizi doğru yapmak, insanlara doğru ve güzel bahçeler kurmak yetiştirmek .Çünkü herkes sonuçta istikbali için ,geleceği için hedefleri için bu işe giriyorlar. Sonuçta üstü açık bacasız sanayide diyebiliriz bu iş için. Her türlü hava olayına maruz kalabiliyor don olabiliyor, dolu olabiliyor ,rüzgar olabiliyor. Yetiştirmesi zevkli olduğu kadar dudak uçuklatan riskleri de içerisinde barındırıyor. Geçen hafta  hafta  içi akşam mesela hava durumunu takip ediyoruz erken  açan nektarinler vardı saman yaktık , oralarda donmasın ağaçlar diye. Çok emek sarf edilen bir iş sonuç itibarıyla.

AYRI AYRI BAKIMLARI VAR

Yenibahçe kurmak isteyen insanlara fidan araştırması yapan kişilere ne tavsiye edersiniz nasıl bir yol izlesinler?

Ekmek İstedikleri fidanlara bakabilecek mi onu sorgulasınlar öncelikle. Bu arkadaşlarımıza hepsini dikeceğim hepsine bakarım diye bir şey yok çünkü hepsinin bakımı farklı farklı bu işe iş olsun diye mi yoksa hobi olsun diye mi girme amacında  olduklarını  öğrenmeye çalışıyoruz. Çünkü bu fidan bebek gibi bakım isteyen bir iş iyi bakılmazsa bu bütün emekler boşa gidiyor, bütün bu masraflar boşa gidiyor. Burada giden masraflara mı üzülürsünüz yoksa birkaç yıl geriye gittiğinize mi  üzülürsünüz.

İYİ ARAŞTIRSINLAR, SONRA KARAR VERSİNLER

O yüzden mutlu doğru fidan almaya gayret etsinler kıyaslama yapıyorlar birçok kereler görüyoruz işte 3 lira 5 lira şurada fazla,şurada ucuz gibi aşırı maddiyata  önem veriyorlar. Önemli olan üretici  kişiyi sorgulasınlar bunu internetten de sorgulayabilirler. Bunlar çok önemli bu konulara dikkat etsinler hemen ucuzdur diye bir fidan işine girmesinler öncesinde mutlaka güzel araştırsınlar fidanı aldıkları kişiye sorsunlar. Ondan bilgi almaya çalışsınlar, bu şekilde mutlaka bir araştırma yapsınlar. Ben bu değerli arkadaşlarımıza girişimci kişilere. Son olarak tarım il müdürlüğünden toprak analizi de yaptırabilirler  böyle bir tavsiyede bulunabilirim ayrıca.

SU KONUSUNDA KİMSE ARKAMIZDA DEĞİL

Ersoy Bey röportajımızın sonuna yaklaşmış bulunmaktayız ,buradan son olarak neler söylemek istersiniz?

Gerekli merciler ilgi göstermiyor maalesef Bursa Ovası'nda çevredeki 16-17 Köyü kapsayan köylerde su sıkıntısı var, bu sıkıntısını da Çiftçi adına  çözmek isteyen hiçbir yetkili yok. Biz kimseye bunu anlatamadık .Üretimi bu sene azalttık, neden azalttık, çünkü su sıkıntısı olacak yetişemeyeceğimizden azalttık. Sulama kooperatifimiz var ,onlar beceriksiz bu konuyu belediye başkanımız da kaymakamımız da herkes biliyor ama maalesef su sıkıntısı bir türlü halledilemedi. Dağdan gelen suları kullanıyorlar. Buraya ayrı bir pompa kurulup aslında bunlar halledilebilir. Bu konuyla ilgili sulama Kooperatifi de çalışmıyor.

“SU VERMEYECEKLERSE İMARA AÇSINLAR” LAFINI DUYMAK  İÇİMİ “CIZ” ETTİRİYOR

İnsanlara arasında  kulaktan kulağa söylenen şey bu benim içimi “cız ettiriyor”. Su vermeyeceklerse  imara açsınlar deniliyor. Maalesef insanlar su yüzünden  ekimden, dikimden vazgeçmiş durumda.Bu konuda birçok Çiftçi arkadaşımızın Fidancı arkadaşımız gerçekten büyük bir sıkıntı yaşıyor su olmayınca tabii hiçbir şey olmuyor. bu konuyu mutlaka halletmemiz lazım. Ziraat Odalarımızda ayrıca devreye girmeli. Bu sıkıntımızı gidermek için bu konuda sadece Armutköy muhtarımız Zeki Muhtar koşturuyor ,Allah ondan razı olsun bir tek o var çırpınan .Başka kimse bu konuyla ilgili tek bir adım atmıyor. Bu konuyla ilgili çok kaygılarımız var. Birçok kişi sebze yetiştirmek için bu sene yer tutmadı, hiç su verilmeyeceği ile ilgili yazı yazıldığı için. İnsanların gençlerin şevki kırılmış durumda bir terkedilmişlik var, bir boşa bırakılmışlık var. Ben yaşama sevincinden ,Fidan yetiştiriciliğinin ne kadar güzel olduğundan  bahsederkeninsanları  ikna etmeye çalışırken, diğer taraftan su ile ilgili büyük sıkıntımız var. Geçen sene birçok çevre köylü  ürünlerini hiç sulamadıklarından on binlerce ton  ürününü meyve sularına verdiler cüzi rakamlara. Ziraat Odası'nın ,Tarım İl Müdürlüğünün, sulama kooperatifimizin devreye girmesi lazım. En büyük sıkıntımız bu girdileri falan geçtik artık. Bir armuta senede 15 kere ilaç atıyorsun. Maalesef arkamızda duran kimse yok sulama Kooperatifimiz  bu anlamda gerçekten çok beceriksiz. Bu sorunun çözümü de aslında çok basit ama yapmak isteseler keşke bunu birçok üretici birçok Çiftçi burada bu su sorununun halledilmesini bekliyor ve ben buradan yetkililere de ayrıca seslenmek istiyorum bu konuyla ilgili mutlaka ilgilenmelerini onlardan arz ediyorum rica ediyorum.Son olarak  buradan bütün çiftçi kardeşlerime, bütün meyve üreticilerine bütün hemşerilerime herkese 83 milyon Türk insanımıza  sevgilerimi , selamlarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Çukurca Mahallesi,

( Botanik Parkı altı 2.km)

1.Ayok Caddesi No:17

Gsm: 0533 621 61 60

Osmangazi Bursa